Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Probioticele sunt o combinatie de bacterii benefice vii si / sau drojdii care traiesc in mod natural in corpul nostru.
Aceste bacterii care se gasesc in cantitati uriase- de ordinul trilioanelor in intestinul nostru, formeaza flora intestinala-microbiota.
Microbiota este o comunitate diversa de organisme si anume:
• Bacterii.
• Ciuperci (inclusiv drojdii).
• Virusi.
• Protozoare.
Microbiomul este unic. Nici o persoana nu are aceleasi celule microbiene - chiar si gemenii sunt diferiti.
Rolul probioticelor este foarte important: creeaza un filtru intestinal protector impotriva microbilor neprietenosi, tin infectiile din organsim la distanta, ajuta sistemul imunitar, previn tulburarile gastro-intestinale si dezechilibrele care pot conduce la infectii vaginale si urinare recurente, regleaza tranzitul intestinal si limiteaza simptomele din sd de colon iritabil.
De asemenea, flora intestinala, este implicata in sinteza de vitamine B1, B2, B6, B12, acid folic, biotina si vitamina K.
• Alimentele murate in sare-varza murata, alte muraturi
• Borsul facut in casa
• Iaurtul, kefirul si branzeturile fermentate
• Tempeh (un preparat din soia fermentata originar din Indonezia)
• Kimchi (un amestec de legume sarate si fermentate, cum ar fi varza napa si ridiche realizat cu o selectie larga de condimente, ceapa de primavara, usturoi, ghimbir,etc).
Flora intestinala poate fi dezechilibrata datorita consumului unor medicamente, cum ar fi: antibioticele, corticosteroizii, pilulele anticonceptionale, ibuporfenul, aspirina si indometacinul.
Deasemenea, apa clorinata, precum si unele alimente (zaharul rafinat, grasimile hidrogenate) si stresul, pot distruge flora microbiana. Dezechilibrul microflorei, se numeste disbioza.
De aceea, tot mai multe persoane au nevoie de probiotice, mai ales ca literatura de specialitate precizeaza faptul ca intre 70 si 90% din forta sistemului imunitar este localizata la nivelul intestinelor, datorita bacteriilor benefice.
Este vorba despre persoanele cu probleme intestinale, infectii sau eczeme la nivelul pielii, cele cu alergii respiratorii, sau care au infectii recurente la nivel genital si urinar. Administrarea probioticelor se face insa pe anumite perioade si numai la indicatia medicului.
De asemenea, persoanele care au sindromul de colon iritabil (IBS) si cele care sufera de constipatie ar putea sa beneficieze de o inbunatatire a simptomatologiei prin consumul de probiotice. Cercetarile indica faptul ca suplimentele probiotice cu mai multe tulpini par sa aduca cele mai multe imbunatairi ale IBS, mai ales atunci cand sunt luate mai mult de 8 saptamani.
Analiza microbiomului - printr-un test de scaun, care ne arata ce bacterii sunt in exces si ce bacterii sunt in deficit.
Administrarea la recomandarea medicului a acelor probiotice care sunt benefice in cazul dvs.
Administrarea probioticului la 2 ore dupa sau inainte cu 2 ore de a lua antibioticul.
Deoarece antibioticul distruge bacteriile intestinale, la fel poate distruge bacteriile din probiotic.
In mod ideal, probioticele se administreaza pe stomacul gol pentru ca, in acest fel, beneficiezi de intreaga cantitate de probiotice introduse in organism.
Administrarea probioticului la distanta de consumul de alimente, pentru a nu fi distrus de sucul gastric.
Desi multe studii au evaluat beneficiile pentru sanatate ale probioticelor pentru multe afeciuni clinice, rezultatele se contrazic adesea, de aceea e bine sa se aleaga cu prudenta probioticul. Exista riscuri daca se administreaza persoanelor cu imunodeficienta-HIV, SIDA, deoarece pot produce infectii grave.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.