Desi pare dificil de crezut, multe dintre obiceiurile de ingrijire aparent inofensive pot afecta sanatatea pielii si o pot imbratrani prematur.
In incercarea de a mentine tesutul cutanat curat, puteti comite o serie de greseli, care ii aduc mai multe deservicii, decat beneficii.
Nu interveniti in procesele naturale de protectie si regenerare a pielii si evitati expunerea acesteia la agenti iritanti, cu potential nociv.
Chiar daca urmati o dieta echilibrata, consumati suficienta apa in fiecare zi si folositi un umidificator de camera, toate beneficiile acestor obiceiuri sanatoase pot fi contracarate de urmatoarele greseli de ingrijire a pielii.
1. Tratati cosurile local
Cosurile nu sunt o problema doar in perioada adolescentei. Ele pot sa apara pe fondul fluctuatiilor hormonale, chiar si in conditiile in care va preocupa o curatare zilnica riguroasa a pielii. Daca obisnuiti sa aplicati local seruri destinate tratarii cosurilor, renuntati la acest obicei. Medicii dermatologici spun ca nu veti reusi decat sa uscati excesiv si sa iritati portiunea de piele din jurul cosului, fara ca macar sa ii grabiti vindecarea in vreun fel.
Solutia optima in acest caz este sa va tratati intregul ten cu o solutie de curatare cu proprietati anti-acneice, ca apoi sa aplicati imediat o crema hidratanta, adaptata tipului dumneavoastra de ten. In acest fel, preveniti cu succes aparitia altor cosuri pe viitor.
2. Va spalati pielea cu apa fierbinte
Numeroase persoane traiesc cu falsa convingere ca apa fierbinte ajuta la indepartarea mai eficienta a impuritatilor, deci la mentinerea sanatatii pielii. In realitate, temperatura crescuta priveaza tesutul cutanat de lipidele sale naturale (colesterolul, acizii grasi si ceramidele), care actioneaza ca un scut protector in jurul celulelor pielii.
Odata ce bariera naturala de protectie este afectata, apa se evapora mai rapid, iar pielea devine mai uscata. Tot pe fondul deshidratarii vin si alte simptome neplacute si inestetice, precum mancarimile sau descuamarea.
Cand va spalati pe fata si pe maini, folositi apa calduta sau rece. Limitati dusurile la doar 10-15 minute.
3. Va stergeti pielea prea riguros cu prosopul
Frictiunea dintre fibrele prosopului si piele poate cauza iritatii cutanate, mai ales daca exista o sensibilitate, de aceea specialistii recomanda tamponarea usoara pentru uscarea tesutului cutanat. Nu incercati sa eliminati intru totul umezeala si aplicati imediat o crema hidratanta sau o lotiune emolienta, care se absoarbe mult mai bine pe pielea umeda.
4. Evitati sa folositi produse pe baza de uleiuri esentiale
Produsele pe baza de uleiuri esentiale par, la prima vedere, sa aiba un efect de agravare a excesului de sebum si a problemelor asociate cu acesta. Insa studiile recente au descoperit ca ele pot avea chiar efectul contrar.
Curatarea excesiva a pielii cu produse degresante stimuleaza glandele sebacee, pe cand aplicarea uleiurilor esentiale le incetineste activitatea. Aceste ingrediente au proprietati antibacteriene si antifungice, asadar sunt eficiente si in eliminarea bacteriilor responsabile cu acneea.
Utilizarea uleiurilor esentiale pentru ingrijirea tenului este benefica si pentru pielea matura, cata vreme ele sunt de calitate, mai exact au o structura moleculara suficient de mica, incat sa penetreze rapid pielea si sa nu ramana la suprafata, blocand porii.
5. Folositi prea des unguente cu cortizon
Unguentele cu cortizon trateaza rapid eruptiile cutanate sau intepaturile de insecte, insa este important sa tineti cont ca aceasta substanta este un steroid, a carui utilizare pe termen lung predispune la tahifilaxie (dependenta de cortizon).
Cremele cu cortizon, utilizate necorespunzator, pot afecta si productia de colagen, pielea devenind mai subtire si mai predispusa aparitiei semnelor de imbatranire prematura.
6. Consumati suplimente alimentare fara recomandarea unui specialist
Deoarece le puteti achizitiona cu usurinta de la magazinele naturiste si din farmacii, sub impulsul mesajelor promotionale convingatoare, puteti ajunge sa va sabotati sanatatea, prin administrarea incorecta a suplimentelor nutritive.
De pilda, daca amestecati capsulele de ulei de peste cu suplimentele pe baza de ghimbir sau ginkgo biloba, va expuneti unui risc crescut de hemoragii, reactii alergice, urticarie sau eritem.
7. Va exfoliati pielea cu un produs prea abraziv
Exfolierea pielii este o metoda eficienta de indepartare a celulelor moarte de la suprafata pielii, care blocheaza porii si impiedica lotiunile hidratante sa patrunda adanc in tesutul cutanat. Insa cand produsul pe care il utilizati este prea abraziv sau are ingrediente cu efect agresiv, riscati sa va alegeti cu inflamatii, iritatii si alte neplaceri. Daca aplicati o formula exfolianta pe pielea sensibilizata de vant, frig sau raze UV, va compromiteti cu atat mai mult sanatatea tesutului cutanat.
8. Folositi produse de curatare cu detergenti in compozitie
Produsele de curatare a pielii (sapunul, spuma de fata etc.) care contin detergenti indeparteaza, la fel ca apa fierbinte, lipidele din structura pielii si ii afecteaza bariera naturala de protectie. Acestia nu doar ca faciliteaza evaporarea apei, ci lasa agenti iritanti (precum laurilsulfatul de sodiu) sa patrunda in celulele cutanate si sa provoace inflamatii.
Pana si samponul poate contine acest tip de ingrediente nocive, de aceea este recomandat sa va spalati intai parul si apoi sa va curatati fata si corpul, pentru a indeparta urmele de detergenti. Tot nocive pentru sanatatea pielii sunt spuma de baie, sapunurile intens parfumate sau lotiunile de fata pe baza de alcool.
9. Nu aplicati corect lotiunea de protectie solara
Nimic nu afecteaza mai mult sanatatea pielii, decat arsurile solare. Insa nu este suficient doar sa utilizati o lotiune de protectie solara, ci este necesar sa o aplicati corespunzator. Alegeti o formula cu spectru larg de protectie si aplicati crema dimineata, intr-un strat generos, in toate portiunile de piele expuse in mod direct razelor de soare. Folositi aceasta metoda de protectie chiar si in zilele innorate sau in sezonul rece!
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.