Durerea persistenta dupa fractura sau entorsa

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fractura osoasa


Desi oasele sunt cele mai dure structuri din organism, acestea se pot rupe. Fractura osoasa apare cel mai frecvent atunci cand osul intalneste o forta mai mare: accident, trauma, lovituri puternice. Fracturile reprezinta o urgenta si prezinta semne si simptome specifice.

In cazul pacientilor in varsta, fracturile pot aparea si din cauza osteoporozei, o afectiune in care sunt slabite oasele si devin fragile.

Semnele unei fracturi

Cele mai comune 3 semne ale unei fracturi osoase sunt:
• Durere
• Tumefiere
• Deformare

Semnele la care trebuie sa fiti atent, in urma unui accident, pentru a va confirma fractura, sunt:
• Auzul unui sunet de sfasiere, ruptura, in momentul leziunii
• Tumefiere, echimoza (vanataie) si rigiditate in zona afectata
• Durere accentuata la atingere, presiune, mobilizare
• Osul poate parea deformat sau nu. In fracturile deschise, osul va fi exteriorizat prin muschi si piele
• Senzatie de ameteala datorata durerii si socului momentului

Daca suspectati o fractura, nu ezitati sa apelati la serviciul medical de urgenta, la numarul 112. Fracturile sunt o urgenta medicala si este esential ca osul sa fie imobilizat cat mai curand. Pana la sosirea unui echipaj medical, incercati, pe cat posibil, sa nu va miscati membrul, sa il mentineti intr-o singura pozitie, cat mai drept si aliniat posibil.

In lipsa imobilizarii si tratamentului chirurgical potrivit, puteti ramane cu deformari permanente si creste semnificativ riscul de infectie si alte complicatii.

Cea mai dureroasa fractura este fractura de femur, cel mai mare os al membrului inferior.

Stadiile durerii in procesul de vindecare a fracturilor

In principiu exista 3 stadii ale durerii ce urmeaza dupa o fractura. De cele mai multe ori, durerea de dupa impact este mai puternica decat cea din momentul fracturii. Cele 3 stadii sunt durerea acuta, subacuta si durerea cronica, care survin in aceasta ordine.

Toate fracturile osoase pot implica fie toate 3 stadiile, fie doar unul sau doua stadii de durere.

Durerea acuta-imediat dupa fractura

Aceasta este acea durere intensa, probabil cea mai intensa durere simtita vreodata, simtita imediat dupa fractura. In timpul acestui stadiu, pacientul are nevoie de medicatie analgezica administrata intravenos, pentru controlul durerii. Intensitatea durerii va incepe sa scada cu timpul. Durerea se intensifica la orice mica mobilizare a membrului afectat, la aplicare de presiune sau chiar la atingere.

Durerea subacuta-inceputul vindecarii

Perioada de durere acuta are durata variabila, cel mai adesea cu durata de o saptamana. Dupa o saptamana, daca pacientul a primit tratamentul adecvat, osul incepe sa se vindece. Durerea persista, dar este o durere subacuta, ce dureaza cateva saptamani.

Daca durerea acuta este cauzata de fractura in sine, durerea subacuta este cauzata de lipsa miscarii. Pentru vindecarea completa a osului, membrul trebuie sa fie imobilizat pentru o perioada dupa operatie. Astfel, in aceasta perioada, muschii si tesuturile membrului vor suferi, poate aparea inflamatia si cicatrizarea, ca etape ale vindecarii. Toate acestea vor fi dureroase si pot fi controlate prin medicatie analgezica, in doze si concentratii mai mici decat in durerea acuta.

In acest stadiu al recuperarii, fizioterapia este deseori recomandata. Fizioterapeutii sunt specialisti ce va pot ajuta sa reduceti senzatia de amorteala, rigiditate si dificultatile imobilizarii. Spre sfarsitul perioadei de durere subacuta, medicul va recomanda inceperea mobilizarii membrului, cu anumite limite. Astfel vor putea fi reluate functiile membrului, treptat.

Durerea cronica-dupa vindecare

In urma unei fracturi, majoritatea pacientilor se recupereaza complet, astfel incat durerea dispare, la un moment dat. Din pacate, acest lucru nu se intampla pentru toata lumea. Unii oameni pot continua sa simta durere pentru mult timp dupa perioada de vindecare a osului fracturat. Aceasta este durerea cronica.

Cauzele acestei dureri pot include distructia fibrelor nervoase, dezvoltarea excesiva a tesutului cicatriceal, agravarea unei artrite de fond, sau altele. Din fericire, acest tip de durere poate fi tratat.

Tipul de tratament se alege in functie de pacient, dar de regula se vor recomanda:
• Fizioterapie
• Exercitii fizice
• Medicatie analgezica usoara, la nevoie, administrata oral

Acestea nu garanteaza vindecarea durerii cronice, dar va vor ajuta semnificativ in controlul durerii si reducerea disconfortului. Majoritatea pacientilor isi vor putea desfasura activitatile zilnice si isi vor imbunatati calitatea vietii, chiar daca experimenteaza durere cronica.

Majoritatea oaselor fracturate se vindeca, daca au fost aliniate si imobilizate corespunzator inca de la inceput. Totusi, pentru o vindecare completa va fi nevoie de un flux sanguin adecvat, de o interventie chirurgicala corecta si prompta, si de respectarea conditiilor postoperatorii

Entorsa

Entorsa este cauzata de o leziune ce pune un stres asupra articulatiei si a ligamentelor. Entorsa poate surveni in urma unei cazaturi, lovituri sau pas gresit. Entorsele pot fi usoare, moderate sau severe.

Intr-o entorsa usoara, un ligament este intins, dar articulatia ramane stabila si nu este in niciun fel deformata. O entorsa moderata sfasie partial ligamentul, iar articulatia devine astfel instabila. Intr-o entorsa severa, ligamentele sunt complet sfasiate si separate de articulatie si de os. Slabirea articulatiei duce la disfunctia articulara, ceea ce cauzeaza durerea.

Desi intensitatea durerii variaza, durerea data de entorsa este cu mult mai usoara decat cea data de o fractura osoasa. De asemenea, deseori durerea din entorsa este o durere de tesuturi moi (ligamente), spre deosebire de durerea osoasa.

Entorsele sunt insotite si de tumefiere, echimoze si inflamatie la acel nivel. Glezna este cea mai frecventa structura ce sufera entorsa.

Metoda de ingrijire si tratament imediat al unei entorse are 4 componente. Acestea sunt repaus, comprese reci, presiune si ridicare. Efectuat imediat dupa entorsa, lantul de prim ajutor poate minimiza leziunea si ameliora durerea.

• Repaus. Asigurati-va ca mobilizati cat mai putin articulatia afectata, pentru a favoriza vindecarea.
• Rece. Aplicati gheata cat mai curand, asupra leziunii, pentru a reduce inflamatia. Procesul inflamator ce insoteste entrosa va agrava durerea si va intarzia vindecarea. Acoperiti zona lezata cu o punga de gheata invelita intr-un prosop subtire. Mentineti pachetul de gheata 15-20 de minute, de 3-4 ori pe zi.
• Presiune. Utilizarea unui bandaj compresiv ajuta si previne tumefierea. Aveti grija sa nu strangeti bandajul excesiv, pentru a nu opri fluxul de sange catre membrul afectat.
• Ridicare. Ridicati membrul/zona afectata deasupra nivelului inimii. Puteti folosi o perna plasata sub membru, in timp ce stati intins.

Concluzie

Durerea din fracturile osoase este intensa, accentuata de mobilizare si atingere, fiind insotita de alte semne de probabilitate sau certitudine de fractura. Durerea din entorsa, pe de alta parte, este suportabila si este ameliorata prin repaus, ridicare, aplicare de gheata si presiune. Daca suferiti o entorsa sau fractura, nu ezitati sa contactati medicul, cat mai curand posibil.


Bibliografie:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15241-bone-fractures
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/fractures-broken-bones/
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-fractures-basic-information


Citeste si despre:

Calusarea sau repararea osoasa: indicatii, riscuri, recuperare Densitatea osoasa: un indiciu pentru sanatatea femeii Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa Densitatea osoasa - informatii utile Fracturile membrului superior Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Fractura osului metacarpian: diagnostic, tratament si recuperare Caderile pe gheata – un motiv alarmant de aparitie a fracturilor si entorselor Cele mai bune modalitati prin care densitatea osoasa poate fi crescuta Fragilitatea osoasa – efectul restrictiei calorice si al activitatii fizice excesive Cele mai comune fracturi ale adultului