Primul ajutor in ulcer cornean

Actualizat: 18 Aprilie 2017

Ulcerul cornean apare atunci cand corneea (stratul frontal clar al ochiului) prezinta o rana deschisa pe suprafata sa. Afectiunea se instaleaza pe fondul unei infectii sau tulburari oculare, precum si in urma unr traume directe sau zgarieturi cu particule.

Arsurile chimice sau stropii de solutie caustica pot afecta corneea, alaturi de purtarea necorespunzatoare a lentilelor de contact.

Semnele si simptomele specifice ulcerului cornean sunt:

• durere accentuata;

• lacrimare excesiva;

• inrosirea ochiului;

• secretii purulente;

• fotosensibilitate;

• vedere incetosata;

• umflarea pleoapelor;

• aparitia unei pete albe, opace, pe suprafata corneei.

Masurile de prim ajutor in cazul ulcerului cornean sunt urmatoarele:

Sunati la 112 daca victima isi pierde vederea, durerea apare in urma unei traume oculare, observati scurgerea de secretii vascoase sau purulente din ochi, bolnavul a suferit zgarieturi la nivelul ochiului sau a fost expus la substante chimice sau particule care plutesc in aer.


Daca victima poarta lentile de contact, spalati-va pe maini si ajutati-l sa de indeparteze imediat. Ochelarii cu lentile inchise la culoare pot ameliora disconfortul specific ulcerului cornean, asadar oferiti acest accesoriu bolnavului, daca il aveti la indemana.


Aplicati comprese reci pe ochiul afectat, fara sa apasati.
Avertizati victima sa nu isi atinga ochiul bolnav.


Daca durerea acuzata de pacient este foarte puternica, ii puteti administra doze mici de acetaminofen sau ibuprofen.
Transportati bolnavul la cel mai apropiat cabinet de oftalmologie sau asteptati sosirea echipajului de pe ambulanta, asistand cu atentie victima.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Trusa de prim ajutor Masuri de prim ajutor pentru leziunile copiilor Primul ajutor in caz de sangerare severa Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Terapii naturale din plante pentru „sanatate curata” Efectul stresului asupra pielii si cum ne putem pastra aspectul sanatos al pielii de-a lungul vietii Ai colesterolul marit? Iata de ce. Primul ajutor in situatii de urgenta Primul ajutor in cazul arsurilor Ulcerul cornean Accidentarile la plaja, piscina si strand: prevenire si prim ajutor Primul ajutor in caz de inconstienta