Fractura nazala

Actualizat: 16 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Nasul se poate fractura in urma unor accidente, in urma batailor sau a caderilor.

Este greu de diagnosticat fractura de nas.

Tumefierea (marirea de volum a nasului) poate inclina gresit spre diagnosticul de fractura, deoarece el poate sa apara si in alte cazuri de leziuni ale nasului.

Simptome

Principalele simptome sunt:

- dureri la nivelul nasului
- tumefierea (marirea de volum) nasului
- modificarea formei nasului, aspect de nas coroiat, indoit
- echimoze (vanatai) in jurul nasului sau a ochilor
- secretii nazale sau sangerari nazale
- crepitatii (sunet aspru) la atingerea sau frecarea nasului
- imposibilitatea de a respira pe nas.

Complicatii

In cazul fracturii nazale pot aprea urmatoarele complicatii:

- infectii ale nasului, sinusurilor sau oaselor fetei
- dificultati permanente de respiratie (dispneea)
- eliminarea continua de secretii de la nivelul uneia sau ambelor nari; acest lucru poate fi produs in cazul unor accidente cu afectare cerebrala sau a intervetiilor chirurgicale la nivelul nasului si are drept cauza eliminarea de lichid cefalorahidian (lichid din creier si din canalul spinal)
- modificarea aspectului nasului
- deviatie de sept nazal (septul este o formatiune care imparte nasul in doua cavitati); se mai poate produce o ruptura a septului
- acumularea de sange in septul nazal (hematom la nivelul septului)
- pierderea totala sau partiala a mirosului.

Investigatii

Fractura nazala se diagnosticheaza de obicei in urma examenului fizic si a istoricului medical (prezenta accidentului). Efectuarea de radiografii nu este necesara. In cazul in care se suspecteaza alte fracturi faciale, este indicata efectuarea unei tomografii computerizate. Este necesara supravegherea medicala pana la diminuarea semnelor. Aceasta supraveghere poate dura cateva zile.

Tratament

Terapia imediata include aplicarea de comprese reci cu gheata pe nas si mentinerea capului in pozitie verticala. Uneori este necesara terapie antialgica (impotriva durerii). Se pot administra antialgice ca: acetaminofen - paracetamol (Tylenol sau Panadol). Nu este indicata administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu Ibuprofenul sau Aspirina) in primele 48 de ore de la accidentul soldat cu fractura nazala.
Tratamentul fracturii de nas se face de obicei in primele 7-14 zile. Majoritatea fracturilor nu necesita alt tratament in afara de controlul durerii sau a altor simptome.
Medicul poate trata prin simpla indreptare a sau a cartilajului nazal, in cazul in care acestea sunt doar indoite. In unele cazuri se pun tampoane din tifon sau dispozitive cu rol de atele.
In cazul fracturilor complicate se poate face tratament chirurgical. Uneori este necesara repunerea in pozitie a osului sau a cartilajului.
Antibioterapia este indicata pentru prevenirea infectiilor.
Se face reexaminarea nasului, iar atelele pot fi scoase in 48-72 de ore.

Sectiune sustinuta de:Sectiune sustinuta de Clarfon

Citeste si despre:

Tratamentul fracturii bazei nasului Fractura faciala Fractura de mandibula Traumatismele nasului Corectia nasului (rinoplastia) Rinita non-alergica Septoplastia - corectarea chirurgicala a deviatiei de sept Cand lumea devine mai putin sonora din cauza hipoacuziei, exista solutii Aparate auditive moderne si tehnologie de ultima generatie Obstructia canalului lacrimal Ce se ascunde in spatele tusei cronice 7 avantaje si dezavantaje ale operatiilor estetice Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Sindromul Prader-Willi Fracturile bratului – diafiza humerala