Topul celor mai frecvente greseli dupa antrenamentele fizice

Actualizat: 28 Martie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este indicat ca exercitiile fizice sa fie efectuate corect si, pentru rezultate optime, sa fie respectate anumite reguli, ca stil de viata, inainte dar si dupa practicarea acestora.

In plus, pentru o stare generala buna, mentinerea greutatii si eliminarea stresului trebuie sa existe un echilibru intre somnul de calitate, alimentatie sanatoasa, hidratarea corecta si practicarea exercitiilor fizice cu regularitate.

De ce trebuie tinut cont

Bea apa plata. Dupa efectuarea programului de sport, trebuie sa se consume apa plata. Setea nu trebuie potolita cu ajutorul bauturilor carbogazoase si dulci. Acestea au un continut crescut de zahar si, in loc sa hidrateze, efectul este cel contrar - deshidrateaza organismul persoanei in cauza.

Nu consuma alcool. Alcoolul consumat dupa un antrenament extenuant va creste riscul deshidratarii.

Mananca sanatos. Imediat dupa efort, chiar daca exista senzatia de foame, masa trebuie sa fie alcatuita din alimente sanatoase. Daca se vor consuma alimente bogate in calorii imediat dupa ce un numar de calorii au fost arse prin exercitiile fizice, organismul va asimila si mai mult decat a eliminat cu ajutorul activitatilor fizice.

Sunt indicate fructele proaspete, iaurtul cu cereale, painea din cereale cu branza, gem, unt de migdale.

Alimentele tip fast food, dar si dulciurile dauneaza siluetei si sanatatii indiferent de asa-zisa compensare a acestora prin sport. Nutritia echilibrata este indicata daca se doreste ca sportul sa aiba efectul de remodelare corporala sau de mentinere a greutatii dorite.

Fa dus. Dusul nu este recomandat sa fie efectuat imediat dupa efortul fizic, fiindca este necesar un timp de repaus pentru ca muschii sa se poata destinde, iar pulsul inimii sa se echilibreze. De asemenea, temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 37 de grade Celsius.

Mananca inainte si dupa. O gustare slaba caloric se poate consuma cu o ora inaintea unui antrenament, in felul acesta digestia poate avea loc. Astfel, indicate sunt merele, iaurtul, branza de vaci.

Cand sunt mancate alimente grase caloric sau bogate in grasimi, digestia poate dura si doua ore, iar daca organismul va investi energie in digestie, muschii nu vor mai avea putere, in felul acesta antrenamentele vor fi mai putin eficiente.

Specialistii sustin insa ca nici infometarea inainte de exercitiile fizice nu este buna pentru organism, de aceea sunt recomandate alimente slabe caloric consumate cu cel putin 45 de minute inaintea efortului fizic.

Poarta haine comode. Este gresita ideea ca transpiratia abundenta va conduce la arderea unui numar mai mare de calorii. Concret, kilogramele pierdute astfel nu sunt decat greutatea apei. De aceea, este indicata purtarea hainelor cat mai largi la orele de antrenament si nu a celor care stau lipite pe corp, favorizeazand transpiratia.

Dormi suficient. Atat inainte, cat si dupa efortul fizic este necesar un somn de calitate. Ideal este sa se doarma opt ore pe noapte. Privarea de somn creste riscul de depozitare a grasimii, intrucat reduce arderea ei.

Fa exercitii in ritm sustinut. Orele petrecute la sala de sport in timpul saptamanii nu sunt suficiente pentru mentinerea unui echilibru armonios. De aceea, este bine ca in weekend sa fie facute antrenamente usoare acasa.


Citeste si despre:

Dieta restrictiva caloric 30 de modalitati de a pierde 100 de calorii Afla cate calorii arzi prin practicarea sportului preferat Dieta de 1200 de calorii Dieta cu calorii negative Dieta de 100 de calorii Gustari sanatoase cu mai putin de 200 de calorii Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Gustari cu cel mult 100 de calorii Caloriile negative adevar sau fictiune Gustari care ard calorii Caloriile lichide versus caloriile solide Cum sa monitorizati mai usor cate calorii consumati in fiecare zi Mers versus alergare, ce arde cele mai multe calorii? 4 retete recomandate ca alternative sanatoase la preparate bogate in calorii