Ochelarii de protectie pentru calculator

Actualizat: 22 Mai 2019
Consultant: Dr. Roxana Cozubas
Medic Specialist Oftalmolog
Clinica: Reteaua OPTIblu Romania

Daca lucrati zilnic in fata calculatorului, cunoasteti deja problemele care apar. Vederea incetosata, senzatia de mancarime a ochilor, dureri de cap, ochi uscati sau rosii.

Ochelarii de protectie pentru calculator sunt ochelarii cu sau fara dioptrii, ai caror lentile sunt tratate pentru a reflecta lumina artificiala emisa de monitoare.

In fata monitorului, ochii nostri trebuie sa se acomodeze intocmai ca un aparat foto care autofocuseaza. Muschii ochilor sunt solicitati la maxim pentru a fixa privirea la aceeasi distanta ore in sir. In plus, in fata ecranelor digitale clipim mai rar, aspect care conduce la aparitia sindromului de ochi uscati.

Cum poti sti daca ai nevoie de ochelari de protectie pentru calculator?

De obicei, primele simptome ale oboselii oculare provocate de ecranele digitale sunt: vederea incetosata, senzatia de mancarime a ochilor, dureri de cap, sensibilitate la lumina, ochi uscati sau rosii.

O vizita la medicul oftalmolog va va arata daca aveti nevoie de ochelari de protectie pentru calculator cu sau fara dioptrii.

Ce tipuri de ochelari de protectie pentru calculator exista?

Am putem imparti ochelarii de protectie pentru calculator in 2 mari categorii:

- Ochelari pentru corectarea unui viciu de refractie (ochelari cu dioptrii)
- Ochelari pentru protectie la lumina albastra (fara dioptrii)

De obicei, atunci cand vederea devine incetosata, cand ochii sunt uscati sau lacrimeaza, cand apar dureri oculare si dureri de cap, ochiul are un viciu de refractie necorectat (hipermetropie, astigmatism). Insa, medicii oftalmologi constata adesea ca au de-a face cu un spasm de acomodatie, provocat de activitatea prelungita la calculator, tradus prin vedere incetosata la distanta, desi pacientul nu are nevoie de ochelari.

Daca suferiti de miopie, hipermetropie sau astigmatism, medicul va va prescrie ochelari cu lentile monofocale sferice sau asferice, iar daca suferiti de prezbiopie, veti putea opta pentru lentile bifocale (vederea de aproape si la distanta) sau pentru lentile progresive (aproape, distanta si intermediar).

In cazul in care intampinati simptome specifice celor care au un viciu de refractie necorectat doar dupa ce petreceti foarte mult timp in fata calculatorului, veti avea nevoie de ochelari strict de protectie, cu tratamente antireflex.

Tratamente antireflex

Lentilele de ochelari cu filtru antireflex maresc claritatea vederii, asigura un contrast optim si previn oboseala oculara prin eliminarea reflexiilor deranjante ale luminii artificiale. Sunt recomandate in special persoanelor care petrec mult timp in fata calculatorului, televizorului si a dispozitivelor digitale (smartphone, tableta), peste 2-3 ore pe zi, constant.

Tratamentele antireflex pot fi aplicate oricarui tip de lentila (monofocale, bifocale, progresive) si pot fi combinate si cu alte tratamente (filtru UV, anti-zgarieturi, hidrofob, oleofob si antistatic).

Tratament antireflex contra luminii albastre emise de dispozitivele digitale

Traim intr-o era digitala si este din ce in ce mai greu sa traim fara laptop-uri, tablete, smartphone-uri sau televizoare LCD. Ecranele dispozitivelor digitale emit asa-numita „lumina albastra”, care poate cauza vedere incetosata, dureri de cap, tensiune oculara, ochi inrositi, uscati, ameteli, insomnii.

Consultati un medic oftalmolog cel putin 1 data pe an.

Daca petreceti zilnic 7-8 ore in fata calculatorului, va recomandam sa efectuati un control oftalmologic o data la 6 luni. In cazul in care petreceti zilnic in medie 3-4 ore in fata calculatorului si a dispozitivelor mobile, va recomandam sa vizitati medicul oftalmolog o data pe an.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie
Tel: 0219757
Bucuresti, Calea Vitan, Nr. 137-139

Citeste si despre:

Cand este nevoie de ochelari de citit? Normele de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor Protectia ochilor in timpul iernii Ochelarii de vedere - cand si cum ne dam seama ca avem nevoie de ei Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Noutati in tratamentul afectiunilor articulatiei genunchiului prin recuperare robotica Sfaturi pentru ingrijirea ochilor congestionati, cu cearcane sau edem Corectie sau doar stagnare in problemele de vedere cu ajutorul ochelarilor PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Solarul si riscurile expunerii prelungite la lumina solara Bolile ochiului