Cum va influenteaza dieta starea de spirit

Actualizat: 13 August 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O dieta bogata in zahar si grasimi poate avea efecte nocive asupra starii de spirit si a sanatatii mentale in general.

Ultimii ani au marcat descoperirea de legaturi certe intre dieta, dispozitie, mancatul pe fond emotional si echilibrul psihic.

Legatura dintre emotii si comportamentul alimentar nu este un mit. Cele doua se influenteaza reciproc, de aceea o dieta echilibrata este esentiala pentru prevenirea tulburarilor de ordin psihic.

Efectele alimentatiei asupra psihicului

Oamenii de stiinta au scos in evidenta un numar impresionant de posibile efecte ale alimentatiei asupra psihicului in ultimul deceniu, demonstrate in cadrul cercetarilor desfasurate la nivel mondial. Astfel, relatia direct proportionala dintre psihic si alegerile alimentare ale unei persoane nu mai este o simpla presupunere, ci o certitudine.

Dieta nesanatoasa si depresia

Urmarea unei diete nesanatoase pe termen lung (bogata in alimente cu continut ridicat de zahar si in produse procesate) este un factor de risc important pentru depresie. Pe de alta parte, persoanele care urmeaza un regim alimentar axat in special pe fructe, legume si peste sunt mai putin predispuse instalarii depresiei.

Pacientii diagnosticati cu depresie sufera de regula tulburari de apetit si tind sa consume hrana cu valoare nutritionala scazuta. Tot cercetatorii au observat ca depresivii care introduc in dieta alimente sanatoase (legume, fructe, fructe de padure, cereale integrale, carne de pui, peste sau branza degresata) prezinta o ameliorare a simptomelor tulburarii.

Zaharul si dependenta de mancare

Dependenta de mancare este un fenomen care ajuns sa fie acceptat in lumea stiintifica. Oamenii care tind sa manifeste comportamente compulsive in privinta mancatului obisnuiesc sa consume in cantitati mari alimente bogate in zahar. Prin urmare, zaharul si derivatii sai au un efect adictiv asupra creierului, stimuland centrii cerebrali ai placerii. Asadar, impactul produselor dulci asupra creierului este comparabil cu cel al drogurilor.

Zaharul si stresul

Stresul determina corpul sa solicite suplimentarea aportului de zahar pentru productia de energie, potrivit Asociatiei Americane de Psihologie. Astfel se explica de ce numeroase persoane apeleaza la dulciuri in momentele tensionate, cand simt nevoia unui impuls de a depasi dificultatile cu care se confrunta.

Nivelul glicemiei si schizofrenia

Oamenii de stiinta si-au pus intrebarea daca o tulburare psihica grava precum schizofrenia poate fi asociata cu dereglarile glicemiei, dupa ce s-a observat ca diabetul este mai frecvent in randul pacientilor care au primit diagnosticul acestei boli mentale. Mai multe studii vechi sugereaza o legatura intre metabolizarea zaharului si schizofrenie, insa aceasta nu a fost momentan demonstrata.

Dieta si sanatatea mentala a adolescentilor

Un studiu recent efectuat pe un esantion de 4000 de studenti din Noua Zeelanda a descoperit ca o dieta calitativa asigura o buna sanatate mentala in randul adolescentilor, pe cand o alimentatie dezechilibrata favorizeaza aparitia problemelor de natura psihica.

Si in acest caz, legatura dintre regimul alimentar si sanatatea mentala este bidirectionala tinerii care sufera de un dezechilibru psihic sunt mai susceptibili la comportamente alimentare periculoase, iar cei care sufera de deficiente nutritionale isi pun in pericol sanatatea mentala.

Imbunatatirea sanatatii psihice prin alimentatie

Schimbarile benefice in alimentatie pot aduce transformari pozitive in structura creierului (din punct de vedere chimic si fiziologic), ceea ce poate determina in cele din urma imbunatatirea sanatatii psihice si adoptarea unor comportamente alimentare corecte. Sugestiile de mai jos va ajuta sa va protejati echilibrul mental prin modul in care va organizati dieta.

- Alegeti carbohidrati sanatosi. Legatura dintre starea de spirit si carbohidrati se datoreaza triptofanului, un aminoacid care, odata produs in cantitati suficiente, stimuleaza productia de serotonina (hormonul starii de bine). Carbohidratii sanatosi care furnizeaza organismului triptofan pot fi preluati din cereale integrale, fructe, legume si leguminoase.

- Suplimentati aportul de acizi grasi omega-3. Aceste grasimi sanatoase s-au dovedit utile in prevenirea depresiei, potrivit studiilor ultimilor ani. Acizii grasi omega-3 regleaza activitatea neurotransmitatorilor si pot fi preluati in special din pestele gras, semintele de in sau fructele oleaginoase.

- Consumati un mic dejun echilibrat. Respectarea primei mese a zilei ajuta la imbunatatirea starii de spirit, a memoriei si a cantitatii de energie de care beneficiaza organismul. Saritul peste micul dejun, pe de alta parte, are efectul contrar, conducand la instalarea starilor de oboseala si a anxietatii. Un mic dejun sanatos este compus din fibre, vitamine, proteine slabe, grasimi sanatoase si carbohidrati complecsi.

- Imprumutati principiile dietei mediteraneene. Aceasta dieta este un model alimentar echilibrat si sanatos, care presupune consumul preponderent de fructe, nuci, legume, cereale, leguminoase si peste (surse de nutrienti asociati cu un risc scazut de depresie).

- Acordati atentie dozei zilnice de vitamina D. Vitamina D creste nivelul serotoninei. Cercetatorii canadienei au observat ca pacientii diagnosticati cu depresie (in special tulburari afective sezoniere), care si-au crescut aportul zilnic de vitamina D, au prezentat o ameliorare considerabila a simptomelor in decursul unui an.

- Optati pentru alimente bogate in seleniu. Suplimentarea seleniului cu 200 de micrograme pe zi, timp de 7 saptamani, a contribuit la ameliorarea simptomelor depresiei in randul a 16 pacienti varstinci, care au participat la un studiu restrans efectuat de Universitatea din Texas. Alimentele principale bogate in seleniu sunt fructele de mare, pestele, fructele oleaginoase (in special nucile braziliene), carnea slaba, pastele integrale, orezul brun, ovazul, fasolea, leguminoasele si lactatele degresate.

- Controlati aportul zilnic de cofeina. In randul persoanelor cu o sensibilitate preexistenta, cofeina poate exacerba simptomele depresiei.


Citeste si despre:

Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Cum ne afecteaza schimbarile bruste de temperatura? 9 alimente care imbunatatesc memoria Astenia de primavara, pericol pentru silueta Influenta nutritiei asupra sanatatii mentale Indispozitia emotionala si gandurile negative Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Factori declansatori care pot schimba metabolismul Factori declansatori care incetinesc metabolismul Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei Managementul durerii din cancer - Controlul durerii canceroase Dieta pentru detoxifierea de primavara
Cere sfatul medicului ×