Influenta nutritiei asupra sanatatii mentale

Actualizat: 29 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O dieta saraca poate sa afecteze sanatatea mentala


Probabil ca majoritatea oamenilor cunosc faptul ca alimentele pe care le consuma influenteaza sanatatea organismului lor. Alegerile alimentare sanatoase ajuta la mentinerea si stimularea sanatatii inimii, muschi puternici si atingerea unei greutati corespunzatoare.

De asemenea, starea de spirit poate fi influentata de ceea ce consuma o persoana, astfel ca starea de spirit va fi mult mai buna dupa ce se consuma o salata verde sau legume gatite corect decat alimente de tip fast-food. Cercetatorii studiaza efectele alegerilor dietetice asupra starii de spirit si sanatatii mentale ale oamenilor.

Exista destule intrebari fara raspuns precum:
- Deficientele de vitamine pot contribui la aparitia depresiei?
- Suplimentele alimentare imbunatatesc starea emotionala a celor care sufera de deficiente nutritionale?
- Ce cantitate dintr-un supliment va creste starea de sanatate mentala?

Ce tipuri de nutrienti stimuleaza sanatatea mentala

Studiile referitoare la conexiunea dintre alimente si starea de spirit au fost destul de limitate si rezultatele acestora sunt mixte. Deoarece raman destul de multe intrebari fara raspuns, nu sunt recomandate modificarile dietetice menite sa inlocuiasca tratamentul medical in cazul tulburarilor mentale, cum ar fi depresia.

Dovezi restranse sugereaza ca anumiti nutrieti pot imbunatati starea emotionala a unei persoane. Toate aceste elemente nutritive se regasesc intr-o dieta echilibrata, in plus, nutritia adecvata ar putea creste tonusul fizic si emotional.

Acizii grasi omega-3 imbunatatesc sanatatea inimii prin reducerea nivelului colesterolului rau din organism si cresterea valorilor colesterolului bun. S-a demonstrat inclusiv rolul pozitiv al omega-3 asupra sanatatii mentale, intrucat aceasta poate influenta modul in care creierul trimite semnale in tot organismul. Acizii grasi omega-3 se regasesc in fructele de mare, peste (somon, hering, sardine, macrou), seminte de in, ulei de in si nuci.

Triptofanul este un aminoacid de care organismul are nevoie pentru a produce serotonina. Peroanele care sufera de depresie au un nivel scazut de serotonina. In prezent se cerceteaza efectele triptofanului pentru tratarea depresiei. Triptofanul se regaseste in compozitia carnii rosii, a celei de curcan, aproduselor lacatate. Magneziul este un nutrient care ajuta organismul sa produca energie si contribuie la buna functionare a muschilor, arterelor si inimii. In prezent se studiaza inclusiv rolul pe care l-ar putea avea suplimentele de magneziu in tratarea depresiei. Mangeziul se gaseste in componenta legumelor cu frunze verzi, nuci si avocado.

Acidul folic si vitamina B12fac parte din grupul vitaminic B care joaca un rol important in functia metabolismului si producerea de celule sanguine. Acestea influenteaza productia de dopamina si noradrenalina. In multe cazuri, oamenii deprimati au niveluri scazute ale acestor substante asadar cresterea valorilor acidului folic si a vitaminei B-12 poate creste raspunsul la medicamente specifice pentru tratarea depresiei.


Citeste si despre:

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate 8 zvonuri despre sanatate pe care ar fi bine sa le ignorati Alimentatia sanatoasa, sportul si relaxarea imbunatatesc viata sexuala! Efectele consumului de alcool asupra organismului Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat Malnutritia la varstnici De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Remedii naturiste pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos Obiceiuri care va afecteaza creierul O dieta bogata in fibre si legume poate ajuta la ameliorarea depresiei Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina C Poftele din sarcina - de la normal la patologic Modalitati de a preveni depresia prenatala