Ce este hipertricoza?

Actualizat: 30 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hipertricoza, cunoscuta si sub denumirea de pilozitate excesiva, este o afectiune extrem de rara, care determina cresterea excesiva si anormala a parului in orice parte a corpului unei persoane. Uneori, hipertricoza este cunoscuta si sub denumirea de sindromul varcolacului.

Hipertricoza poate fi confundata cu hirsutismul. Hirsutismul este o afectiune care apare in cazul femeilor si care determina cresterea excesiva a firelor groase de par, inchise la culoare in zonele in care barbatii au par in mod obisnuit, precum zona barbiei sau a pieptului.

Cauze

Exista multe teorii cu privire la cauzele hipertricozei.

Hipertricoza congenitala poate sa apara in familie. Se pare ca este cauzata de genele care stimuleaza cresterea parului, devenind anormal de active.

La majoritatea persoanelor, genele care au provocat o crestere extinsa a parului la stramosii foarte timpurii ai omenirii sunt acum inactive, deoarece oamenii nu mai trebuie sa fie acoperiti de par pentru a se incalzi.

La persoanele cu hipertricoza congenitala, aceste gene se reactiveaza in uter. Inca nu exista nicio cauza cunoscuta pentru acest lucru.

Cu toate acestea, hipertricoza dobandita, care se dezvolta mai tarziu in viata persoanelor, are o serie de posibile cauze. Acestea includ:

malnutritie;

• manifestari climatice;

• dieta zilnica proasta sau anumite tulburari de alimentatie, precum anorexia nervoasa;

• anumite tipuri de medicamente, precum medicamentele pentru cresterea parului, anumite imunosupresoare si steroizi androgenici;

cancer si mutatie celulara;

bolile autoimune si infectioase care afecteaza pielea.

Uneori, aparitia unei afectiuni numita porfiria cutanata tardiva, care determina ca pielea sa fie extrem de sensibila la lumina UV, poate declansa hipertricoza.

Daca hipertricoza se produce numai in anumite locuri ale corpului, aceasta poate fi cauzata de unele afectiuni cronice ale pielii, cum ar fi lichen simplex sau neurodermatita, care este asociata cu eruptii repetate, mancarime si zgarieturi pe o anumita portiune a pielii.

De asemenea, cresterea aportului de sange (vascularitatea) intr-o anumita zona a corpului poate provoca afectiunea.

Simptome

Simptomul principal al hipertricozei este prezenta parului in cantitati mai mari decat este normal pentru varsta, rasa si sexul unei persoane. Parul poate aparea chiar si in zone neobisnuite.

Nu toate tipurile de par produse de hipertricoza sunt la fel. Simptomele hipertricozei difera in functie de tipurile diferite de par:

Lanugo

Parul Lanugo este lung, subtire si foarte moale. Este similar cu parul de pe corpul unui nou-nascut. Parul Lanugo nu are, in mod obisnuit, niciun pigment si, de obicei, cade la cateva saptamani dupa nastere. La persoanele cu hipertricoza, acest par de tip Lanugo ramane pana cand acesta este tratat.

Vellus

Parul Vellus este, de obicei, scurt, moale si slab pigmentat. Aceste fire de par isi pot face aparitia pe tot corpul, cu exceptia zonelor in care nu exista foliculi de par, precum membranele mucoase, talpile picioarelor si palmele mainilor.

Terminal

Firele de par de tip Terminal sunt cele mai intunecate dintre cele trei tipuri de par. In mod obisnuit, parul Terminal este gros, aspru si lung. Acesta este adesea asociat cu hormoni si se gaseste, de obicei, pe fata, la subrat si in zona inghinala.

Femeile cu hirsutism vor dezvolta adesea parul de tip Terminal pe fata, spate, brate si piept. Severitatea simptomelor de hipertricoza poate creste sau scadea in intensitate odata cu varsta.

Tipuri

Exista mai multe tipuri de hipertricoza, care sunt clasificate dupa cum si cand o persoana dezvolta aceasta afectiune.

Hipertricoza lanuginoasa congenitala

Parul fin Lanugo apare la fat ca de obicei, dar nu dispare dupa nastere. In schimb, firele de par continua sa creasca in mod excesiv in diferite zone ale corpului pe tot parcursul vietii.

Hipertricoza terminal congenitala

In loc sa se nasca cu par Lanugo sau Vellus, bebelusul poate avea par de tip Terminal la nastere, care creste pe tot parcursul vietii. De obicei, persoanele afectate prezinta un par gros, complet pigmentat care acopera tot corpul, inclusiv fata.

Hipertricoza dobandita

Hipertricoza dobandita se dezvolta mai tarziu in viata. Are simptomele asemanatoare cu cele ale hipertricozei congenitale. Parul poate fi Lanugo, Vellus sau Terminal si poate aparea pe portiuni mici sau pe intreg corpul.

Hirsutismul

Cea mai comuna confuzie in diagnosticarea hipertricozei este cea a diagnosticarii hirsutismului, care afecteaza pana la 10% dintre femei.

Hirsutismul este un termen care se refera la femeile care dezvolta fire de par groase si inchise la culoare pe anumite zone tipice de distributie a cresterii parului la barbati, precum barbia si pieptul.

De obicei, femeile dezvolta hirsutism din cauza unor dezechilibre hormonale.

Tratament

Electroliza sau tratamentul cu laser pot fi recomandate pentru tratamentul hipertricozei pe termen lung.

Unii oameni ar putea sa isi reduc riscul de a dezvolta anumite tipuri de hipertricoza dobandita prin evitarea:
• anumitor imunosupresoare;
steroizilor androgeni;
• medicamentelor de crestere a parului.

Nu exista nici un remediu cunoscut pentru hipertricoza congenitala. Tratamentul implica gestionarea simptomelor prin indepartarea parului din zona afectata.

Metodele de indepartare a parului pe termen scurt includ:

• rasul;
• pensatul;
• epilatul cu ceara;
• albirea;
• epilarea chimica.

Solutiile temporare de tipul acestora pot reduce la minimum aspectul parului din zona, dar afectiunea va determina din nou cresterea parului. De asemenea, utilizarea acestor metode poate sa irite pielea si sa provoace eruptii cutanate sau ingrasarea parului.

De asemenea, unele dintre aceste tehnici sunt dificil de folosit in anumite regiuni ale corpului.

Electroliza sau tratamentul cu laser

Unele persoane pot opta pentru tratamente pe termen lung, cum ar fi epilarea cu laser sau electroliza.

Electroliza distruge foliculii de par individual folosind incarcaturi electrice puternice.

Epilarea cu laser face acelasi lucru folosind lumina laser si este, de obicei, mai putin dureroasa decat electroliza.

Pentru unii oameni, tratamentul va duce la pierderea permanenta a parului, desi trebuie sa fie supusi la mai multe sedinte pentru a obtine rezultatele dorite.

Sumar

In functie de tip, hipertricoza este insotita deseori de alte simptome si poate fi legata de o afectiune care sta la baza acesteia.
Poate exista o componenta genetica a unor forme de hipertricoza, astfel incat, persoanele care au un istoric familial al afectiunii pot dori sa consulte un medic.

Gestionarea simptomelor sau tratarea cauzei care stau la baza hipertricozei este singurul tratament necesar si disponibil pentru aceasta.


Citeste si despre:

Cand este timpul sa incheiati o relatie? Este sanatoasa guma de mestecat? Epiziotomia: cand este si cand nu este necesara Cand este nevoie de ochelari de citit? Ce este acupresura? Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Ce este psoriazisul sever? Semne care indica ca dieta de slabire nu este sanatoasa Radioterapia salveaza vieti, iar cancerul este invins De ce este rasul cel mai bun medicament? Ce este cancerul gastrointestinal?