Importanta activitatii fizice in fiecare anotimp

Actualizat: 21 Noiembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Activitatea fizica


De-a lungul timpului s-a demonstrat faptul ca activitatile fizice au numeroase beneficii asupra sanatatii fizice a organismului.

Acestea, desfasurate in mod regulat, contribuie la reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat, obezitatii, depresiei si anxietatii, osteoporozei, hipertensiunii, a cancerului de san, dar si a cancerului de colon.

In ciuda tuturor acestor efecte benefice asupra sanatatii organismului, din pacate, cei mai multi oameni nu acorda atentie activitatii fizice si importantei acesteia. Nu indeplinesc un nivel zilnic minim recomandat, sau in cel mai bun caz, abia ating acest nivel.

Beneficii activitate fizica

In cazul in care este atins un nivel minim de activitate fizica zilnica, beneficiile acestuia pot fi pierdute cu usurinta in urma unei perioade de cateva saptamani de inactivitate.

De asemenea, nivelul de activitate fizica al unei persoane variaza de-a lungul anului, ca urmare a diferiti factori. Numeroase studii au aratat ca aceasta variatie este influentata de factori din mediul extern, precum domiciliul si accesul la locurile de recreere-parcuri si sali de sport-dar si de conditiile de vreme.

Astfel, activitatile fizice sunt mai intense in sezonul cald-primavara-vara-si scad considerat toamna si iarna. Ceretatorii considera ca aceasta diferenta este cauzata de temperaturile extreme si de nivelul de precipitatii, dar si de cantitatea de lumina naturala, mai mare vara, comparativ cu iarna.

Analiza activitatii fizice de-a lungul fiecarui anotimp

IARNA

Desi majoritatea oamenilor simt nevoia sa ia o pauza de la activitatea fizica in timpul iernii, nu exista niciun motiv pentru care ar trebui sa facem asta. Din contra, exercitiile in timpul iernii, prezinta si avantaje:

• Nu ne mai confruntam cu caldura si umiditate ridicata;
Sistemul imunitar ne este intarit;
• Putem sustine antrenamente mai lungi in perioada rece.

Activitati pe care le putem desfasura iarna: patinaj, ski, fitness, aerobic, mers pe jos.

PRIMAVARA

Probabil pentru noi toti primavara reprezinta sezonul perfect pentru a ne bucura de soare si de vremea calda, fara a fi afectati de temperaturile extreme inregistrate vara. Primavara este, de asemenea, anotimpul potrivit pentru a ne creste nivelul activitatii fizice, dupa o iarna lunga si friguroasa.

Exista numeroase activitati si exercitii pe care le putem desfasura primavara, odata cu incalzirea vremii si cresterea cantitatii de lumina naturala. Exercitiile le putem imparti in patru categorii principale: pentru anduranta, forta, flexibilitate si echilibru. Fiecare categorie prezinta diferite beneficii, iar combinandu-le putem obtine rezultatele dorite.

De asemenea, combinand diferite tipuri de exercitii scade riscul de accidentare. Exista, insa, si exercitii care pot fi incadrate in mai multe categorii: de exemplu, unele activitati de rezistenta ajuta si la cresterea fortei fizice.

Exemple de exercitii care se pot realiza primavara:

Exercitii de rezistenta (anduranta) - ne ajuta la respiratie si au efecte benefice asupra inimii, plamanilor, sistemului circulator. Acestea sunt reprezentate de mersul pe jos, jogging-ul sau dansul.

Exercitiile de forta precum ridicarea de greutati, planking, banda elastica sau mingea de fitness ajuta la cresterea masei musculare.

Mai exista si exercitii de echilibru cum sunt statul intr-un picior sau Tai Chi si exercitii de flexibilitate precum Yoga care ne ofera o mai mare libertate de miscare.

De asemenea, primavara este anotimpul perfect pentru mersul pe jos, indiferent ca vorbim despre drumetii sau simple plimbari prin parc. Plimbarile cu bicicleta, rolele, tenisul de camp sau badmintonul sunt alte activitati care se potrivesc perfect cu vremea din aceasta perioada.

VARA

In aceasta perioada a anului petrecem mai mult timp in aer liber, indiferent ca este vorba despre activitati desfasurate in gradina, taiat iarba, plimbari sau jocuri cu copiii. Este foarte important ca in rutina zilnica sa introducem si activitatile fizice, fara a ne lasa intimidati de temperaturile ridicate.

Pentru a nu fi afectati de trecerea de la temperaturile moderate din timpul primaverii la temperaturile extreme care se inregistreaza vara, in ceea ce priveste activitatile fizice trebuie sa acordam mai multa atentie conditiilor de mediu, cel mai potrivit moment al zilei pentru desfasurarea lor fiind dimineata devreme sau seara. In aceste perioade ale unei zile temperaturile inregistrate sunt mai scazute comparativ cu mijlocul zilei.

Ceea ce mai putem face pentru a trece cu bine prin zilele calduroase de vara:

• Sa purtam haine subtiri, usoare, care permit pielii sa respire. Ele ne ajuta sa tinem umezeala departe de piele si sa ne simtim racoriti.
• Un dus rece inainte de antrenamente/activitati - ne va ajuta sa ne racorim
• Sa adaptam tipurile de activitati in functie de vreme - in zilele foarte calduroase, in care umiditatea e ridicata, sunt recomandate exercitiile cardio, care de ajuta sa ne racorim, de exemplu: inotul, pedalatul
• Sa alegem activitatile indoor in zilele in care temperaturile ating cote extreme: un abonament la sala de fitness se potriveste perfect acestor zile
• Sa bem cat mai multa apa, astfel incat sa ramanem hidratati atat in timpul, cat si inainte si dupa antrenamente.

Exemple de activitati pe care le putem face vara:

1. Mersul pe jos - este cea mai simpla forma de activitate pe care o putem desfasura vara si prezinta numeroase beneficii, printre care reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare;
2. Alergatul in natura - la fel ca mersul pe jos, contribuie la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular;
3. Inotul - are aceleasi beneficii ca mersul pe jos sau alergatul. Insa, comparativ cu acestea, datorita contactului cu apa, putem avea antrenamente de inot mai lungi, fara a ne alege cu dureri musculare;
4. Ciclismul - este o alta activitate care are numeroase beneficii asupra sanatatii si care are un impact minor asupra muschilor si articulatiilor.

TOAMNA

Cei mai multi dintre noi asociem toamna cu un nou inceput. Este momentul perfect pentru a profita de vremea calduta, racorindu-ne dupa zilele caniculare de vara. Toamna este anotimpul potrivit pentru activitatile in aer liber.

Activitati pe care le putem realiza in timpul toamnei sunt: mersul pe jos, joggingul, ciclismul, fitness in aer liber, clase de aerobic.

Desi, comparativ cu primavara si vara, nivelul activitatii fizice scade semnificativ, unul dintre motive fiind scaderea temperaturilor, este foarte important sa il mentinem constant si cat mai aprope de cel recomandat.

In aceasta perioada a anului, cand ploile si vremea mohorata ne pot face sa ne simtim melancolici si ne pot accentua starile de anxietate si de tristete, activitatile fizice determina organismul sa produca endorfine, care sunt niste substante chimice care ne ajuta sa ne simtim mai bine.

Concluzii

Desi activitatea fizica a fiecaruia dintre noi variaza in functie de sezon si de conditiile de vreme, este important sa mentinem un nivel constant al acesteia. Ea are beneficii considerabile asupra organismului nostru si ne imbunatateste calitatea vietii.


Citeste si despre:

Cum sa tineti sub control artrita reumatoida pe vreme geroasa Astenia de primavara, pericol pentru silueta Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Topul vitaminelor pentru iarna Afectiuni si boli in timpul iernii 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Detoxifierea de primavara 6 sfaturi pentru a va pastra silueta pe perioada iernii Alimente si bauturi care va pot ingrasa pe timp de vara Tulburarile afective sezoniere Activitatea fizica in timpul sarcinii