Daca va este pofta sa manacti o bucata mare de paine pufoasa si calda nu inseamna ca organismul dvs. duce lipsa de cereale.
Poftele alimentare nu prea au multe in comun cu nevoia de substante nutritive, dar a exista o legatura intre substantele chimice de la nivelul creierului care declanseaza senzatia placere si recompensa.
Poftele pot fi asociate cu textura (crocant, cremos) sau gustul (dulce, sarat), dar toate au ceva in comun: excesul de alimente care poate sabota dieta dvs.
Oamenii care au pofte tind sa aiba indici de masa corporala mai mari - nici o surpriza, deoarece alimentele care ingrasa sunt adesea obiect al dorintei alimentare.
Combinatia dintre textura cremoasa, gustul dulce si senzatia racoritoare pe care o ofera, transforma inghetata intr-un produs irezistibil, dar si costisitor in termeni de calorii. O portie normala de inghetata de vanilie are 230 de calorii.
Recomandari: o jumatate de ceasca de inghetata din suc de fructe are mai putine grasimi si jumatate din cantitatea de calorii pe care o contine o inghetata normala.
Combinatia dintre sarat si crocant este specifica in mod special chipsurilor de cartofi. In functie de aroma, o portie de 30 g de chipsuri contine cel putin 150 de calorii.
Consumati o punga de aproximativ 250 de g de chipsuri si veti asimila aproape 1200 de calorii - in cazul in care excludeti orice alte sosuri consumate impreuna cu chipsurile.
Recomandari: consumati bucati de telina sau morcovi cu humus. Veti obtine o gustare crocanta satisfacatoare cu mai putine calorii si mai multi nutrienti.
Foarte multe femei tanjesc dupa ciocolata in mod regulat. Exista mai multe teorii care sa explice acest lucru, incepand de la cea care se refera la deficitul de magneziu pana la schimbarile bruste de dispozitie.
Un lucru este sigur, consumul de ciocolata este o modalitate rapida de a adauga calorii suplimentare la cantitatea zilnica recomandata.
Recomandari: gustati un patrat mic de ciocolata neagra. Are mai putine grasimi decat un baton de ciocolata normal si ajuta la sanatatea inimii.
Uneori, o anumita activitate poate declansa pofta de a consuma un aliment. De exemplu veti dori sa consumati popcorn in timp ce vizionati un film.
Memoria joaca un rol important in debutul poftelor - v-ati bucurat de acest produs in aceleasi circumstante anterior, astfel ca va doriti sa va bucurati de aceeasi placere din nou.
Popcornul in sine poate fi o gustare sanatoasa, dar la cinematograf peste acestea se adauga ulei de cocos si sos de unt. Rezultatul, caloriile cresc de la 400 in mod normal la 1200 per portie.
Recomandari: evitati sosul de unt.
Chiar daca este mai placut sa vizionati un eveniment sportiv consumand mici gustari, majoritatea sunt pline de calorii si grasimi.
Recomandari: evitati pe cat posibil alimentele precum nachos (225 g nachos cu branza- 900 calorii) sau alune crude (225 g de alune crude- 800 calorii).
Daca urmati o dieta pentru slabit, gogosile ar trebui sa fie "fructul interzis". Cercetarile sugereaza ca daca intr-o saptamana consumati alimentele favorite, iar in urmatoarea le taiati de pe lista, actiunea poate intensifica poftele.
Daca aveti pofta de un aliment, mai bine il consumati in cantitati foarte mici, decat sa il eliminati complet din meniu. Problema cu gogosile este ca acestea ofera prea putine beneficii nutritive pentru cantitatea de calorii detinuta.
Recomandari: incercati chifle din cereale integrale in combinatie cu unt de arahide.
Simtiti ca nu aveti parte de o masa satisfacatoare daca aceasta nu include si carne? Vestea buna este ca nu trebuie sa renuntati la carne pentru a avea o greutate normala - trebuie doar sa acordati atentie la cantitatea consumata.
O friptura normala are aproximativ 700 calorii (mai mult daca nu eliminati grasimea).
Recomandari: un cotlet de porc are 170 calorii, deci doua cotlete au mai putine calorii decat o singura bucata de friptura.
Pastele se claseaza in primele cinci preparate culinare in multe tari. Problema este ca majoritatea oamenilor mananca paste albe care se prepara cu faina rafinata si contin doar 1/5 din fibrele pastelor cu cereale integrale (in urma carora senzatia de satietate persista mai mult). Sosurile pentru paste pot sa ingrase.
Recomandari: mancati paste din cereale integrale cu un sos din legume.
Cartofii prajiti sunt sarati si o portie poate contine chiar si peste 500 de calorii.
Recomandari: optati pentru o
salata din legume sau fructe. Sau limitati consumul de cartofi la maxim 5-6 bucatele.
Daca frecventati un bar sau mergeti la o petrecere puteti fi tentati sa consumati destul de multe alune. O ceasca de alune poate atinge chiar si peste 800 de calorii.
Recomandare: consumati mai degraba alune in coaja. Actiunea de decojire a acestora va va determina sa mancati mai putine alune.
Pofta de cafea poate depasi pofta tipica de alimente din cauza faptului ca aceasta poate da dependenta. Puteti sa nu va simtiti suficient de treji fara doza de dimineata de cafea. Din fericire, cafeaua are foarte putine calorii, daca nu adaugati peste aceasta siropuri sau frisca.
Recomandari: optati pentru lapte degresat sau lapte de soia si evitati sa adaugati alte arome in cafea.
Daca veti simti nevoia sa consumati gustari in mijlocul dupa-amiezii, posibil sa manifestati o scadere a glicemiei intre mese. Din pacate consumul catorva prajituri de ciocolata reprezinta o rezolvare doar pe termen scurt si in plus acestea sunt bogate in calorii.
Recomandare: Mai bine, cand doriti sa luati o gustare, combinati diverse proteine cu cereale integrale, cum ar fi branza degresata cu biscuti din faina integrala. Gustarile sanatoase pot estompa poftele alimentare si va pot ajuta sa va respectati dieta.
- Luati gustari - Puteti incerca sa manacati intre mese gustari sanatoase, planificate cu atentie pentru a va potoli atat foamea cat si poftele culinare. Controlul portiilor este foarte important: fiecare gustare trebuie sa contina mai putin de 200 de calorii. Cele mai bune alegeri includ iaurt cu fructe proaspete, ou fiert tare, cocktail de fructe, etc.
- Faceti micare - Stiati ca exerctiile fizice va pot ajuta sa pierdeti in greutate prin arderea caloriilor? Acum exista dovezi ca mersul pe jos va poate ajuta sa mancati mai putine dulciuri, scazand apetitul pentru acestea.
- Diete sarace in carbohidrati- Cu cat se consuma mai putini carbohidrati, cu atat se diminueaza si dorinta de a-i consuma, iar acest lucru este valabil si pentru grasimi: cei care au o dieta saraca in grasimi au mai rar pofta de a consuma alimente grase.
- Fiti indulgenti - Nu opuneti rezistenta la dulciuri. Mai degraba privarea poate avea efecte negative: incercati sa va bucurati uneori de o portie mica din alimentele dorite. Uneori este suficient doar sa gustati dintr-un aliment pentru a va satisface poftele.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.