9 dintre cele mai eficiente obiceiuri de infrumusetare

Actualizat: 26 Iunie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In spatele unui aspect fizic placut stau intotdeauna obiceiuri de infrumusetare sanatoase, imprimate in modul de viata si cu adevarat eficiente in prevenirea imbatranirii premature si a altor probleme de natura estetica.

Mai importanta decat investitiile in produse cosmetice revolutionare este preocuparea continua fata de propriul corp, necesitatile sale si intretinerea frumusetii naturale.

Cele mai bune metode de ingrijire corporala

Detaliile minore fac de cele mai multe ori diferenta in ingrijirea corporala, de aceea cele mai eficiente obiceiuri de infrumusetare sunt metode simple de protectie a pielii, parului si unghiilor impotriva agentilor agresivi din mediu. Cu un regim de viata echilibrat si cateva tabieturi zilnice benefice in intretinerea corpului pe interior si exterior, va puteti bucura de un aspect fizic incantator cat mai mult timp. Urmatoarele obiceiuri de ingrijire sunt recomandate de medici si va ajuta sa va menajati frumusetea si sanatatea pana la adanci batraneti.

1. Curatarea blanda a pielii cu produse cat mai naturale

De cand industria cosmetica a ajuns invadata de produse cu ingrediente chimice, menite sa creasca atractivitatea acestora prin parfum sau aspect, au aparut si mai multe cazuri de sensibilizare a pielii, reactii alergice si iritatii in randul populatiei. Dupa ce tendinta a fost consemnata de specialisti, medicii dermatologi au inceput sa isi sfatuiasca pacientii in vederea alegerii de produse de ingrijire cat mai naturale, fara parfum, parabeni si alte chimicale potential periculoase.

Din acest motiv, un obicei de infrumusetare cu adevarat benefic este sa va curatati pielea cu formule blande, fara alcool, coloranti sau arome care priveaza pielea de uleiurile sale naturale si produc uscarea si descuamarea tesutului cutanat. Folositi sapunuri, geluri si lotiuni de curatare care au un impact cat mai redus asupra echilibrului natural al pielii.

2. Hidratarea zilnica

Acest indemn poate suna redundant dupa ani intregi de recomandari care contin mesajul necesitatii unei hidratari constante a pielii. Medicii dermatologi clasifica acest obicei in lista prioritatilor din ritualul zilnic de infrumusetare, deoarece pielea ramane tanara, supla si sanatoasa doar in conditiile in care beneficiaza de un nivel optim de hidratare. O crema emolienta previne totodata instalarea eczemei, a inflamatiilor si iritatiilor pielii, pe cand o crema hidratanta cu acid lactic sau ureic indeparteaza eficient celulele moarte si expune stratul de piele tanara si sanatoasa.

3. Protectia impotriva ultravioletelor

Pielea detine, in mod natural, un mecanism de protectie impotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete, insa eficacitatea sa este limitata. Soarele emite radiatii UVA si UVB, care pot periclita sanatatea tesutului cutanat, provocand riduri, imbatranire prematura si chiar cancer cutanat.

Asadar, un obicei de ingrijire corporala esential este folosirea corecta a unei formule cu factor de protectie SPF, de peste 15 in sezonul rece si minimum 50 in anotimpul cald. Aplicati lotiunea zilnic, cu 30 de minute inainte de a iesi in mediul exterior, pe toate suprafetele de piele expuse razelor soarelui.

4. Indepartarea corecta a parului corporal nedorit

Epilatul, menit sa sporeasca farmecul estetic corporal si confortul, se poate transforma usor intr-un obicei periculos de infrumusetare. Pentru a evita cu succes iritatiile, indepartati parul corporal nedorit dupa dus, utilizand un aparat de ras curat si gel sau crema pentru ras, nu sapunul sau gelul de dus obisnuit. Reduceti riscul uscarii excesive a pielii si al foliculitei (inflamatiile foliculilor de par), folosind rama de ras cu multa atentie, in directia cresterii firelor de par (niciodata invers).

5. Protejarea unghiilor la fiecare manichiura

Atunci cand va reimprospatati manichiura, utilizati un lac de unghii protector, pe care sa il aplicati inainte de oja propriu-zisa. In acest mod, unghiile nu vor avea de suferit, nu se vor ingalbeni si nu isi vor modifica suprafata. Renuntati la taierea cuticulelor, un obicei periculos, care va predispuse iritatiilor si infectiilor unghiilor. Periodic, utilizati solutii naturale preparate in casa, cu ulei de masline si alte ingrediente naturale, care sa imbunatateasca sanatatea unghiilor si sa le mentina aspectul placut.

6. Spalarea atenta si protejarea parului

Parul nu trebuie sa fie spalat in fiecare zi, nici in situatia in care are o tendinta accentuata de ingrasare. Scalpul poate fi afectat de acest obicei nociv, deoarece isi pierde uleiurile naturale protectoare si devine susceptibil la matreata. Iar un scalp bolnav conduce la slabirea foliculilor de par si la caderea parului. Spalati podoaba capilara la un interval de 3-4 zile si evitati principalele greseli care va pot afecta sanatatea firelor de par.

Protejati parul de expunerea la temperaturi ridicate, folosind mai rar produsele de coafare (uscatorul de par, placa de intins, ondulatorul etc.), concomitent cu aplicarea serurilor protectoare termice, care reduc din umiditatea pierduta din firele de par din pricina caldurii directe.

7. Aplicarea cremei de ochi prin tamponare

Profesorii departamentului de dermatologie din cadrul Universitatii Yale va recomanda o miscare secreta in aplicarea cremei pentru ochi prin tamponare, niciodata prin frecare. Frictiunea poate leza micile vase de sange de la nivelul ochilor, provocand accentuarea cearcanelor. Distribuiti crema uniform cu buricul degetelor sau o discheta, in fiecare seara, pentru a hidrata si proteja pielea sensibila de la acest nivel.

8. Curatarea pielii inainte de aplicarea machiajului

Demachierea este importanta atat seara inainte de culcare, cat si dimineata. Peste noapte, pielea produce in continuare sebum si transpira, astfel ca aplicarea directa a produselor de machiaj poate fi dezastruoasa pentru sanatatea tenului. Curatati pielea cu o lotiune demachianta sau purificatoare, apoi aplicati crema hidratanta, baza de machiaj, fondul de ten si restul fardurilor.

9. Folosirea regulata a cremei de maini

Pielea mainilor tradeaza imediat varsta, insa primeste mai putina atentie in ritualul zilnic de infrumusetare. Tesutul cutanat de la acest nivel se usuca sub efectul expunerii la aerul uscat, sapun, detergent de vase, produse de curatat si alti factori agresivi din mediu. Utilizati in fiecare de zi o crema de maini intens hidratanta, pe care sa o aplicati inclusiv pe unghii si cuticule.


Citeste si despre:

9 obiceiuri de infrumusetare care pot pune sanatatea in pericol Obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia ridurilor 10 lucruri care va redau buna dispozitie dimineata 10 operatii estetice despre care nu stiati ca exista Elemente esentiale pentru ingrijirea aspectului fizic 3 ingrediente foarte periculoase pe care le poate contine oja Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Depresia de sarbatori Mama aproape perfecta Pofta de ciocolata de ce apare si cum o putem invinge 8 obiceiuri prin care va puneti in pericol sanatatea pielii 12 obiceiuri lunare de ingrijire personala pe care sa le adoptati in noul an Carmen Bruma: 3 obiceiuri care distrug colagenul
Cere sfatul medicului ×