Primul ajutor in arsurile corneei

Actualizat: 18 Aprilie 2017

Arsurile corneei se produc atunci cand ochiul intra in contact direct cu un agent chimic, termic, electic sau actinic (radiatii). In prima faza, ochiul afectat sufera o necroza oculara, urmata de umflarea si inflamatia corneei si a conjuctivei.

Primul ajutor in acest caz este foarte important pentru recuperarea permanenta si prevenirea pierderii vederii.

Simptomele arsurilor oculare variaza in functie de cauza leziunii si de gravitatea arsurii:

• durere accentuata;

• lacrimare;

• contractii sau spasme ale ochiului (blefarospasm);

• reducere a acuitatii vizuale;

• eroziuni epiteliale vizibile;

• opacifierea corneii;

• restrictionarea fluxului sanguin catre vasele conjunctive;

Pentru asistarea unei victime care a suferit o arsura oculara, este necesar sa parcurgeti urmatorii pasi de prim ajutor:

Sunati de urgenta la 112 daca globul ocular pare acoperit de o pelicula opaca sau daca victima acuza pierderea brusca a vederii.
Umpleti un recipient cu apa rece si indemnati victima sa isi clateasca ochiul afectat, clipind des, astfel incat apa sa ajunga in toate colturile ochiului.
Daca victima a suferit o arsura chimica, clatirea ochiului trebuie sa continue pana la sosirea echipajului de pe ambulanta.
Daca aveti acces la un dus, ajutati victima sa se clateasca pe toata fata cu jetul de apa, timp de cel putin 20-30 de minute.
In cazul in care aveti la dispozitie ser fiziologic, continuati spalarea ochiului cu aceasta substanta.


Citeste si despre:

Primul ajutor in cazul arsurilor Masuri de prim ajutor pentru leziunile copiilor Primul ajutor in situatii de urgenta Trusa de prim ajutor Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Melanomul - tumora agresiva care, depistata la timp, poate fi invinsa! Efectul stresului asupra pielii si cum ne putem pastra aspectul sanatos al pielii de-a lungul vietii Cum sa obtinem silueta dorita natural, repede si realist? Primul ajutor in caz de sangerare severa Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Accidentarile la plaja, piscina si strand: prevenire si prim ajutor Primul ajutor in caz de inconstienta Primul ajutor in leziunile oculare