Primul ajutor in basici

Actualizat: 19 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Basicile sunt o problema cutanata frecventa, provocata in general de o agresiune exterioara suferita de piele.

Daca vezicula nu este prea dureroasa, se recomanda mentinerea ei in forma intacta, deoarece pielea care o acopera proteaza impotriva unei eventuale infectii.

Acoperiti basicile mici cu plasturi speciali din farmacii si pe cele mari cu bandaje mai mari, sterile, care sa absoarba umezeala si sa ajute la vindecarea mai prompta a veziculei.

Nu intepati o basica, decat daca este dureroasa si va impiedica sa va deplasati normal sau sa va folositi una dintre maini.

In cazul in care doriti sa acordati primul ajutor unei persoane care sufera de diabet sau boli circulatorii, consulati medicul inainte sa adoptati urmatoarele masuri de ingrijire a basicilor

- Igienizati-va mainile si spalati basica folosind sapun si apa calduta. Solutia va curata zona de impuritati si va inmuia usor pielea.
- Stergeti basica folosind iod sau apa oxigenata, pentru a o dezinfecta.
- Sterilizati un ac curat si ascutit in alcool sanitar, apoi efectuati cate o punctie la marginile basicii, niciodata in centrul acesteia. Lasati fluidul sa se scurga, dar nu indepartati pielea de la suprafata, altfel veti ramane cu o rana predispusa infectarii.
- Aplicati un unguent cu antibiotic pe basica si acoperiti-o cu un bandaj sau un plasture, in functie de dimensiunea acesteia.
- Dupa cateva zile, puteti indeparta pielea moarta cu ajutorul unei forfecute sterilizate in prealabil cu alcool. Nu uitati sa reaplicati unguentul antibiotic si sa schimbati frecvent bandajul.

Apelati intodeauna la ajutorul medicului, daca o basica prezinta semne de infectie (puroi, roseata, durere, temperatura crecuta a pielii etc.).


Citeste si despre:

Masuri de prim ajutor pentru leziunile copiilor Primul ajutor in cazul arsurilor Ghid de prim ajutor pe timp de vara Primul ajutor in cazul reactiilor alergice 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor Prim ajutor in intepaturi de insecte Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Ingrijire si sprijin pentru persoanele dragi care sufera de hipoacuzie Afectiunile pielii la adulti SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Durerea persistenta dupa fractura sau entorsa Cum sa gestionezi arsurile la copii Actionati preventiv impotriva calusurilor si a bataturilor BTS Infectia cu Chlamydia trachomatis
Cere sfatul medicului ×