Primul ajutor in caz de accident rutier

Actualizat: 27 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Informatii generale


Leziunile cauzate de traficul rutier reprezinta a noua cauza de deces la nivel global, cauzand vietile a peste un milion de oameni in fiecare an pe sosele. Experienta arata ca un succes dramatic in prevenirea vatamarilor din traficul rutier poate fi obtinut prin eforturi concentrate si initiative bazate pe dovezi care vizeaza managementul sigurantei rutiere, consolidarea si aplicarea politicilor de siguranta rutiera, cresterea gradului de constientizare a publicului si dezvoltarea capacitatilor partilor interesate cheie, inclusiv organizatiilor societatii civile, pentru a preveni accidentele rutiere si pentru a oferi un raspuns in timp util si solid din punct de vedere tehnic dupa accident.

Una dintre cele mai frecvente cauze de deces pentru accidentele rutiere este anoxia - o lipsa de oxigen - cauzata de blocarea cailor respiratorii. In medie, dureaza mai putin de patru minute pentru ca o cale respiratorie blocata sa fie fatala. Chiar si in zonele cu servicii de urgenta foarte structurate, norma pentru raspunsul ambulantei la un accident rutier este de zece minute. Este bine cunoscut faptul ca, daca nu se acorda primul ajutor in timp util in acest interval de timp, multi oameni grav raniti nu supravietuiesc.

Aplicarea tehnicilor de prim ajutor, in special pozitionarea corecta a victimei inainte de sosirea echipelor de interventie in situatii de urgenta, poate itsemna diferena dintre viata si moarte intr-un accident rutier.

S-a dovedit, de asemenea, furnizarea de servicii de ingrijire a traumei de urgenta a fi importanta in atenuarea consecintelor adverse ale accidentelor rutiere. In conformitate cu principiul „ora de aur”, persoanele implicate in accidente rutiere au o sansa mult mai mare de a supravietui si de a se recupera dupa rani grave daca masurile de salvare sunt imediat aplicate si urmate de asistenta medicala de calitate.

Salvarea si asistenta imediata la fata locului sunt vitale, mai ales daca raspunsul de ingrijire de urgenta este absent sau intarziat semnificativ. Primul raspuns si instruirea in prim-ajutor si educatia relevanta se afla in fruntea lantului de management al victimelor si asistenta medicala. Persoanele bine instruite in primul raspuns pot oferi asistenta salvatoare la locul unui accident rutier. Calitatea primului raspuns depinde in mare masura de pregatirea adecvata.

Masuri de prima intentie

Optimizarea sigurantei victimelor sau oricarei alte persoane inseamna inlaturarea oricarui pericol care le ameninta. Asigurarea zonei in siguranta este o conditie prealabila a oricarei actiuni de salvare. Cu toate acestea, primii respondenti pot face acest lucru numai daca isi acorda prioritate propriei sigurante in timpul actiunii.

Ce sa fac prima data?

Verificati locul pentru siguranta si recunoasteti pericolele

Apropiati-va de locul accidentului rutier cu mare prudenta pentru a evalua ce masuri imediate trebuie luate: siguranta dumneavoastra este prima prioritate!
Inainte de a lua orice masura, priviti in jur si evaluati prezenta pericolelor care v-ar putea ameninta pe dumneavoastra si/sau victima si/sau orice alta persoana. Exemple de pericole includ scurgeri de combustibil din vehicul, electricitate de inalt tensiune, sticla sparta, incendiu, trafic sau o masina instabila.

Daca puteti actiona fara riscuri pentru propria dumneavoastra siguranta, eliminati imediat pericolele din jur. Nu mutati victima decat daca situatia pune viata in pericol, deoarece puteti provoca daune suplimentare, mai ales in cazul leziunilor gatului si coloanei vertebrale.

- Fara a va pune in pericol, indepartati rapid victima daca este vizibil, usor accesibil si daca nimic nu blocheaza sau impiedica indepartarea acestuia.

- Alerteaza sau pune pe altcineva sa alerteze serviciile specializate. Feriti-va de incident pana cand serviciile de urgenta au asigurat locul.
- Mentineti locul accidentului sub supraveghere constanta pentru a preveni intrarea oricui in el inainte de sosirea serviciilor de urgenta.

Cum sa protejezi un loc de accident rutier?

Pe masura ce va apropiati de locul accidentului, aprindeti luminile de avarie si incetiniti sau identificati rapid o modalitate sigura de a avertiza alti soferi.
Daca va aflati intr-un vehicul, parcati-l pe drumul de langa accident sau dupa locul accidentului pentru a alerta alte vehicule sa procedeze cu prudenta.
Daca este posibil, imbracati o vesta reflectorizanta inainte de a cobora din vehicul.

Daca ocupantul poate iesi din vehicul fara a creste riscul de ranire suplimentara, ajutati-l sa faca acest lucru si mutati-l in siguranta pe margine, in spatele barierei de siguranta, daca exista.

In acelasi timp, acordand atentie sigurantei, amplasati un triunghi de avertizare sau orice alt dispozitiv (lampi, torte, carpe albe,...) la aproximativ 150 de metri distanta pe autostrada (20 pana la 50 de metri îin zonele urbane) pentru a prevenii orice alt accident.

Ca masura de precautie orice autovehicul trebuie sa aiba in dotare o trusa de urgenta de prim ajutor, triunghi si vesta reflectorizante, extinctor.

Daca victima sangereaza abundent, tensiunea arteriala ar putea sa scada. Pentru a opri sangerarea se va presa cu mana sau degetul direct pe rana, timp de 15 minute. Orice prejudiciu care are loc la nivelul coloanei vertebrale ar putea duce la paralizie. De aceea, atunci cand se acorda masurile de prim ajutor, se va incerca sa se miste cat mai putin coloana vertebrala a victimei, iar capul nu va fi intors intr-o parte sau rotit.

In cazul in care victima a suferit arsuri nu se vor scoate hainele arse de pe corpul acesteia. Se va acoperi zona cu material curat. Se va turna apa rece si se va curata pielea arsa.

Primul ajutor

Cauza mondiala majora de deces in cazul persoanelor cu varsta sub 40 de ani sunt accidentele rutiere. Prin urmare, acestea sunt considerate pandemia secolului 20. Cele mai multe dintre decese au loc imediat dupa accident.

Principalul motiv de deces in cazul accidentelor rutiere este traumatismul cranian, in urma caruia se pierd cantitati insemnate de sange si de obicei, aceasta situatie nu poate fi remediata.

In alte situatii are loc insuficienta multipla de organ ce ar putea fi tratata in spital. Daca se acorda primul ajutor corect, victima este ingrijita si ajunge in unitatea spitaliceasca imediat, atunci rata decesului se poate reduce considerabil.

- Primul ajutor pentru facilitarea respiratiei. Cand se acorda primul ajutor in etapa initiala se vor examina caile respiratorii. Respiratia va fi verificata prin plasarea degetelor in fata narilor.

Atunci cand fluxul de aer este absent, se va examina gura si nasul pentru a se verifica daca exista obiecte care pot obstructiona respiratia cum ar fi proteze dentare, noroi, pietre, etc. In cazul in care oasele fetei sunt rupte, acestea pot bloca intrarea aerului din exterior in plamani.

Apoi se va examina daca respiratia este prezenta prin urmarirea miscarilor pieptului sau prin utilizarea unui stetoscop. Daca victima nu respira i se va face respiratie artificiala, gura la gura.

Acest lucru presupune intinderea victimei pe podea si deschiderea gurii. Peste gura deschisa a victimei se va pune o batista. Cel care va institui tehnica, va respira profund si apoi va expira pe gura, in gura victimei, peste batista. Acest lucru va fi repetat de 12 ori intr-un minut.

- Primul ajutor pentru stimularea circulatiei sanguine. Se va verifica prin palparea pulsului daca circulatia sanguina si inima functioneaza. De obicei, este palpat pulsul radial pentru a se evalua functia cardiaca. Acest lucru se va face prin plasarea a trei degete chiar in partea de jos, sub incheietura, pe partea degetului mare al victimei.

- Examinarea rapida si starea de soc. Pentru detectarea eventualelor rani si contuzii se vor examina capu, nasul, ochii, pieptul, urechile, abdomenul, pelvisul si membrele victimei. I se va solicita acesteia sa-si miste degetele pentru a se verifica circulatia sau functia lor.

Cu ajutorul a doi voluntari se va intoarce victima in pozitie laterala pentru a se identifica ranile de pe spate si se va verifica daca este afectata zona din spate a gatului si coloana vertebrala.

Fracturile de la nivelul oaselor pelvine pot determina scurgerea masiva de sange in cavitatea abdominala, fapt ce poate duce la deces. Aceasta poate intra in stare de soc atunci cand se pierde mai mult de 40% din cantitatea totala de sange din cauza unor fracturi osoase multiple, rani adanci sau fracturi osoase pelvine.

Pulsul slab, pielea rece si palida, respiratia rapida si superficiala si pierderea cunostientei sunt semne de soc. In acest stadiu trebuie ridicate picioarele pentru ca sangele sa circule din zona inferioara a corpului, in alte parti vitale ale acestuia, cum ar fi creierul.

Obiectele care au penetrat corpul victimei nu ar trebui sa fie eliminate la locul accidentului, intrucat in urma acestui proces poate fi provocata moartea victimei din cauza hemoragiei interne.

- Bandaje, atele si transport. Ranile importante ale victimei vor fi acoperite prin utilizarea de tampoane si bandaje. Sunetele anormale de la nivelul pieptului si dificultatile de respiratie cauzate de fracturarea mai multor coaste pot fi ameliorate prin legarea toracelui cu o carpa.

In cazul in care viscerele abdomninale ies in afara corpului prin ranile prezente, se vor impinge in cavitatea abdominala si se va acoperi abdomenul cu o tesatura curata. Se vor utiliza atele in cazul fracturilor pentru a se preveni deteriorarea tesuturilor, pierderea de sange, durere si edem.

Pot fi folosite diferite materiale cum ar fi bete din lemn, umbrela etc. pentru imobilizarea fracturilor prin legarea acestora in jurul membrelor fracturate. Posibilitatea de fractura a vertebrelor este ridicata, in cazul in care exista o sensibilitate in partea centrala a spatelui, in zona gatului.

In cazul in care o victima care sufera un asemenea traumatism este miscata, maduva spinarii poate fi deteriorata de coloana vertebrala fracturata si poate declansa paralizii ale membrelor.

Prin urmare, in cazul unor astfel de persoane, gatul trebuie sa fie imobilizat. Daca este prezenta sensibilitate in partea din spate a zonei centrale a pieptului sau abdomenului, victima ar trebui mutata la ambulanta de patru persoane, fara a i se indoi in vreun fel coloana vertebrala.

Concluzii

Nu uita:
Cum sa actionezi in siguranta si sa protejezi scena?
Luati masuri de siguranta pentru a preveni noi accidente rutiere si pentru a minimiza riscul pentru cei care acorda asisten›a; asigura autoprotectia.

Cum se cere ajutor?
Raportati accidentul la serviciile de urgenta si furnizati informatii relevante.

Cum se evalueaza starea fizica a persoanei vatamate?
Verificati functiile corpului si semnele vitale: constiinta, respiratia precum si nevoile psihologice ale celor afectati.

Cum sa acordati primul ajutor pentru rani grave?
Acordati prioritate victimelor inconstiente, actionati in siguranta pentru a proteja impotriva contactului cu fluidele corporale si controlati sangerarea vizibila si curatati caile respiratorii.

Cum sa imbunatatim practicile de siguranta rutiera?
Purtati materiale reflectorizante; Legati centurile de siguranta; respecta limitele de viteza; nu conduceti dupa ce ati consumat alcool.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa stim despre manevrele de prim-ajutor Tipuri de soc si masuri de prim ajutor Comotiile cerebrale in cazul copiilor Asistenta de urgenta in caz de calamitate Fracturile diafizare ale femurului (fracturi la nivelul coapsei) Politraumatismele Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor 13 obiceiuri sanatoase Raportarea cazurilor si a evenimentelor la care intervin serviciile publice de ambulanta Artrita juvenila reumatoida Factori care pot declansa lipotimia(lesinul) Contuzia abdominala - semne si efecte Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta
Cere sfatul medicului ×