Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Tranzitul intestinal normal difera de la o persoana la alta, si se incadreaza in limite largi – de la de 2 ori pe zi la o data la 2-3 zile. Deci, nu este obligatoriu ca in fiecare zi sa avem cate un scaun.
Constipatia este definita ca scaderea frecventei scaunului la un numar de 2 ori pe saptamana sau mai putin. De regula, in cazul constipatiei scaunele sunt uscate, de dimensiuni mici si foarte greu de eliminat, motiv pentru care persoanele sunt extrem de incordate si balonate. Totodata, constipatia este un simptom, nu o afectiune, de care majoritatea persoanelor vor fi afectate la un moment dat. Pentru a intelege cum apare constipatia, oamenii trebuie sa stie cum functioneaza intestinul subtire si cel gros.
Alimentele ajung in colon, unde este absorbita apa, mineralele etc., transformandu-se in materii fecale sau reziduuri alimentare. Contractiile musculare de la nivelul colonului imping scaunul spre rect. Cand ajunge la nivelul rectului scaunul este solid, deoarece majoritatea cantitatii de apa a fost absorbita.
Constipatia apare atunci cand colonul absoarbe o cantitate prea mare de apa sau daca contractiile musculare de la nivelul colonului sunt lente, determinand trecerea lenta a scaunului prin colon. De asemenea poate sa apara la cei cu megadolicocolon (colon mai lung si cu diametrul mai mare).
Cauzele comune ale constipatiei:
- dieta cu un continut scazut de fibre;
- sedentarismul, mai ales la persoanele varstnice;
- tratamentul medicamentos;
- sindromul de colon iritabil (alternanta constipatie – diaree);
- schimbarea rutinei sau a obiceiurilor zilnice, cum ar fi: sarcina, varsta;
- abuzul de laxative;
- ignorarea necesitatii de a elimina un scaun;
- deshidratarea;
- diferite afectiuni;
- disfunctii ale colonului si rectului;
- disfunctii intestinale (constipatie cronica idiopatica).
Care sunt simptomele constipatiei?
Simptomele constipatiei includ:
• Aveti mai putin de trei gaze intestinale pe saptamana.
• Scaunele dumneavoastra sunt uscate, dure si/sau nodulare.
• Scaunele dumneavoastra sunt dificile sau dureroase de eliminat.
• Aveti dureri de stomac sau crampe abdominale.
• Va simtiti umflat si prezentati greata.
• Simtiti ca nu v-ati golit complet intestinele.
Care sunt factorii de risc pentru constipatie?
Oamenii de toate varstele pot avea o criza ocazionala de constipatie. Dar anumiti factori de risc fac ca oamenii sa devina mai susceptibili de a deveni constipati in mod constant („constipatie cronica”). Acesti factori includ:
• Varsta. Oamenii peste 65 de ani sunt adesea mai putin activi, au un metabolism mai lent si au mai putina forta de contractie musculara de-a lungul tractului digestiv decat atunci cand erau mai tineri.
• Femeiile insarcinate, in special constipatie apare in timpul sarcinii si dupa nastere. Modificarile hormonilor va pot face mai predispusa la constipatie. Fatul din interiorul uterului va poate strivi intestinele, facand dificila trecerea scaunului.
• Nu se consuma suficiente alimente bogate in fibre. Fibrele mentin alimentele in miscare prin sistemul dumneavoastra digestiv.
• Administrarea anumitor medicamente.
• Anumite boli neurologice (boli ale creierului si maduvei spinarii) si digestive.
- Este foarte important sa creezi sistemului digestiv conditiile optime de functionare. Pentru aceasta este recomandat consumul a 8-10 pahare de apa, zilnic.
- Evita alimentele uscate. Alimentele trebuie sa contina cantitati adecvate de uleiuri.
- Pentru a preveni constipatia si pentru a favoriza curatarea intestinelor se recomanda consumarea a 2-3 pahare de apa fierbinte, in primele ore ale diminetii.
- Cand sunteti constipata nu este indicat sa consumati orez, in schimb este recomandat graul.
- Obligatoriu, dieta trebuie sa contina fructe si legume proaspete. Extrem de eficiente sunt papaya, salata de rosii si sfecla rosie.
- Evitati alimetele greu de digerat, cum sunt: fasolea, varza, ciupercile etc.
Discutati deschis si sincer cu medicul dumneavoastra despre miscarile dumneavoastra intestinale si despre orice intrebari sau ingrijorari pe care le puteti avea. Tranzitul intestinal este ceva ce ar trebui sa il avem cu totii. Constipatia poate fi o situatie temporara, o problema pe termen lung sau un semn al unei afectiuni mai grave. Mentineti-va in siguranta. Consultati-va medicul, mai ales daca ati observat o schimbare in tiparul dumneavoastra intestinal sau daca viata dumneavoastra este condusa de intestine.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.