Primul ajutor in vertij

Publicat: 28 Ianuarie 2015 | Actualizat: 28 Ianuarie 2015

Vertijul este un simptom caracterizat printr-o senzatie falsa de miscare manifestata prin tulburari de echilibru si deplasare. Mai mult decat o simpla ameteala, vertijul poate fi resimtit si ca o senzatie de "tragere intr-o parte".

Atunci cand apare izolat, acest simptom este inofensiv. Insa daca apare in episoade recurente si repetate, poate anunta o afectiune nediagnosticata si necesita atentie medicala imediata.

Semnele si simptomele prin care vertijul poate fi recunoscut sunt senzatia ca mediul inconjurator se invarte sau se misca, aparitia senzatiilor de greata si varsaturi, dificultatea de deplasare sau de a ramane in picioare, nesiguranta pe propriul echilibru corporal sau iluzia pacientului ca nu isi poate mentine privirea intr-un singur punct mai mult timp.

Primul ajutor in vertij presupune adoptarea urmatoarelor masuri de urgenta la observarea unei persoane cu acest simptom:

- Sunati de urgenta la 112 daca victima prezinta tulburari de vorbire sau vedere, acuza dureri in piept, nu poate respira normal, pulsul este rapid, prea lent sau neregulat, are convulsii sau varsa necontrolat, ameteala a aparut dupa un traumatism la nivelul capului, apare vederea dubla, victima lesina sau isi pierde starea de constienta, nu isi poate misca un membru sau acuza senzatii de amortire si furnicaturi intr-o anumita regiune corporala.
- Tratati simptomele manifestate de victima, incurajand-o sa se aseze sau sa stea nemiscata, sa nu se ridice rapid de jos si sa evite schimbarile bruste de postura corporala.
- Oferiti victimei un pahar cu apa si faceti tot posibilul sa ii limitati expunerea la lumina puternica.
- Vorbiti victimei pe un ton calm, linistitor, asigurand-o ca totul este in regula.
- Transportati victima la spital daca este prima oara cand sufera o stare de vertij, starile prin care trece sunt diferite fata de cele experimentate anterior sau simptomele nu dispar dupa 5-10 minute de observatie.


Email

Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Primul ajutor in caz de vertij

Cafeina

Abuzul de barbiturice

Cancerul colorectal recurent si metastatic

Fenomenul Tullio

Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Obiceiuri sanatoase pentru imunitate crescuta

Cat de importanta este recuperarea dupa un AVC

Ce trebuie sa stii despre toxiinfectia alimentara

Sincopa

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor

Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare