Un nou studiu realizat de cercetatorii de la "Ohio State University" din Statele Unite ale Americii arata ca pigmentii naturali care se regasesc in anumite legume si fructe au un efect benefic in lupta impotriva cancerului. Experimentele efectuate pe celule umane, au aratat ca antocianinele, regasite in grapefruitul rosu, fructele de padure, afinele si varza rosie, pot opri cresterea (si uneori chiar distrugerea) celulelor canceroase aflate in colon. Porumbul rosu se pare ca este cel mai puternic in atacul asupra celulelor canceroase. Testele efectuate au aratat ca aceasta leguma distruge 20% din celulele canceroase. Rezultatele testelor efectuate pe produsele care aveau o cantitate mai scazuta a pigmentului, au aratat ca acestea incetineau cresterea celulelor canceroase cu 50 pana la 80%.
In urma acestor rezultate, cercetatorii americani, sunt increzatori ca daca se vor folosi colorantii pe baza de antocianina, in locul colorantilor alimentari sintetici, vor spori beneficiile terapeutice ale alimentelor. Cercetarile continua cu incercari de dezvoltare si imbunatatire a puterii compusilor. Se pare ca un adaos de zahar poate creste puterea de actiune a acestora. Pigmenii sunt clasati ca antioxidant, foarte usor absorbit prin tesuturi si cunoscut sub denumirea de antocianina. De asemenea, antocianina are o rata foarte mare de supravietuire in partea inferioara a intestinului, astfel fiind mult mai eficienta in tratarea bolii. Cercetatorii americani au reusit sa determine cantitatea de extract de la fiecare planta necesara pentru a reduce la jumatate cresterea celulelor canceroase.