Primul ajutor in diaree

Actualizat: 26 Ianuarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Diareea este un simptom caracterizat de pierderea frecventa a fluidelor corporale prin eliminarea materiilor fecale. Atunci cand persista, diareea impiedica absorbtia normala a nutrientilor si a lichidelor in organism, conducand la deshidratare si instalarea dezechilibrului electrolitic.

In majoritatea cazurilor, episoadele de diaree se opresc fara tratament, atunci cand corpul foloseste aceasta reactie pentru expulzarea unor toxine sau agenti patogeni.

Cand simptomul persista mai multe zile la rand sau scaunele diareice sunt numeroase pe parcursul unei zilei, trebuie sa se intervina cu tratamentul corespunzator.


Primul ajutor in cazul diareei implica parcurgerea urmatorilor pasi:

- Sunati la 112 daca adultul este deshidratat sau acuza dureri abdominale severe.
- Administrati bolnavului cat mai multe lichide usoare, precum apa plata, sucurile naturale din fructe, bauturile pentru sportivi sau supele clare. Evitati laptele sau alte lactate, alcoolul, sucul de mere si bauturile cu cofeina in compozitie, chiar si pana la 3-5 zile de la ameliorarea simptomului.
- Daca adultul nu reuseste sa compenseze fluidele pierdute din diverse motive (din pricina varsaturilor, cel mai frecvent), este necesara efectuarea unui control medical.
- Incurajati adultul sa se odihneasca si sa evite efortul fizic pana la recuperare.
- Sfatuiti bolnavul sa introduca treptat in alimentatie hrana semi-solida si alimente sarace in fibre, pe masura ce episoadele diareice devin tot mai rare. Sunt interzise alimentele condimentate, unsuroase si bogate in grasimi. Se recomanda in mod special bananele, orezul si painea prajita.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Trusa de prim ajutor Primul ajutor in situatii de urgenta Primul ajutor in cazul diareei Ghid de prim ajutor pe timp de vara Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor Primul ajutor in caz de insolatie Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Primul ajutor in intoxicatii Prim ajutor in cazul insolatiilor 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor Primul ajutor in cazul gripei la copii Primul ajutor in cazul febrei la copii Prim ajutor in durerea abdominala la copil Tipuri de soc si masuri de prim ajutor
Cere sfatul medicului ×