Fractura faciala

Actualizat: 12 August 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O fractura inseamna ruperea unui os. Fractura faciala se refera la prejudiciul care are ca rezultat un os/oase rupt la nivelul fetei.

Cauze

Exista multe situatii care pot provoca fracturile faciale: accidente ale vehiculelor cu motor, accidente sportive, cazaturi, rani provocate de gloante, etc.

Simptome

Exista anumite simptome care sunt specifice unui os fracturat, dar multe dintre acestea pot fi specifice si unor leziuni a unor tesuturi moi (fara ca osul sa fie rupt):
- durere;
- inflamatie;
- vanataie.

Tipuri de fracturi

Fractura nasului

Simptome ale fracturii localizate la nivelul nasului:
- inflamatie;
- sensibilitate;
- deformare;
- sangerare nazala;
Orice trauma importanta a osului nazal poate duce la fracturi ale oaselor etmoide.
- daca acestea oase sunt fracturate pot duce la afectarea creierului;
- sangerari nazale persistente sau scurgeri nazale clare.


Fractura de falca

Simptomele unei falci fracturate sunt sunt:
- durere de falci;
- sensibilitate;
- imposibilitatea de a suprapune corect dintii (malocluzie).
De obicei, o vanataie sub limba indica prezenta unei fracturi a maxilarului.


Fractura de maxilar

Simptomele in cazul persoanelor care sunt constiente sunt:
- imposibilitatea de a suprapune dintii in mod corect;
- probleme vizuale;
- scurgeri nazale clare.


Vanataile pot fi prezente in jurul ochilor si maxilarul poate fi deplasat.

Aceste fracturi sunt de obicei evidente si sunt adesea rezultatul unor accidente de masina de mare viteza. Ca urmare ar putea fi insotite si de leziuni grave in alte zone ale corpului decat la nivelul fetei. Majoritatea victimelor vor avea dificultati de respiratie si vor necesita introducerea unui tub pe gat prin trahee care le va ajuta sa respire.

Fracturarea pometilor

Simptomele sunt:
- zdrobirea oaselor obrajilor;
- diminuarea senzatiilor pe partea afectata;
- dureri care insotesc miscarea maxilarului;
- sange in zona ochiului afectat.


Fractura orbitei

Simptomele sunt:
- infundarea globului ocular in orbita (enoftalmie);
- alterarea senzatiilor ochiului afectat;
- vedere dubla, in mod special cand persoana afectata se uita in sus.
Pot sa apara leziuni atunci cand un obiect contondent raneste ochiul.


Dislocarea articulatiei temporomandibulare

Simptomele sunt:
- deviatia falcilor;
- imposibilitatea de a inchide gura.
Dislocarea articulatiei temporomandibulare poate fi insotita de convulsii sau deschiderea excesiva a gurii.

Cand se va solicita asistenta de urgenta

Un cadru medical ar trebui sa verifice orice prejudiciu facial semnificativ.
Daca pacientul prezinta oricare din urmatoarele simptome este necesara evaluarea acestuia de catre medic:
- scurgeri nazale clare;
- sangerare nazala;
- durere la miscarea maxilarului;
- pierderea constientei;
- tulburari de vedere;
- incapacitatea de a suprapune dintii;
- diminuarea senzatiilor de la nivelul fetei;
- fata asimetrica;
- rani deschise (in care sunt vizibile oasele).

Teste si investigatii

- In cazul fracturii nazale pentru stabilirea tratamentului se va face o radiografie cu raze X. O fractura nazala este diagnosticata in urma examenului fizic. Daca fractura oaselor nasului se extinde pana spre oasele etmoide, medicul poate solicita o scanare CT.
- Cand a avut loc o posibila fractura a maxilarului medicul poate considera necesara o radiografie locala.
Fractura de maxilar cauzata, cel mai adesea de accidente de masina este insotita in cele mai multe dintre cazuri de alte leziuni semnificative care pot pune in pericol viata unei persoane. Dupa ce starea generala de sanatate a fost stabilizata, se va face o scanare CT pentru a se stabili care este gravitatea fracturii de maxilar.
- Fracturarea pometilor se stabileste in scurt timp prin examen fizic. Acest lucru poate deveni mai dificil din cauza inflamatiei, in anumite situatii. Cu ajutorul unei radiografii speciale, medicul va obtine mai multe informatii si va stabili cat de grava este aceasta.
- Dislocarea articulatiei temporomandibulare ca urmare a unui traumatism necesita o radiografie pentru a se exclude o fractura de maxilar. Aceasta investigatie nu va fi necesara in situatia in care apare o dislocare recurenta a acestei articulatii.

Tratament

Autoingrijirea la domiciliu se va face pana cand se va ajunge la cabinetul medicului si ar putea prespune:
- aplicarea locala a unui pachet cu gheata pentru diminuarea inflamatiei si durerii;
- aplicarea de presiune directa in zonele care sangereaza.


Tratamentul medical este diferit, in functie de zona in care a avut loc fractura.
- Fractura nazala - In primul rand, medicul va controla daca pacientul sangereaza nazal. Daca este acumulat sange in interiorul nasului (hematom septal) specialistul va incerca eliminarea acestuia (va strapunge hematomul pentru a permite sangelui sa curga). Deoarece nasul va fi umflat la inceput, fluxul de aer ar putea fi restrictionat. Poate fi necesar ca medicul sa recomande si o alta consultatie pentru a verifica daca inflamatia s-a retras. In general, fracturle osului etmoid necesita spitalizare.
- Fractura de mandibula - daca osul rupt este vizibil prin piele sau interiorul gurii (fractura deschisa) este necesara internarea si administrarea pe cale intravenoasa de antibiotice. De cele mai multe ori in cazul unei fracturi inchise a maxilarului este necesar tratamentul chirurgical. - Fractura maxilarului poate necesita introducerea pacientului unui tub in trahee pentru a putea sa respire, dar si spitalizarea. Acest tip de fractura implica interventia chirurgicala (chirurgie plastica sau orl).
- Fractura pometilor ar putea avea nevoie de operatie mai ales in cazul in care aspectul fetei este unul inestetic.
- Tratamentul fracturii de orbita este controversat: unii chirurgi considera ca tratamentul chirurgical este nevoie doar daca apare vedere dubla persistenta sau ochiul este infundat in orbita. Alti medici solicita mai intai o CT pentru a lua decizia, impreuna cu un medic chirurg.
- Dislocarea articulatiei temporomandibulare este de obicei realiniata in cadrul sectiei de urgenta. Poate fi folosit un anestezic local si medicamente pentru relaxarea muschilor maxilarului.

Prevenire

Toate aceste traumatisme si leziuni sunt asociate mai ales cu actiuni violente, consum de alcool, accidente rutiere, sport, etc. Se va purta intotdeauna centura de siguranta in timp ce se conduce un autovehicul si se vor folosi mijloacele de protectie in timpul sporturilor (mai ales in cazul celor de contact).


Citeste si despre:

Paralizia faciala idiopatica Boala Paget a oaselor Bruxism - Intrebari frecvente referitoare la scrasnirea dintilor (bruxism) Consecintele valorilor scazute de testosteron Gigantism si acromegalie Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Rinita non-alergica Fatete de portelan Displazia fibroasa - generalitati Septoplastia - corectarea chirurgicala a deviatiei de sept Corectia nasului (rinoplastia) Traumatismele nasului