Primul ajutor in contuzii

Actualizat: 04 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Contuziile sunt modificari structurale si functionale ale tesuturilor cauzate de producerea unui traumatism inchis, care nu afecteaza integritatea mucoaselor si tegumentelor.

Vanataile (echimozele) apar in urma lezarii vaselor de sange subcutanate, urmata de modificarea culorii tesutului cutanat (din rosu in brun, albastru, verde si galben).

Hematoamele reprezinta acumularea de sange in urma lezarii unor vase mari de sange.

Contuziile se vindeca de obicei de la sine, cu exceptia hematoamelor severe, care necesita drenarea sangelui acumulat sub piele. Primul ajutor in cazul contuziilor presupune adoptarea urmatoarelor masuri de grabire a vindecarii

- Transportati victima la cel mai apropiat spital, in cazul in care contuziile sunt insotite de dureri severe si edem (mai ales daca pacientul urmeaza un tratament cu anticoagulante), echimozele apar pe piele fara un motiv aparent, vanataile se afla la nivelul capului si fetei, victima nu isi poate misca incheieturile sau pacientul are o fractura osoasa.
- Daca victima nu prezinta o plaga deschisa, contuzia nu necesita bandajare.
- Infasurati un pachet de gheata intr-un prosop umezit in prealabil in apa rece. Aplicati-l timp de 10 minute pe zona afectata, asteptati cateva minute si repetati operatiunea, pana sesizati retragerea edemului.
- In cazul in care contuzia s-a produs la nivelul mainilor sau al picioarelor, sfatuiti victima sa tina membrul afectat ridicat mai sus decat nivelul inimii.
- Daca victima acuza dureri puternice, ii puteti administra un analgezic usor (acetaminofen), evitand aspirina sau ibuprofenul, care pot agrava sau prelungi sangerarea vaselor sanguine lezate.

Perioada medie de vindecare a contuziilor este de 2-3 saptamani.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Primul ajutor in caz de accident rutier Primul ajutor in cazul muscaturilor umane Lovitura la cap - riscuri si prim ajutor Contuzia abdominala - semne si efecte Contuzia miocardica - riscuri si preventie Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Contuzia pulmonara - evaluare si tratament Fiziokinetoterapia - domenii de aplicare si beneficii Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii Tratamentul muscaturilor umane Tratamentul leziunilor cranio-cerebrale Politraumatismele
Cere sfatul medicului ×