Cum poti recunoaste o fractura

Actualizat: 04 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fractura inseamna ruperea unui os sau a unui cartilaj si de cele mai multe ori apare in urma unui traumatism. Sunt si cazuri in care principalul vinovat al unei fracturi este osteoporoza, o boala care determina fragilitatea, slabirea oaselor. Riscul de fractura este in stransa legatura cu varsta, desi sunt des intalnite si la copii.

Exista doua tipuri de fracturi: cele inchise – atunci cand lezarea osului s-a produs sub piele si cele deschise – atunci cand osul strapunge pielea. Ambele situatii necesita ajutor imediat.

Primele simptome in cazul unei fracturi

• Durere resimtita puternic la miscare,
Slabiciune musculara,
• Umflarea zonei respective,
• Deformarea sau colorarea in albastru a locului unde s-a produs fractura,
• Patrunderea osului prin piele (la fracturile deschise),
• Sangerare masiva (la fracturile deschise).

Ce masuri de prim ajutor se pot lua

In cazul in care exista sangerare aceasta trebuie oprita. Trebuie sa ridici zona lezata si sa aplici comprese sterile pe ea, cel putin pana ajungi la medic. Concret, pentru oprirea sangerarii se aplica garouri sau compresiunea locala cu bandaje sterile.

Extrem de importanta este si mentinerea in repaus absolut, prin diferite mijloace, a osului fracturat, in felul acesta atenuandu-se suferinta bolnavului.

Zona afectata se imobilizeaza cu ajutorul unei atele, iar cu acestea se vor fixa cele doua articulatii vecine regiunii fracturate. Insa daca persoana in cauza a suferit o fractura la nivelul gatului, nu trebuie miscata, ci trebuie sa suni imediat la 112. Pana soseste ambulanta este indicat ca pacientul sa stea nemiscat.

Daca este vorba despre o fractura inchisa se pot aplica comprese reci, cu gheata pe zona afectata pentru cateva minute. De asemenea, se pot administra calmante pentru combaterea durerii si prevenirea socului traumatic.

De asemenea, se recomanda ca pacientul sa stea cat mai comod, sa nu faca efort si sa fie acoperit cu o patura, in felul acesta evitandu-se hipotermia.

Este recomandat sa va prezentati cat mai repede posibil la medic sau sa chemati ambulanta. In felul acesta, complicatiile care ar putea sa apara sunt evitate. De asemenea, trebuie retinut faptul ca in cazul fracturilor deschise, pacientul trebuie dus la spital de preferat cu ambulanta, la sectia de chirurgie, unde se vor lua masurile necesare si transportul la spital trebuie efectuat in maximum 6 ore de la producerea accidentului.

In ce consta tratamentul

Tratamentul unei fracturi se va face in functie de tipul fracturii, severitatea si mai ales localizarea acesteia. De cele mai multe ori, tratamentul consta in atele, gips, proceduri chirurgicale in cazul celor mai complicate.

Pentru durere se vor administra calmante. In cazul unei fracturi de bazin sau de coloana vertebrala, pacientul va sta imobilizat in casa pentru cateva saptamani deoarece recuperarea necesita timp si respectarea unor pasi pentru vindecare, totul la sfatul medicului ortoped.


Citeste si despre:

Cum sunt diagnosticate si tratate fracturile osoase Fracturile membrului superior Informatii esentiale despre transplantul de organe Semne si simptome ale afectiunilor vaginale Stabilirea unei greutati normale (platoul greutatii optime) Patologie traumatica - plagi si contuzii Cancerul la copii: semne si simptome Cum sa ai grija de articulatiile tale De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Limfomul non-Hodgkin Primul ajutor in caz de hemoragie Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Stenoza mitrala Tulburari de erectie Fracturile bratului – diafiza humerala