Personalitatea prin culori

Actualizat: 22 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Lumea este plina de culori. De curand, specialistii au demonstrat, in urma unor studii, ca nu trebuie sa se subestimeze efectul pe care il au culorile asupra personalitatii si starii de spirit a oamenilor.

Cercetarile au descoperit ca unele culori pot provoca reactii diferite in cazul a diferiti oameni. O buna intelegere a modului in care culorile interactioneaza cu starea de spirit, va poate ajuta sa decorati casa sau sa alegeti imbracamintea potrivita, pentru a fi mereu intr-o stare de spirit pozitiva.

Culorile si starea de spirit

- Rosu. Rosu este o culoare intensa si este adesea asociata cu dragostea si ura. In consecinta, cercetarile au constatat ca aceasta culoare este un exemplu puternic al legaturii intre culori si starea de spirit.

Vizualizarea acestei culori poate creste usor nivelul de adrenalina, tensiunea arteriala si ritmul cardiac. De asemenea, culoarea rosie poate perturba gandirea si concentrarea. Alegerea unei vestimentatii de culoare rosie poate atrage atentia si interesul. Cu toate acestea, expertii nu recomanda culoarea rosie pentru decorarea interiorului casei.

- Albastru. Albastru s-a dovedit a fi o culoare linistitoare. S-a demonstrat ca albastrul poate ajuta la relaxare si reduce frecventa batailor inimii. De aceea, expertii recomanda culoarea albastra pentru interioarele scolilor si spitalelor. De asemenea, culoarea se recomanda si pentru dormitoarele de la domiciliu - studiile au aratat o imbunatatire semnificativa a calitatii somnului la persoanele cu astfel de tulburari, dupa ce au fost indemnate sa isi vopseasca dormitorul in culoarea albastra.

- Galben. Galben tinde sa fie o culoare care stimuleaza starea de fericire si bucuria. Aceasta culoare este asociata cu optimismul, energia, vigilenta si spiritul de aventura. Galbenul este o culoare intensa, excitanta (mai putin excitanta decat rosul). Multe companii utilizeaza culoarea galbena in siglele lor, pentru a sublinia optimismul si fericirea. Totodata, expertii recomanda evitarea galbenului deschis, care nu are aceleasi efecte pozitive asupra starii de spirit, comparativ cu culoarea galben intens.

- Verde. Verde reprezinta culoarea vetii si a naturii, sanatatii si prosperitatii. Verdele induce, de asemenea, relaxare, pace si calm. Deoarece este considerata o culoare neutra, verdele este folosit in institutii, cum ar fi scoli si spitale. Hainele de culoare verde ajuta oamenii sa gandeasca pozitiv si sa se simta mai relaxati. Expertii recomanda culoarea verde in camerele de zi sau dormitoare.

- Portocaliu. Portocaliul este o culoare ciudata, prin faptul ca provoaca reactii mixte in randul oamenilor. Nu este la fel de intens ca rosu, asa ca nu va da nastere la reactii intense. Portocaliul tinde sa faca legatura cu natura si timpul petrecut in aer liber. In ceea ce priveste legatura dintre portocaliu si starea de spirit, aceasta culoare poate produce sentimente de caldura, entuziasm, confort si securitate.

- Violet. Pentru ca este o culoare relaxanta, la fel ca si albastru si verde, violetul inspira liniste si pace si poate ajuta la ameliorarea anxietatii. De asemenea, violetul este asociat cu nobletea si uneori, cu exoticul. O cravata violet poate adauga o nota de eleganta, dar un costum de culoare violet ar putea avea totusi efecte contrare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1
CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5

Citeste si despre:

Cromofobia, frica de culori Ghidul barbatului in alegerea produselor de ingrijire personala Minune intr-un bol: salata de fructe Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 Fata in fata cu propriile probleme - tulburarile de erectie Ulcerul de gamba Drumul catre fericirea copilului tau Memoria si dificultatile de concentrare Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente LSD Structurile creierului La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin Norme de prescriere a retetelor medicale Sarcina multipla: gemeni, tripleti Amfetamina si Metamfetamina Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala