Primul ajutor in eczema
Actualizat: 04 Februarie 2015
Salveaza articol
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Eczema este o afectiune cutanata caracterizata prin inflamatii ale pielii, neinfectioase, raspandite I diverse regiuni ale corpului.
Cele trei tipuri principale sunt eczema alergica de contact, eczema atopica si eczema prin sensibilizare interna (iritanta). Indiferent de forma acestei afectiuni, ingrijirea corecta a pielii este esentiala pentru prevenirea aparitiei simptomelor. In cazuri severe, pacientii trebuie sa urmeze un tratament medicamentos prescris de medicul dermatolog.
In general, primul simptom al eczemei este pruritul (mancarimile accentuate), urmat de aparitia unor zone rosii suprainaltate insotite de arsuri. Unii pacienti dezvolta mici vezicule lichidiene deosebit de pruriginoase. In timp, pielea se usuca excesiv si se descuameaza, formandu-se portiuni cutanate ingrosate.
Desi eczema poate sa apara in orice regiune corporala, la adulti se instaleaza cel mai frecvent pe gat si la nivelul incheieturilor (in interiorul coatelor si al genunchilor). La copii, partea superioara a trunchiului si fata sunt afectate preponderent.
Primele masuri de tratare a simptomelor eczemei sunt:
- Inlaturarea factorii care exacerbeaza simptomele, precum produsele de ingrijire cu ingrediente iritante, detergentii care nu sunt conceputi pentru pielea sensibila, baile fierbinti si hainele prea mulate, din materiale care produc mancarimi.
- Aplicarea unor creme intens hidratante, emoliente (care inhiba evaporarea apei de la suprafata pielii), pe baza de vaselina.
- Evitarea scarpinatului (gest care agraveaza iritatia tesutului cutanat) si a efortului fizic sustinut.
- Aplicarea unor unguente topice cu hidrocortizon, de pana la patru ori pe zi, pana la disparitia simptomelor.
- Folosirea unui sapun hipoalergenic, urmata de hidratarea pielii cu o crema emolienta.
- Evitarea stresului emotional, respectarea unei diete echilibrate si a unui program de somn de minimum 7-8 ore in fiecare noapte.
- Consultarea medicului dermatolog pentru stabilirea unui tratament corect in functie de forma si gravitatea eczemei.