Sfaturi esentiale
Caderea parului intervine atunci cand regimul alimentar nu este suficient de bogat in Vitamina B, acid folic, minerale, sulf, zinc.
Pentru a favoriza cresterea parului, este necesara imbunatatirea circulatiei in scalp, prin asigurarea unei doze optime de vitamina E si C. Lipsa vitaminei A in organism creaza o deficienta de sebum la nivelul scalpului, rezultand un par uscat si fragil.
1. Vitamina A
Vitamina A are un rol foarte important in producerea de sebum. Fara ea, parul este uscat, subtire si exista o mare predispozitie pentru matreata. Toate aceste simptome, pot determina caderea parului.
Absorbtia vitaminei A in organism poate fi impiedicata de:
- administrarea de aspirina sau alte medicamente;
- fumul de tigara.
La polul opus, o doza prea mare de vitamina A poate avea acelasi efect: caderea parului, prin cantitati crescute de sebum.
Cu toate acestea, daca doza recomandata de vitamina A este asigurata prin consumul de alimente bogate in aceasta vitamina, nu exista riscul de supradoza.
Alimente recomandate:
- Mango;
- Portocale;
- Cartofi dulci;
- Morcovi;
- Bostanel.
2. Vitamina B
Vitamina B are o foarte mare importanta in mentinerea unui par frumos si sanatos.
vitamina B ajuta organismul sa asimileze hemoglobina, care la randul ei ajuta scalpul in obtinerea oxigenului de care are nevoie parul pentru a creste sanatos.
Principalele vitamine B necesare cresterii sanatoase a parului sunt:
- Vitamina B-6;
- acidul folic.
Vitamina B se gaseste in special in alimentele bogate in proteine, necesare de asemenea pentru prevenirea caderii parului.
Alimente bogate in vitamina B-6:
- cartofi;
- banane;
- carne de vita;
- cereale;
- fasole;
- piept de pui;
- faina de ovaz;
- cotlet de porc.
Acidul folic se gaseste in:
- linte gatite;
- papaya;
- mazare congelata si/sau fiarta;
- sparanghel.
3. Vitamina C
Vitamina C este necesara pentru dezvoltarea sanatoasa a colagenului, care este necesar pentru un par puternic.
Vitamina C poate fi gasita in:
- kiwi;
- guava;
- ardei rosu;
- portocale.
4. Vitamina E
Vitamina E imbunatateste circulatia sangelui in scalp prin cresterea absorbtiei de oxigen.
Deficitul de vitamina E este destul de rar intalnit, iar atunci cand apare, de regula, este cauzat de inabilitatea organismului de a absorbi grasimile din alimente. In aceste situatii, se recomanda administrarea unui supliment de vitamina E.
Alimente bogate in vitamina E:
- cereale;
- ulei de floarea soarelui;
- migdale;
- ulei de porumb;
- ulei de soia.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.