Ce reprezinta lanugo si care este rolul lui?

Actualizat: 29 August 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ce este lanugo


Atunci cand vezi pentru prima data un nou-nascut, nu te mira daca esti socat. De multe ori nu seamana deloc cu ceea ce ai vazut la televizor sau in filme.

Pot avea capul mare in forma de con, fata si ochii lor pot parea umflati, iar mainile si picioarele lor pot parea initial albastre. Au, de asemenea, o piele foarte subtire care poate fi acoperita cu par fin numit lanugo. Majoritatea bebelusilor sunt acoperiti de o substanta alba si cremoasa numita vernix care ajuta la protejarea pielii bebelusului in uter.

Ati fost surprinsa sa constatati ca frumosul dvs. copilas era acoperit de par fin atunci cand l-ati adus pe lume? Poate parea ciudat, dar este complet normal, temporar si nu trebuie sa va faceti griji.

De ce sunt unii nou-nascuti acoperiti de par pe corp si care sunt cauzele?

Acest invelis de par moale si fin se numeste lanugo. Este o parte esentiala a dezvoltarii fetale si incepe sa se dezvolte in uter undeva intre saptamana 14 si saptamana 20. De obicei, dispare inainte ca bebelusul sa se nasca. Cu toate acestea, unii bebelusi, in special cei nascuti prematur, se pot naste cu par pe corp.

Unii nou-nascuti au lanugo care le acopera corpul la nastere. Lanugo se poate dezvolta la persoanele cu tulburari de alimentatie sau anumite tumori.

Copiii nenascuti dezvolta lanugo intre 16 si 20 de saptamani de gestatie. Acesta le acopera intregul corp, cu exceptia locurilor fara foliculi de par. Zonele fara foliculii de par includ buzele, palmele, unghiile, organele genitale si talpile picioarelor.

De obicei, bebelusul isi pierde lanugo inainte de nastere, dar unii nou-nascuti inca il au la nastere. Bebelusii prematuri au mai multe sanse sa aiba lanugo decat bebelusii nascuti la termen (39 de saptamani). Daca bebelusul dumneavoastra se naste cu lanugo, acesta ar trebui sa dispara de la sine.

Copiii sau adultii cu o tulburare de alimentatie pot dezvolta par lanugo. Expertii cred ca acest lucru se poate intampla pentru ca organismul lor are dificultati in mentinerea caldurii. Poate fi un semn ca persoana respectiva este extrem de subnutrita.

Lanugo nu este un motiv de ingrijorare atunci cand este observat la nou-nascuti. Cu toate acestea, tulburarile alimentare severe sau malnutritia pot provoca lanugo. In cazuri rare, a fost legat de tumori sau cancer. Unele persoane cu teratom dezvolta par tip lanugo. Teratomul este un tip rar de tumora a celulelor germinale, insa au existat doar cateva cazuri in care cineva a dezvoltat lanugo din cauza cancerului.

Daca sunteti un adult si observati lanugo pe pielea dumneavoastra sau pe pielea unui prieten, este o idee buna sa va adresati medicului.

Care este rolul parului de tip lanugo?

Lanugo are rolul de a proteja fatul si de a-l mentine izolat si cald. Face acest lucru ajutand vernixul (substanta protectoare lipicioasa, asemanatoare branzei, care acopera copilul in uter) sa se lege de piele.

Vernix ajuta la protejarea corpului fatului de lichidul amniotic din interiorul uterului. Lichidul amniotic ar putea sa le afecteze pielea delicata fara lanugo si vernix. Atunci cand vernixul este tinut la locul lui de lanugo, acesta ajuta la izolarea corpului si la protejarea pielii. Lanugo ajuta, de asemenea, bebelusul sa se incalzeasca si ii regleaza temperatura pana cand isi dezvolta suficienta grasime corporala pentru a servi acestui scop.

Lanugo ajuta, de asemenea, bebelusul dumneavoastra sa creasca. Acest lucru se intampla deoarece parul lanugo trimite vibratii catre receptorii senzoriali ai bebelusului dumneavoastra atunci cand se misca. Acesti receptori stimuleaza cresterea bebelusului dumneavoastra. Atunci cand lanugo cade, stimularea inceteaza, iar cresterea bebelusului dumneavoastra incetineste. Expertii nu sunt pe deplin siguri cum se intampla acest lucru, dar continua sa studieze acest lucru si alte efecte hormonale ale lanugo.

Cum arata lanugo?

Parul lanugo poate avea o culoare de la deschis la inchis, genetica bebelusului jucand un rol important. Acesta va fi moale, pufos si aproape ca o blana. Este adesea vazut pe spatele, coada si umerii bebelusului, dar poate creste oriunde exista foliculi de par (cu exceptia palmelor, buzelor, organelor genitale, unghiilor si talpilor picioarelor).

Cand cade lanugo?

Majoritatea bebelusilor isi vor pierde parul din uter in ultimele saptamani de sarcina. Acesta se amesteca apoi cu lichidul amniotic si, pentru ca bebelusul inghite acest lichid, lanugo este de fapt primul sau aliment! Dupa nastere, vor elimina lanugo in primele lor materii fecale, numite meconiu.

Cu toate acestea, aproximativ 30% dintre bebelusii nascuti la termen se nasc cu ceva lanugo, iar acest lucru este mai probabil daca se nasc inainte de 37 de saptamani. Stati linistiti, va cadea de la sine, dar poate dura cateva saptamani, si chiar luni pentru unii bebelusi. Daca sunteti ingrijorata, adresati-va medicului dumneavoastra de familie sau asistentei medicale pentru sanatatea mamei si a copilului.

Dupa ce lanugoul a cazut, va fi inlocuit de parul fin de piersica de pe corp pe care il au toti oamenii, cunoscut si sub numele de par vellus. Acesta continua sa ajute la protejarea si reglarea temperaturii corpului la copii pana cand creste parul de adult.

Este rau pentru un copil sa se nasca cu lanugo?

Nu, nu este rau pentru un nou-nascut sa aiba lanugo. Daca bebelusul dumneavoastra s-a nascut prematur, este normal sa aiba par lanugo pe piele. Bebelusii nascuti la termen au mai putine sanse sa aiba lanugo la nastere, dar este posibil. Lanugo ar trebui sa cada in cateva saptamani.

Ar trebui sa indepartati parul lanugo?

Nu, nu ar trebui sa indepartati parul lanugo de pe pielea bebelusului dumneavoastra. Acest lucru va irita pielea extrem de sensibila a bebelusului dumneavoastra. Daca sunteti un adult cu lanugo, barbieritul sau epilarea cu ceara poate fi o optiune. Cu toate acestea, va continua sa creasca din nou pana cand afectiunea de baza va fi tratata.

Cum sa ai grija de pielea nou-nascutului tau

Una dintre functiile importante ale pielii este aceea de a actiona ca o bariera. Pielea unui nou-nascut nu functioneaza la fel de bine ca pielea unui adult in acest rol. Aceasta functie de bariera redusa creste potentialul ca pielea sa dezvolte iritatii ca raspuns la orice la care este expusa.

Pielea delicata si sensibila a unui nou-nascut necesita o ingrijire speciala si delicata:
- Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda amanarea primei bai a bebelusului pana la 24 de ore de la nastere. Numerosi profesionisti din domeniul medical sugereaza sa se astepte pana la 48 de ore sau chiar mai mult.
- Nu este necesar sa ii faceti bebelusului o baie completa in fiecare zi, dar ar trebui sa ii faceti baie de sus si de jos cel putin o data pe zi. De asemenea, nu aveti nevoie de prea mult sapun in primele zile
- Avand in vedere ca hainele si lenjeria de pat stau langa pielea lor toata ziua si toata noaptea, trebuie sa le spalati cu un detergent care nu contine substante chimice daunatoare.

Bibliografie
American Pregnancy Association. Second Trimester: Fetal Development. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/second-trimester/
Strumia R. Skin signs in anorexia nervosa. Dermatoendocrinol. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836432/
Lanugo: What is it? And why are babies born with it? – Kara Wilson, newbornbaby.co.au
Verhave BL, Nassereddin A, Lappin SL. Embryology, Lanugo. [Updated 2021 Oct 18].


Citeste si despre:

Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face? Care este legatura dintre ADHD si dopamina? Dr. Veronica Crisan, medic pediatru: Care este motivul pentru care bebelusii au colici? Care este legatura dintre tulburarea obsesiv-compulsiva si depresie? HIV si SIDA: care este legatura? Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Care este legatura dintre constipatie si hemoroizi? Care este diferenta dintre calculi biliari si pietrele la rinichi? Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate? De ce au oamenii par pe corp? Sarcina - Luna a IV-a