Cel mai bun moment al zilei pentru exercitii fizice

Actualizat: 07 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cel mai bun moment al zilei pentru a face exercitii fizice este cel pe care il alegeti pentru ca acestea sa fie facute in mod constant. Secretul este consecventa cu care va implicati in activitatile fizice.

Adevarul este ca nu exista nicio dovada ca se vor arde mai multe calorii intr-o anumita parte a zilei. Cea mai buna alegere este sa faceti exercitii fizice la aceeasi ora in acelasi moment al zilei. Organismul sa va adapta la acest tip de actiune si va elibera mai multa energie, hormoni care vor contribui la construirea muschilor (cum ar fi testosteronul), care ajuta la obtinerea performantei si la metabolizarea cu mai multa usurinta a grasimilor.

Recomandari privind alegerea celui mai bun moment al zilei pentru activitatile fizice

Ritmul circadian influenteaza functiile corpului, cum ar fi tensiunea arteriala, temperatura corpului, nivelul hormonilor si frecventa cardiaca. Toti acesti factori au un rol important in pregatirea corpului pentru activitatile fizice.

- Inainte de culcare - Daca faceti exercitii fizice inainte cu cel putin doua ore inainte de culcare, veti reusi sa infrangeti insomnia. Temperatura corpului si nivelul hormonilor vor fi destul de ridicate pentru consolidarea cu usurinta a muschilor. In aceasta parte a zilei probabil ca veti putea face sport mai intens, intrucat muschii sunt mai flexibili. In plus, veti reusi sa eliminati stresul din timpul zilei si va veti relaxa, pregatindu-va corpul pentru odihna.

- La pranz - Pentru unele persoane pranzul este momentul zilei potrivit pentru activitatea fizica. Asigurati-va totusi ca veti manca dupa ce faceti exercitiile fizice, nu inainte de acestea.

In caz contrar, activitatea sanguina in loc sa se concentreze in zona muschilor se va concentra in tractul digestiv. Cu toate acestea, in timp ce faceti exercitiile fizice trebuie sa inlocuiti rezervele de glicogen, fluide si potasiu cu lichide sau shake-uri cu proteine, pentru o recuperare rapida si pentru a sustine activitatea musculaturii.

Probabil ca va fi mai simplu sa faceti sport in perioada pranzului daca veti avea un partener. In plus, in jurul pranzului temperatura corpului si nivelul hormonilor vor fi mai ridicate decat dimineata, iar fluxul de sange rezultat in urma exercitiilor fizice se va imbunatati. Pe langa silueta de invidiat, un alt rezultat pe care il veti obtine va fi cresterea acuitatii mentale pentru restul zilei.

- Dimineata - Veti observa ca atunci cand faceti sport dimineata, veti avea destul de multa energie pe tot parcursul zilei, iar tonusul dumneavoastra va fi unul ridicat. Totusi, pentru a avea suficienta energie, ar fi indicat sa luati micul dejun in care sa includeti atat carbohidrati, dar si proteine, cu aproximativ 60-90 de minute inainte de exercitiile fizice.

Explicatia deriva din faptul ca atunci cand corpul nu are suficient zahar in sange sau in muschi pe care sa-l transforme in energie, corpul poate converti propriul tesut muscular in energie. Metabolismul va fi mult mai activ in prima parte a zilei, dar probabil o sa va fie mai dificil sa fiti suficient de motivati pentru a va trezi dimineata sa faceti sport.


Citeste si despre:

Metode de a obtine un somn mai bun si odihnitor Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Cum va ajuta exercitiile fizice sa va cresteti nivelul de testosteron Mers versus alergare, ce arde cele mai multe calorii? Cele mai cunoscute mituri si adevaruri medicale Zece pasi pentru a scapa de fumat Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina Cauze pentru acumularea constanta de kilograme Planul de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala Fitness (exercitii pentru o conditie fizica buna) Importanta activitatii fizice in fiecare anotimp Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain Alimentatia dupa exercitiile fizice