Primul ajutor in hemoragia oculara (hifema)

Actualizat: 09 Februarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Hemoragia oculara, denumita medical hifema, se refera la o leziune a ochiului soldata cu acumularea de sange intre cornee si iris (in camera anterioara a ochiului).

Aceasta zona a ochiului se afla chiar in fata pupilei si este umpluta cu fluid (umoare apoasa). In 75% din cazurile de hifema, vederea normala este recapatata in totalitate dupa tratarea simptomelor.

Hemoragia oculara este cauzata de ruptura vaselor de sange de la nivelul irisului. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale hifemei sunt leziunile capatate la locul de munca, in timpul unei activitati sportive sau ca urmare a unei violente fizice.

Semne si simptomele tipice hifemei sunt:

Daca hifema este grava, ochiul pare sa fie invadat de sange. Hemoragia oculara este o urgenta medicala, ce necesita asistenta de specialitate imediata. Alte cauze posibile sunt anumite afectiuni (diabetul, retinoblastomul, anomaliile vasculare structurale etc.) sau interventiile chirurgicale oftalmologice.

Primul ajutor in hemoragia oculara presupune urmarea pasilor de mai jos:

Sunati de urgenta la 112 si transmiteti operatorului ca asistati o victima care sufera de sangerari oculare. Daca este posibil, transportati pacientul la cel mai apropiat spital.


Acoperiti ochiul bolnav cu un bandaj sau un material textil curat. Nu supuneti ochiul unei presiuni prin apasare, deoarece veti agrava leziunea.
Nu administrati victimei antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, ibuprofen etc.), intrucat pot exacerba hemoragia.


Monitorizati victima si incurajati-o sa stea in sezut, cu capul ridicat si sprijinit pe o suprafata dura, astfel incat sangele sa fie redirectionat dinspre ochi, catre partea inferioara a corpului.


Daca durerea este insuportabila, administrati victimei o doza mica de acetaminofen.


Citeste si despre:

Primul ajutor in caz de sangerare severa Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Primul ajutor in situatii de urgenta Primul ajutor in caz de inconstienta Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Trusa de prim ajutor Masuri de prim ajutor pentru leziunile copiilor Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Primul ajutor in cazul arsurilor Primul ajutor in leziunile oculare Primul ajutor in caz de hemoragie Primul ajutor in caz de accident rutier Organizarea sistemului national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat Lovitura la cap - prim ajutor, investigatii Ghid de prim ajutor pe timp de vara