O serie de obiceiuri pot dauna sanatatii rinichilor. Astfel, pe langa consumul de alcool sau aportul insuficient de lichide, consumul crescut de proteine, lipsa exercitiilor fizice, deficitul de vitamine si de minerale pot afecta rinichii.
Rinichii au rolul de a filtra sangele, a produce hormoni, a absorbi mineralele, a neutraliza acizii si a elimina toxinele si excesul de apa din organism. In mod surprinzator, o multime dintre comportamentele de zi cu zi afecteaza in realitate buna functionare a rinichilor.
Consumul exagerat de analgezice
Medicamentele folosite impotriva durerilor, precum antiinflamatoarele nesteroidiene, pot dauna rinichilor, in special in cazul persoanelor care sufera deja de boli renale. De aceea, este recomandat sa nu se depaseasca niciodata doza maxima recomandata.
Consumul crescut de sare
Sarea poate creste tensiunea arteriala si, la randul sau, poate afecta rinichii. Alimentele procesate sunt surse importante de sodiu si de fosfor.
Aportul insuficient de lichide
Hidratarea corespunzatoare ajuta rinichii sa curete organismul de toxine. Consumul de apa din abundenta este, de asemenea, una dintre cele mai bune metode de a evita formarea calculilor renali. O dieta sanatoasa este considerata cea in care aportul de apa se ridica la doi litri pe zi.
Lipsa somnului
Odihna pe timpul noptii este foarte importanta pentru bunastarea generala si inclusiv pentru rinichi.
Functionarea rinichilor este reglementata de ciclul de somn-trezire, care ajuta la coordonarea actiunii acestora pe parcursul celor 24 de ore. Lipsa somnului provoaca dereglari ale functionarii rinichilor.
Consumul ridicat de carne
Proteina animala genereaza cantitati mari de acid in sange, care pot fi daunatoare pentru rinichi, determinand proteinurie.
Alimentele bogate in zahar
Zaharul contribuie la obezitate, ceea ce creste riscul aparitiei hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat, doua dintre principalele cauze ale bolii renale.
Dincolo de deserturi, zaharul este adesea adaugat in alimente si bauturi care nu sunt considerate dulci. Cerealele pentru micul-dejun si painea contin cantitati importante de glucide.
Fumatul
Persoanele care fumeaza sunt mai susceptibile de a avea proteine in urina, ceea ce reprezinta un semn de afectare a rinichilor.
Bolile care afecteaza rinichii, precum diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala sunt, de asemenea, exacerbate de fumat, iar fumatorii prezinta un risc mai ridicat de a necesita transplanturi renale si dializa.
Consumul excesiv de alcool
Rinichii ajuta organismul sa filtreze substantele nocive, inclusiv alcoolul. Rinichii unei persoane care consuma mult alcool sunt supusi unei presiuni foarte mari, care poate provoca leziuni ale sistemului renal.
Consumul crescut de alcool – peste patru portii pe zi – dubleaza riscul bolilor renale. Alcoolul este un deshidratant si interfereaza cu reglementarea fluxului sanguin catre rinichi.
Consumul de cafea
Cafeaua creste tensiunea arteriala, acest lucru putand declansa o boala renala. De asemenea, consumata in cantitati mari, aceasta creste nivelul de calciu in urina.