Lentilele de contact - alternativa pentru ochelari

Actualizat: 09 Ianuarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Lentilele de contact – ce sunt, cum functioneaza?


Lentilele de contact reprezinta dispozitive medicale confectionate din material plastic avand anumite culori similare celor ale irisului ochiului uman. Lentilele de contact au aplicare oculara si functioneaza pe acelasi principiu precum ochelarii de vedere, si anume sa corecteze deficitele vizuale ale globului ocular.

Pe langa posibilitatea de remediere a patologiilor oculare, lentilele de contact prezinta anumite aspecte care le fac o alternativa pentru ochelari. In practica medicala, lentilele de contact sunt utilizate pentru a corecta hipermetropia, miopia, astigmatismul sau presbiopia. Ele pot fi monofocale sau multifocale, astfel incat permit obtinerea unei acuitati vizuale optime, cu un camp periferic amplu, iar claritatea imaginilor privite este independenta de distanta de la care priveste purtatorul acestora.

Clasificare

Clasificarea lentilelor de contact cuprinde doua clase majore in functie de perioada in care pot fi purtate. Astfel, exista lentile de contact care pot fi purtate pe timpul zilei, iar seara trebuie scoase, curatate si pastrate intr-un lichid special conceput in acest sens. Acest tip de lentile pot fi schimbate zilnic sau refolosite timp de o luna cu intretinere adecvata.

A doua categorie cuprinde lentilele de contact cu purtare extinsa, inclusiv pe timpul noptii pentru o anumita perioada in functie de recomandarile medicului specialist, dupa care vor fi schimbate.

Ce rol au lentilele de contact ?

Principalul rol al utilizarii lentilelor de contact este cel optic, astfel, concepute si ele cu dioptrii intre -3,5 si +3,5 , sunt recomandate de medicii specialisti in oftalmologie pentru corectarea celor mai frecvent intalnite deficite de vedere ( hipermetropie, miopie, astigmatism). De asemenea, noile cercetari in domeniul oftalmologiei au ajuns la concluzia ca patologii oculare de tipul keratoconusului ( cornee subtiata, transformata fizic, luand forma conica, incetosand vederea si determinand sensibilitate la lumina) sau al anizometropiei (diferente mari de dioptrii intre cei doi ochi) pot fi mai bine corectate prin folosirea lentilelor de contact comparativ cu ochelarii de vedere.

Sunt situatii medicale in care lentilele de contact sunt utilizate pentru o anumita perioada de timp cu rol de terapie si pentru protectia globilor oculari. Infectiile bacteriene sau virale care pot interesa corneea, perioada de dupa interventiile chirurgicale cu laser la nivel ocular sunt unele dintre aceste situatii.

O alta situatie in care sunt folosite lentilele de contact, desi nu sunt prezente patologii de natura oculara, este cea a persoanelor care doresc sa isi schimbe culoarea irisului sau sa mascheze anumite cicatrici la acest nivel, ele avand un rol estetic in aceste cazuri.

Cine le poate utiliza?

Lentilele de contact pot fi utilizate, indiferent de scopurile mentionate anterior, insa dupa efectuarea unui consult oftalmologic la un medic specialist si conform recomandarilor acestuia. Conform investigatiilor necesare efectuate, el va va prescrie lentilele de contact potrivite, va stabili numarul de ore in care le veti purta initial si in ce masura va creste acest interval de timp, precum si alte detalii de utilizare si intretinere. La fel ca ochelarii de vedere, si acestea sunt personalizate, adaptate fiecarei persoane, necesita controale periodice si monitorizarea functiei lor.

Motive pentru care nu pot fi purtate

Persoanele care manifesta alergii, diverse inflamatii sau infectii la nivelul globului ocular se afla in imposibilitatea de a utiliza lentile de contact. Aceeasi este si situatia celor care au ochii uscati din cauza deficitului de film lacrimal sau al mediului in care activeaza cu expunere frecventa la substante iritante pentru globii oculari ( medii uscate, cu parf si vant).

Suferinta corneeana de natura degenerativa, infectioasa, conjunctivita sau blefarita sunt, de asemenea, contraindicatii pentru utilizarea lentilelor de contact. De asemenea, lentilele de contact nu sunt recomandate copiilor sub 10 ani.

Lentilele de contact – pro si contra

In ceea ce priveste beneficiile folosirii lentilelor de contact, acestea sunt numeroase si de multe ori sunt superioare celor oferite de ochelarii de vedere. In acest sens, lentilele pot corecta vicii de vedere in care diferenta de dioptrii dintre cei doi ochi este mai mare de 2 / 3 dioptrii, pe cand in cazul ochelarilor acest lucru nu poate fi realizat. Un alt avantaj este asigurarea unui camp vizual complet comparativ cu cel oferit de ochelarii de vedere.

Sportivii care au afectiuni oculare sau persoanele care doresc sa practice activitati sportive, dar sunt purtatori de ochelari, pot uita de grijile suplimentare pentru siguranta acestora daca poarta lentile de contact. Pe langa aceste avantaje functionale, mai sunt si cele date de confortul estetic, de faptul ca permit utilizarea mai lejera a machiajului in cazul femeilor, a purtarii ochelarilor de soare si, fata de ochelari, acestea nu se aburesc.

La polul opus, dezavantajele folosirii lentilelor de contact sunt, in principal, legate de intretinerea si igiena lor, motiv pentru care necesita atentie mai mare comparativ cu ochelarii si controale oftalmologice mai frecvente. Folosirea inadecvata a lentilelor de contact conform instructiunilor de ingrijire de care sunt insotite, pot determina aparitia keratitei. Aceasta este o patologie infectioasa a corneei manifestata frecvent prin durere si disconfort la nivelul globilor oculari.

Perioada initiala de acomodare poate cauza disconfort, iritatie sau senzatie de uscare a globilor oculari. Un alt aspect important este modul in care este asigurata oxigenarea corneei, aportul de oxigen al acesteia fiind asigurat de aerul din mediul inconjurator, nu de fluxul sanguin deoarece vascularizatia acesteia este aproape inexistenta. Aplicarea lentilei de contact pe suprafata corneei devine, intr-o oarecare masura, o bariera intre aceasta si oxigenul din aerul inconjurator, reducand oxigenarea. Pentru a elimina acest risc, noile lentile de contact sunt confectionate din hidrogel de siliciu care permite patrunderea mai lejera a oxigenului din aer spre cornee.

Atentie trebuie acordata si alegerii potrivite a lentilelor de contact in ceea ce priveste dimensiunile acestora, sa nu fie prea stranse pentru a provoca ulceratii sau prea largi pentru a aluneca pe globul ocular la miscarea acestuia, cauzand eroziuni mecanice.

Concluzii

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale cu aplicare pe suprafata corneei, avand drept principal rol corectarea unor deficite de vedere precum hipermetropia, miopia sau astigmatismul. In acest sens, ele au o functie similara ochelarilor de vedere, dar au fost concepute ca o alternativa mai buna a acestora, motiv pentru care prezinta anumite avantaje fata de acestia.

Accesibilitatea, asigurarea unui camp vizual mai amplu deoarece lipsesc ramele ochelarilor clasici, confortul estetic, confortul practicarii diferitelor activitati sportive si o mai mare libertate de miscare fac din lentilele de contact o alternativa mai avantajoasa a ochelarilor de vedere.

Dezanvantajele pot fi reprezentate de modul in care sunt intretinute lentilele, ele necesitand mai multa atentie comparativ cu ochelarii deoarece au aplicare directa pe globul ocular si folosite necorespunzator pot conduce la iritatii, uscaciunea globilor oculari sau infectii si inflamatii. Consultarea unui medic specialist in oftalmologie este necesara atunci cand va decideti sa faceti trecerea de la utilizarea ochelarilor de vedere, la lentilele de contact, cand vreti sa folositi lentile de contact in scop optic sau estetic.

Bibliografie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33662112/
https://www.healthline.com/health/eye-health/how-to-put-in-contact-lenses
https://www.mayoclinic.org/departments-centers/ophthalmology/sections/conditions-treated/orc-20518525


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ama Optimex clinica de oftalmologie
Tel: 0212111622
Bucuresti, Str. Toamnei Nr. 54

Citeste si despre:

Interventiile chirurgicale pentru tratarea miopiei Chirurgia cu laser pentru tulburarile de vedere Sfaturi pentru ingrijirea ochilor congestionati, cu cearcane sau edem Alternativa revolutionara de corectie a miopiei – lentila de noapte Reducerea dioptriilor (chirurgia refractiva) Sa intelegem alergiile oculare Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Sfaturi legate de machiaj si frumusete pe timp de vara Operatia de cataracta: cand trebuie efectuata si care este perioada de recuperare 5 modalitati prin care poate fi salvata vederea Probleme de sanatate ale ochilor Hipermetropia - cauze, simptome, tratament Ingrijirea lentilelor de contact
Cere sfatul medicului ×