Primul ajutor in dureri abdominale

Actualizat: 16 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Durerile abdominale pot fi resimtite prin senzatii de arsura, crampe, junghiuri, spasme si dureri ascutite, instalate la nivelul inferior al coastelor, deasupra osului pelvian si in partile laterale ale trunchiului. Semnalele dureroase provin in general de la organele din regiunea abdominala: stomac, intestin subtire, intestin gros, apendice, colon, ficat, vezica biliara si pancreas.

In unele cazuri, desi durerea raspunde in abdomen, ea provine de la plamani, rinichi, uter sau ovare. Unele tipuri de dureri abdominale sunt considerate urgente medicale, precum cele declansate de apendicita. Altele sunt simptomele unei boli cronice, precum diverticulita sau colita. Toate durerile puternice resimtite la nivelul abdomenului sunt periculoase si trebuie sa fie evaluate de un specialist.

Primul ajutor in cazul unei persoane care acuza dureri abdominale grave presupune urmarea pasilor de mai jos:

- Linistiti pacientul si incurajati-l sa se aseze intr-o pozitie in care se simte cel mai confortabil. In unele situatii, simpla schimbare a pozitiei corpului amelioreaza durerea. In cazul pancreatitei, aplecarea in fata ajuta la reducerea semnificativa a disconfortului.

- Ajutati pacientul sa se aseze intr-o pozitie usor ridicata (cu spatele sprijinit de un perete), daca prezinta dificultati de respiratie.

- Incercati sa aflati modul in care s-a instalat, a evoluat si a radiat durerea resimtita de pacient, precum si caracterul acesteia si alte simptome asociate ce v-ar putea oferi indicii importante despre cauza sa cea mai probabila.

- Oferiti pacientului sa bea apa plata, pentru hidratarea organismului. Daca suspectati o criza de apendicita sau o obstructie intestinala, nu lasati bolnavul sa bea sau sa manance nimic.

- Aplicati obiecte incalzite pe zona in care pacientul acuza durerile (o sticla cu apa calda, de pilda).

- Administrati pacientului un medicament antiacid, daca sufera de ulcer gastro-duodenal sau se plange de arsuri epigastrice survenite in urma consumului unei mese copioase.

- Daca pacientul vomita, verificati daca varsaturile sunt insotite sau nu de sange.

- Verificati daca pacientul are dificultati de defecare si oferiti-i un laxativ usor. In cazul in care constipatia a persistat mai multe zile la rand si exista si alte simptome asociate (varsaturi, umflaturi si dureri abdominale), poate fi vorva despre obstructie intestinala (in aceasta situatie, nu administrati un laxativ si solicitati ingrijire medicala de urgenta).

- Daca pacientul prezinta urme de sange in materiile fecale, apelati la serviciul de urgenta.

- Nu administrati pacientului cu dureri abdominale aspirina sau ibuprofen: aceste substante pot agrava ulcerul sau hemoragiile stomacale.

- Nu lasati pacientul sa consume bauturi cu colorant in compozitie, intrucat acestea modifica aspectul varsaturilor, iar cauza durerilor abdominale devine mult mai dificil de depistat.

- Daca pacientul este in stare de soc, asezati-l in pozitie intinsa, cu picioarele ridicate. Acoperiti-l cu o patura si sunati imediat la serviciul de urgenta.

- Monitorizati cu atentie respiratia, pulsul si tensiunea arteriala a pacientului, pana la sosirea cadrelor medicale.

Apelati intotdeauna la serviciul de ambulanta in urmatoarele situatii:

- durerea abdominala nu scade in intensitate;
- abdomenul este rigid la atingere;
- durerea se accentueaza dupa acordarea primului ajutor;
- durerea este localizata intr-un singur punct;
- varsaturile persista;
- diareea este abundenta;
- exista urme se sange in voma, urina sau materii fecale;
- abdomenul este umflat;
- febra ridicata se instaleaza;
- exista si simptome urinare;
- o leziune abdominala s-a produs recent.


Citeste si despre:

Prim ajutor in ingestia accidentala de baterii Primul ajutor in intoxicatii Tipuri de soc si masuri de prim ajutor Reactie alergica la muscatura de insecte – cum acordam primul ajutor? Crampele abdominale 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Distensia abdominala brusca sau severa Dureri in capul pieptului Sindromul de compartiment abdominal Contuzia abdominala - semne si efecte Cum sa previi si sa gestionezi aderentele abdominale