Cum se poate corecta astigmatismul?

Publicat: 20 Octombrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Astigmatismul este o afectiune frecvent intalnita, de regula prezenta la nastere, care poate aparea in combinatie cu miopia sau hipermetropia. Afectiunea consta intr-o imperfectiune a curburii globului ocular, care conduce la vedere incetosata la distanta si de aproape.

Astigmatismul apare atunci cand, fie suprafata ochiului (corneea), fie cristalinul (lentila din interiorul ochiului) prezinta curburi care fac ca lumina sa se refracte cu puteri diferite. De obicei, in loc sa fie rotunda, curbura este ovoidala.

Cu alte cuvinte, astigmatismul este un viciu de refractie alaturi de hipermetropie si miopie, care se exprima printr-o tulburare a vederii atat la copii, cat si la adulti, in vederea la distanta, dar si in cea de aproape.

Tipuri de astigmatism

Exista doua feluri de astigmatism:

• astigmatism regulat sau congenital, care poate fi corectat prin purtarea ochelarilor;

• astigmatism neregulat sau dobandit, care are la baza o leziune sau o cicatrice pe cornee, caz ce va implica operatia.

Principalele simptome

• vedere incetosata sau deformata;

• disconfort ocular;

• mijirea ochilor;

cefalee;

vedere nocturna dificila;

• pacientul confunda literele si cifrele care seamana intre ele: B cu S, E cu F, N cu H sau 3 cu 8;

• pacientul poate avea pozitii anormale ale capului, iar copiii se pot apropia de televizor sau de o carte din dorinta de a vedea mai clar.

Diagnostic

Diagnosticul va fi stabilit numai de catre medicul oftalmolog in urma unui consult de specialitate, care va cuprinde: examinarea campului vizual, retinoscopia si tomografia corneeana.

Keratometria este tehnica prin care se masoara curbura corneei, in mod normal uniforma si simetrica, dar neregulata in cazul astigmatismului.

Valoarea in dioptrii a astigmatismului creste, de aceea este indicat anual un consult oftalmologic de specialitate, mai ales dupa stabilirea diagnosticului de catre medicul specialist oftalmolog.

Cum se trateaza si corecteaza

Corectia astigmatismului se realizeaza cu lentile cilindrice sau sferocilindrice. Teoretic, astigmatismul va stagna de la o anumita varsta, astfel ca numai in cazul copiilor curbura se poate deforma.

Daca insa pacientul este adult, tratamentul consta in chirurgie refractiva. Concret, tratamentul astigmatismului implica purtarea ochelarilor, a lentilelor de contact sau interventia chirurgicala.

Daca defectul este mic, astigmatismul poate fi lasat necorectat chirurgical, adica se vor purta numai ochelari. De cele mai multe ori insa, astigmatismul este asociat si cu alte probleme de vedere, precum miopia sau hipermetropia.

Pentru corectarea astigmatismului in cazurile severe, mai ales la persoanele cu varsta de peste 40 de ani, se recurge la interventia chirurgicala, numita keratotomie astigmatica, sau la interventia cu laser.

Interventiile chirurgicale cu laser au ca scop remodelarea corneei, astfel incat aceasta sa poata focaliza lumina mult mai bine. Se considera ca tratamentul chirurgical este singurul tip de tratament care corecteaza cauza de aparitie a acestui defect.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Astigmatismul la copii Astigmatismul: beneficiile si riscurile optiunilor de tratament 5 exercitii pentru corectarea strabismului Corectie sau doar stagnare in problemele de vedere cu ajutorul ochelarilor Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza! Dr. Horia Rosianu, aritmolog: Tulburarile de ritm ventriculare, o complicatie la distanta a infarctului miocardic Organismul tau are nevoie de peptide naturale - solutia pentru o slabire sanatoasa si detoxfiere naturala Ochelarii de vedere - cand si cum ne dam seama ca avem nevoie de ei Chirurgia cu laser pentru tulburarile de vedere Tot ce trebuie sa stim despre purtarea lentilelor de contact Consecintele nepurtarii ochelarilor Cand este nevoie de ochelari de citit?