Ortorexia este o altfel de tulburare de alimentatie, caracterizata prin dependenta de a consuma alimente sanatoase. Alimentatia sanatoasa este una dintre laturile care contureaza stilul de viata sanatos, asupra careia tot mai multe persoane se concentreaza. Totusi, pentru unele persoane gandul la o alimentatie sanatoasa se poate transforma intr-o obsesie; astfel, persoanele care sunt preocupate excesiv de calitatea alimentelor consumate pot suferi de o tulburare de alimentatie cunoscuta sub numele de ortorexie nervoasa.
Acesta este un termen stabilit de Dr. Steven Bratman din Colorado, medic specialist in tulburari de alimentatie. Denumirea are la baza cuvintele grecesti "orthos" care inseamna "drept" si orexis "apetit sau pofta de mancare". Cu toate ca ortorexia castiga din ce in ce mai multa atentie in randul comunitatii de psihiatrie, aceasta nu este recunoscuta oficial ca fiind o tulburare de alimentatie.
Persoanele bolnave sunt atat de obsedate de consumarea alimentelor bio, organice incat acest aspect le influenteaza viata. De exemplu, acestia isi pot crea sisteme proprii cu valorile nutritive ale alimentelor la care se vor raporta in timp ce se vor hrani. In majoritatea cazurilor, pacientii aleg o dieta restrictiva, in urma careia vor ajunge subponderali. Spre deosebire de pacientii care sufera de anorexie nervoasa (tulburarea de alimentatie potrivit careia o persoana isi doreste fara incetare sa slabeasca), pacientii cu ortorexie incearca sa gaseasca o varianta de nutritie optima si sanatoasa prin dieta lor.
Ortorexia nervoasa este caracterizata prin limitarea alimentatiei doar la produse pure, organice, sanatoase. De regula, ortorexicii chieltuiesc sume impresionante pentru achizitionarea alimentelor sanatoase si, deseori, isi planifica meniurile cu o zi in avans. Pe masura ce tulburarea progreseaza lista cu alimente permise este tot mai mica; din acest motiv, mancatul in oras devine o problema de amploare.
Pacientii cu aceasta tulburare se simt izolati, pot suferi de depresie sau tulburare obsesiv-compulsiva, iar dieta lor ii impiedica sa participe la multe dintre activitatile sociale. O alta caracteristica a acestora este perfectionismul, iar regulile privind alimentatia sanatoasa sunt interiorizate si chiar transformate in valori personale. Desi ortorexia nervoasa nu este oficial recunoscuta, deseori, pacientii beneficiaza de tratament psihologic. De obicei, specialistii in tulburari de alimentatie pot oferi cele mai bune solutii de tratament. Pot fi prescrise medicamente antidepresive sau anxiolitice.
Simptomele ortorexiei nervoase includ: obsesia de a manca sanatos, casexie si chiar moarte prin inanitie.
De regula, pacientii au opinii specifice pentru fiecare tip de mancare, astfel, alimentele conservate sunt considerate produse periculoase, produsele alimentare prelucrate industrial sunt artificiale, in timp ce hrana bio este considerata sanatoasa.
Persoanele care sufera de aceasta boala manifesta o dorita puternica si incontrolabila de a manca atunci cand sunt nervoase, emotionate, fericite sau vinovate.
Ortorexia are o prevalenta mai mare la barbati si mai ales la cei cu un nivel scazut de educatie.
Pana acum nu s-au facut studii pentru a se determina daca exista cauze biologice specifice ortorexiei nervoase. Cu toate acestea, cercetatorii au relationat ortorexia de manifestarea tulburarii obsesiv-compulsive centrate pe alimentatie, care se prespune ca ar avea astfel de cauze biologice.
Caracteristici:
- pierderea timpului (mai mult de trei ore pe zi) pentru planificarea meniului cu alimente sanatoase de a doua zi;
- manifesta stari de vinovatie, teama sau dezgust fata de propria persoana atunci cand are loc abaterea de la acest regim alimentar;
- experimentarea placerii de a manca atunci cand in meniu exista alimente pure (bio);
- sacrificarea relatiilor si a activitatilor preferate pentru a consuma doar alimente sanatoase;
- obtinerea stimei de sine si a unui sentiment de control cand se respecta planul alimentar;
- desconsiderarea celor care nu mananca la fel;
- izolarea sociala pentru a nu se abate de la nutritia corecta.
In ortorexie, mancatul sanatos se transforma in fanatism. Calitatea vietii, la modul general, este inlocuita cu asa numita calitate a consumului de alimente. Desi persoana cu ortorexie poate slabi prea tare, obiectivul principal este respectarea dietei, nu pierderea in greutate.
Cei predispusi la ortorexie sunt vegetarienii convinsi, cei care adopta dieta dupa dieta, etc. Cu toate acestea oricine este interesat de a consuma alimente sanatoase poate deveni obsedat de aceasta latura.
In principiu, diagnosticul este usor de stabilit prin identificarea tulburarii de alimentatie si a obsesiei pentru alimentele sanatoase. Dr. Bratman a creat un test special pentru a diagnostica daca cei in cauza sunt pur si simplu dornici de a manca sanatos sau obsedati de aceste produse alimentare. Pe langa testul respectiv, medicul poate adresa cateva intrebari preliminare despre stilul de viata si obiceiurile alimentare.
Intrebari care pot contribui la stabilirea diagnosticului de ortorexie:
- masa corporala este atat de mica incat ceilalti cred ca aveti anorexie?
- credeti ca poate trece o zi intreaga fara sa acordati atentie planului dvs. alimentar?
- v-ati izolat social din cauza dietei dvs.?
In cazul in care raspunsurile sunt afirmative este posibil sa suferiti de tulburarea de alimentatie numita ortorexie, adica sunteti dependent de alimentatia sanatoasa.
Daca diagnosticul nu a fost stabilit, urmatorul test va clarifica situatia.
Testul este preluat din cartea lui Dr. Bratman, "Health Food Junkies". Urmatoarele 10 intrebari vor clarifica daca pacientul sufera sau nu de ortorexie.
1. Va petreceti mai mult de 3 ore, zilnic, gandindu-va ce inseamna alimentatie sanatoasa? (daca este vorba de 4 ore, acordati-va 2 puncte)
2. Intotdeauna, realizati planul alimentar pentru maine, de astazi?
3. Va place mai mult ideea de a manca, decat placerea pe care o aveti in urma consumului de alimente?
4. Ati constatat ca pe masura ce calitatea dietei dvs. a crescut, calitatea vietii dvs. s-a diminuat?
5. Ati fost mai strict in alegerile alimentare?
6. Ati sacrificat lucruri care va faceau alta data placere, pentru a va hrani intr-un mod pe care il credeti corect?
7. Aveti un sentiment sporit de respect de sine atunci cand mancati alimente sanatoase? Ii considerati inferiori pe cei care nu se hranesc sanatos?
8. Va simtiti vinovati si va dezgusta propria persoana atunci cand nu va respectati dieta?
9. Dieta dvs. va izoleaza social?
10. Cand mancati ce va propuneti va simtiti impacat si aveti sentimentul de control total?
Acordati 1 punct pentru fiecare intrebare.
Daca ati raspuns afirmativ la 2 dintre intrebarile de mai sus prezentati un risc crescut de a suferi de ortorexie.
Daca acumulati 4 puncte va confruntati cu tulburarea de alimentatie numita ortorexie nervoasa!
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.