Primul ajutor in inec

Publicat: 28 Ianuarie 2015 | Actualizat: 28 Ianuarie 2015

Inecul se refera la blocarea cailor respiratorii cu apa sau alte lichide, soldat cu privarea de oxigen a organelor vitale.

Acest accident cu potential letal se poate petrece in doua situatii principale: victima aflata in stare constienta inhaleaza apa (inecul primitiv) sau inecul secundar, ca o consecinta a unui infarct miocardic, traumatism cranian sau soc termic.

Primul ajutor in inec este esential pentru supravietuirea victimei: in lipsa unei interventii prompte, decesul poate surveni in maximum 5 minute.

Inecul uscat se petrece atunci cand apa patrunde pana la nivelul coardelor vocale (fara sa ajunga pana in plamani), declansand spasmul reflex al larigelui si oprirea respiratiei.

In acest caz, victima are tegumentele palide, cu o usoara tenta de albastru. Inecul primitiv se petrece prin umplerea carilor respiratorii cu apa, rezultand in cianozarea puternica a tegumentelor. Inecul sincopal este asociat cu scufundarea si survine ca oprire concomitenta a inimii si a respiratiei. Acesta din urma poate fi recunoscut prin paloarea tegumentelor victimei, fara cianoza.

Masurile de prim ajutor in caz de inec sunt urmatoarele:

- Sunati de urgenta la 112 daca observati o persoana inecandu-se si strigati dupa ajutor. Daca nu exista un salvamar in apropiere care sa intervina, adoptati masurile urgente de prim ajutor.
- Scoateti victima din apa si verificati respiratia acesteia, apropiindu-va obrazul de gura si nasul persoanei. Daca nu simtiti aerul expirat de aceasta, verificati daca pieptul victimei se misca sau este inert.
- In cazul in care victima nu respira, verificati pulsul timp de 10 secunde.
- Daca victima nu are puls, incepeti imediat resuscitarea cardiaca. Pozitionati podul unei palme in centrul pieptului (in dreptul mameloanelor) si, cu cealalta palma pozitionata peste prima, efectuati 30 de compresii toracice la rata de 100 de compresii pe minut, apasand astfel incat pieptul sa coboare circa 5 centimetri. Asteptati pana cand pieptul se inalta complet dupa fiecare apasare, inainte sa efectuati urmatoarea compresie.
- Verificati in permanenta daca victima incepe sa respire. Continuati compresiile pana la revenirea respiratiei.
- Efectuati hiperextensia capului pe spate a victimei, impingandu-i fruntea si ridicandu-i barbia. Prindeti nasul victimei intre degete pentru a-i lipi narile, inspirati adanc si expirati in gura victimei de doua ori, cate o secunda, observand ridicarea pieptului.
- Administrati cate doua insuflatii urmate de 30 de compresii toracice. Continuati acest ciclu pana la sosirea echipajului de ambulanta (sau pana cand victima incepe sa respire).


Email

Mentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pieliiMentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pielii

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Primul ajutor in caz de inconstienta

Ce trebuie sa stim despre manevrele de prim-ajutor

Prim ajutor in caz de inec cu alimente

Ce este inecul uscat sau inecul secundar si cum poate fi prevenit?

Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani

Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

Antiinflamator natural pentru raceli si alte afectiuni

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Convulsiile

Ghid de siguranta la plaja si la piscina

Ce boli pot ascunde sangerarile nazale?

Efectuarea resuscitarii cardio-pulmonare

Cum si de ce se sinucid oamenii