Hemoragiile au un impact major asupra psihicului victimei, dar si al salvatorului sau.
Viteza de reactie si stapanirea de sine sunt foarte importante in acordarea primului ajutor.
Hemoragiile pot fi externe (cauzate de traumatisme diverse) si necesita oprirea sangerarii in cel mai scurt timp, prin hemostaza.
Hemoragiile interne pot fi oprite doar prin interventie chirurgicala, insa acordarea corecta a primului ajutor este foarte importanta si in acest caz.
Masurile de prim ajutor pentru hemoragiile externe sunt urmatoarele
- Opriti sangerarea de urgenta, aplicand presiune direct pe plaga deschisa. Asezati victima in pozitie usor culcata si, folosind manusi de unica folosinta sau o bucata de panza curata, continuati sa apasati pe rana. Daca observati ca sangerarea nu pare sa se opreasca, apasati mai tare.
- Pentru plagice cu hemoragii usoare, puteti folosi un pansament compresiv. Daca sangerarea se afla la nivelul extremitatilor, ridicati mana sau piciorul victimei, astfel incat vasele de sange sa se comprime.
- O alta metoda de oprire a hemoragiei externe este sa aplicati un garou (o banda elastica), un functie de felul sangerarii. Daca este vorba despre cea venoasa (sangele este inchis la culoare si curge continuu), garoul se aplica sub plaga. In cazul in care hemoragia este ritmica (sangele este rosu aprins si tasneste), garoul trebuie sa fie aplicat deasupra plagii.
- Transportati victima la primul spital pentru acordarea ingrijirilor medicale care se impun sau apelati la serviciul de urgenta, daca deplasarea bolnavului nu este posibila.
In hemoragiile interne, primul ajutor se acorda astfel
- Sunati de urgenta la 112 si comunicati suspiciunea de hemoragie interna a victimei.
- Daca victima de afla in stare de inconstienta, nu ii schimbati pozitia corpului daca suspectati o hemoragie interna.
- Victima trebuie sa ramana nemiscata si cat mai calma. Acoperiti-o cu o patura, pentru a preveni hipotermia.
- Nu oferiti victimei nimic de mancat, de baut sau medicamente.
- Asistati victima pana la sosirea ambulantei.