Despre vara si prea multe calorii

Actualizat: 16 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Aaahhhh… Zilele lenese de vara…Z ile petrecute cu prietenii la gratar, la terase, la piscina sau la picnic…Zile pline de distractie si mancare buna! Cum sa ne inchipuim vara fara carnaciori pe gratar, cartofi prajiti, mici, bere si inghetata?

Parca ar fi nefiresc! Insa, chiar daca astfel de meniuri ne fac cu ochiul, organismul nostru poate sa nu fie la fel de incantat de prezenta lor abundenta in dieta si putem constata, mai ales spre sfarsitul verii, nu numai ca nu am slabit in cele cateva luni, ci ca, din contra, ne-am ingrasat.

Cum se poate acest lucru? Relativ simplu: prin adoptarea unei diete hipercalorice, abundenta in prajeli, carne si dulciuri. Vara este sezonul in care ne putem mentine silueta si putem pierde cateva kilograme, daca este cazul, dar la fel de bine ne putem rotunji formele.

Totul depinde de alegerile pe care le facem: legume sau carne, fructe sau dulciuri, apa si sucuri naturale sau bauturi alcoolice si carbogazoase?

Chiar daca suntem mai activi in timpul verii, sportul poate sa nu ne ajute daca preferam alimente cu un numar crescut de calorii, insa tentatia marii, a plajei si a unui corp cat mai frumos ne poate ajuta sa fim mai fermi in hotararile de natura dietetica pe care le luam si sa ne gandim de doua ori inainte sa adaugam un sos de maioneza salatei, inaintei sa mai cerem o portie de cartofi prajiti sau o alta inghetata.

Din cauza caldurii molesitoare unele zile sunt oricum mai lenese decat altele si astfel nu facem decat sa ne supraincarcam cu calorii. Specialistii au observat ca tindem sa mancam mai mult decat ar fi cazul ori de cate ori suntem la picnic, la gratar, pe malul unui rau sau chiar la piscina, deoarece asociem mancatul cu buna dispozitie.

Vestea buna: vara este in toi, iar fructele si legumele proaspete ne imbie de peste tot. Alternative exista, nu trebuie decat sa facem alegerea potrivita. De ce sa ne ingrasam intr-o perioada in care ne putem detoxifia organsimul? De ce sa il suprasaturam cu grasimi cand il putem sa ii oferim cat mai multe vitamine si minerale? Trebuie sa profitam de aceste luni in care natura ne ajuta sa fim mai sanatosi!

Astfel, daca ne pregatim pentru o zi la iarba verde, specialistii ne sfatuiesc sa luam cu noi cat mai multe fruct si legume proaspete, apa plata sau minerala si sa ne planificam o zi cu cat mai multa activitate fizica si distractii care sa ne ridice de pe patura si sa ne faca sa ne bucuram intr-adevar de frumusetea verii!

Alimentele hipercalorice ale verii

Care sunt cele mai periculoase alimente pentru dieta noastra din timpul verii? Expertii au intocmit o lista cu ce ar trebui sa evitam, lista detaliata in continuare. Totusi, ei ne atentioneaza ca nu exista alimente 'periculoase' si, daca alegem consumul moderat, putem integra cu succes chiar si costita fripta cu o portie de cartofi prajiti in dieta, fara ca efectele sa fie resimtite.

In continuare sunt prezentate cele mai nerecomandate produse ale verii, produse care nu doar ca nu aduc substantele nutritive esentiale dietei, dar care ne pot scoate din forma, 'ajutandu-ne' sa mai punem un kilogram…doua…si chiar mai multe!

Trebuie precizat un amanunt esential in ceea ce priveste dieta si numarul de calorii: adultul tanar sanatos are nevoie de ceva mai putin de 2000 de calorii zilnic, nu mai mult de 65 de grame de lipide si maximum 2300 de mg de sodiu in fiecare zi, pentru ca organsimul sa se mentina sanatos si sa nu apara dezechilibre metabolice care sa ii afecteze functionarea.

1. Carnea si gratarul
Orice silueta are de suferit daca vom consuma cantitati crescute de carne grasa, preparata la gratar, rotisor sau prajita. Costita si pulpa de porc sunt printre cele mai grase tipuri de carne.

Specialistii apreciaza ca 500 de grame de pulpa de porc pot contine pana la 1540 de calorii si aduc organismului 124 g de grasimi. Din acest motiv, specialistii ne sfatuiesc sa ne abtinem de la astfel de preparate, mai ales daca observam ca au si un continut evident de grasime.

Am putea opta pentru parti mai putin grase, cum ar fi muschiul de porc sau alt tip de carne. Putem incerca pieptul de pui sau de curcan la gratar sau pestele. Pentru a ne ajuta sa facem o alegere cat mai inspirata si sanatoasa, specialistii au alcatuit o lista comparativa cu procentul de grasime din diverse tipuri de carne.

Astfel, este util sa stim: carnaciorii de porc aduc 83% din caloriile necesare sub forma de grasimi, baconul (chiar si cel mai slab), aduce 82%, salamul 76%, costita la gratar 81%, carnaciorii taranesti 81%, carnea de rata 76%, carnea de gasca 65%, sunca 69%.

Comparativ cu aceste tipuri de carne, pestele si puiul sunt mult mai sanatoase: puiul fript, fara piele aduce 43% din calorii sub forma de lipide, puiul cu piele 56%, pestele fript 46%. De asemenea, specialistii ne avertizeaza ca nu doar gratarul abunda in calorii si lipide, ci si gustarile care pot include bucati mari de carne.

Chiar si burgerii pot avea un procent mult mai crescut de grasimi decat ne putem astepta. Un burger mediu, continand branza, salata si rosii pe langa bucata de carne, imbogateste dieta cu 735 de calorii, 45 grame de grasimi si 1000 mg de sodiu!

Cel mai bine ar fi sa evitam excesele. Sa incercam sa preparam ceva delicios de mancare din carne slaba, pui sau peste, sa preferam un sos natural, fara maioneza si sa servim totul cu o salata de vara asortata. Putem pune pe gratar chiar si cateva legume de sezon: ardei, rosii, cartofi si chiar porumb pentru ca meniul sa fie diversificat, dar si cat mai sanatos.

2. Hot-dog, carnaciori si mici
Micii si carnaciorii pe gratar par a fi cel mai preferat tip de gustare pe timpul verii. Se fac rapid, sunt cel mai adesea gata preparati si nu trebuie decat sa ii punem intr-o tava bine incinsa. Efort minim, satisfactie maxima! Sau….nu!

Continutul in calorii, sare si grasimi al acestor produse poate fi surprinzator de mare. De exemplu, un hot-dog contine 300 de calorii, 15 grame de lipide si nu mai putin de 1250 mg de sodiu.

Carnaciorii contin mai mult de trei sferturi din calorii sub forma de grasimi si, indiferent de carnea din care sunt facuti, toti sunt foarte bogati in sare. In plus, astfel de preparate au un continut minimum sau chiar absent, de vitamine, elemente nutritive esentiale sau carbohidrati.

3. Salate, sosuri, maioneza
Am amintit de carnea la gratar, de mici si carnaciori fripti, de picnicuri si mese in aer liber. Cum sa nu vorbim despre sosurile care ar merge de minune cu astfel de preparate? Care par a completa armonios gustul carnii, imbiindu-ne la o alta portie?

Din pacate, sosurile si maioneza nu completeaza doar aroma, ci si numarul de calorii cu care ne supraincarcam organismul. Cum ar fi un gratar fara sosul potrivit? Cel mai probabil, mult mai putin calorigen!

O portie mica de sos special pentru cartofii prajiti poate contine 12 grame de lipide si 180 de calorii, iar o portie mica de sos de salata coleslaw are 150 de calorii si 8 grame de lipide. Pentru a reduce din aceste procente si a nu consuma mai multe calorii decat ar fi cazul in acest sezon, specialistii recomanda sa ne preparam singuri sosul pentru friptura.

Putem folosi maioneza cu un procent scazut de lipide (marcata drept light), smantana usoara si chiar iaurt degresat. Putem opta pentru un sos clasic de salata de vara, in care sa punem mai mult otet decat ulei.

Indiferent de salata pe care o preferam, este recomandat sa o imbogatim cu cat mai multe legume pentru un plus de gust, substante nutritive si fibre. Am putea chiar sa preferam mai multa salata si mai putina carne. Organismul ne va fi recunoscator!

4. Dulcile cocktail-uri racoritoare
Cum ar fi vara fara cocktailuri? Servite la terasa, pe racoare, alaturi de prieteni si buna dispozitie. Aspectoase si aromate, dulci si cat mai imbietoare, nici nu simtim cum ne 'suplimenteaza' INUTIL caloriile. Din pacate, astfel de bauturi pot contine foarte multe calorii: pina colada poate avea intre 250 - 500 de calorii la un pahar, daiquiri intre 300 - 800 de calorii, iar un ice tea adevarat chiar 520 de calorii la un pahar.

Daca tinem cont de recomandarile specialistilor, anume ca dieta ar trebui sa ne aduca nu mai mult de 1700 - 2000 de calorii zilnic, ce ne ofera un pahar de alcool aromat poate insemna mult prea mult in economia organismului.

Pe perioada verii, cocktailurile ar trebui consumate mai degrada pe post de desert si nu ar trebui sa exageram: recomandarile medicilor specifica faptul ca femeile nu ar trebui sa depasesca un pahar, iar barbatii doua pahare de alcool, mai ales pe timpul sezonului cald. In plus, cocktailurile nu aduc nimic nutritiv organismul, ci doar extra calorii, iar acestea vin in majoritate din zahar.

Daca insa pofta de un cocktail este coplesitoare, putem cere mai degraba un pahar de sangria sau putem prepara noi insine unul, atat pentru noi cat si pentru prieteni: putin alcool (rom sau vodka) il combinam cu suc 100% natural de fructe, o felie de lime si putin sifon sau apa minerala. Poate fi la fel de bun ca alte cocktailuri si in plus, are mult mai putine calorii.

5. Sucuri, bere sau doar...apa?
Se stie: pe timpul verii este esential sa fim cat mai bine hidratati. Sfaturile specialistilor sunt clare: sa consumam cat mai multe lichide, bauturi tonice si sa evitam tot ceea ce promoveaza deshidratarea. Trebuie insa sa fim atenti cu ce preferam sa ne stingem setea.

Alcoolul poate parea o solutie practica: un pahar rece de bere pentru o zi torida ne face cu ochiul tuturor, insa alcoolul faciliteaza pierderea de apa din organism, stimuland deshidratarea generala. In plus, caloriile pe care ni le aduce nu sunt deloc de neglijat.

Un pahar mare de bere poate avea chiar si 150 - 200 de calorii. In plus, caloriile pe care le aduce berea sunt cele pe care organismul le arde intai, astfel ca berea nu ar trebui sa fie consumata deloc daca incercati sa slabiti. Alcoolul are un continut caloric/gram ce este depasit doar de lipide! El are 7 calorii/gram, in timp ce lipidele au 9 calorii/gram.

Shake-urile de fructe, milk-shakeurile sau cafeaua servita rece sunt si ele periculoase din punct de vedere nutritional. Un shake mare, de 500 ml poate contine 740 de calorii, insa daca alegem varianta light sau slim putem beneficia de o reducere ce ne aduce doar 250 de calorii. Merita mai mult, nu? Un frappe mare poate avea 420 de calorii si chiar 16 grame de grasime, daca il preferam cu extra frisca. Daca alegem o cafea simpla, cu lapte degresat, caloriile sunt mai reduse, in jur de 100 la o cana.

Pentru a evita prea multe calorii, specialistii ne sfatuiesc sa alegem variantele light ale bauturilor noastre preferate, ori de cate ori este posibil, sau cantitati mai mici.

Nu trebuie sa ne potolim setea cu astfel de produse, ci ar trebui sa le privim mai degrada ca pe niste gustari sau deserturi. Ele nu inlocuiesc apa! In cazul in care dorim sa mai diversificam apa pe care o consumam de obicei, putem incerca apa aromata, ceaiul de fructe, ice tea sau sucul natural de fructe.

6. Delicii inghetate
Da, vorbim despre inghetata! Si incepem cu crudul adevar: o portie de inghetata are 22 grame de grasime si pana la 400 de calorii! Daca preferam profiterolul sau ne place sa ii adaugam noi fursecuri, sosuri, nuci sau alte delicatese, trebuie sa stim ca o imbogatim si la capitolul de calorii, nu doar la cel de aroma. Poate sa ajunga astfel la 750 de calorii si 28 de grame de grasimi!

Cel mai bine este sa citim cu atentie ambalajul unei inghetate inainte de a o consuma, deoarece nu toate sunt la fel de hipercalorice. De ce sa nu alegem una cu mai putine calorii, daca oferta este atat de bogata? In prezent exista chiar si inghetata light, preparata cu lapte degresat si un continut cat mai redus de calorii. Gustul se pastreaza!

7. Gustari pe plaja
Vara, pe plaja suntem tentati cu tot felul de produse. Purtati de val si dusi de aroma, le cumparam, le consumam, insa aproape niciodata nu ne gandim la cum ne pot influenta echilibrul nutritional. Majoritatea sunt produse prajite. Prajite bine! Sunt produse care, pe cat de bine arata, pe atat de multe calorii ne aduc. Gogosile, langosile pot avea chiar si 500 de calorii, produsele de patiserie si placintele - 600 de calorii.

Specialistii ne sfatuiesc sa spunem NU acestor produse si sa alegem mai bine un mar copt, un porumb fiert sau vata de zahar. Asta daca pofta ne indeamna. Daca nu, fructele raman recomandarea numarul 1: pepene rosu sau galben, capsuni, visine, afine...sunt atat de diversificate incat nu putem refuza.

Cu siguranta se gasese ceva pe gustul nostru, care sa fie sanatos si care sa ne ajute sa ne mentinem in forma. Pepenele, de exemplu, este o alternativa excelenta. Ne potoleste setea, are un numar redus de calorii, iar gustul este minunat. O felie de pepene rosu are 50 de calorii, iar o felie de pepene galben, aproximativ 60 de calorii.

8. Combinatii de salate
Salatele de legume pot reprezenta alegerea perfecta pentru zilele si serile de vara. Se pregatesc foarte usor, ingredientele sunt la indemana si ne lasa sa fim foarte creativi. Chiar daca nu ne descurcam de minune in bucatarie, o salata ne permite sa stralucim precum marii maestri bucatari.

In plus, o salata buna ne bucura si organismul: este bogata in fibre, in vitamine si in multe alte substante nutritive de care acesta are atata nevoie.

Insa, daca exageram si cadem in extrema opusa, adaugand prea multe ingrediente in salata, o putem face foarte usor…hipercalorica! Da, chiar si salatele pot fi abundente in calorii. Mai ales daca le adaugam sosuri bogate, crutoane, branza, sunca, bacon, bucati de pui. Gustul se imbogateste, caloriile se imbogatesc si ele.

30 de grame de crutoane = 145 de calorii si 6 grame de lipide, bacon (chiar si 3 felii taiate fin) = 125 de calorii, 9 grame de lipide, jumatate de castronel de branza = 250 de calorii, 18 grame de lipide, 3 felii de pui prajit si amestecat in salata = 350 de calorii si 19 grame de lipid, sos Cesar = 260 de calorii, 26 grame de lipide. Total pentru o salata: 1130 de calorii si 78 de grame de lipide. Va puteti permite?

Daca doriti sa preparati o salata diversificata, incercati mai degraba: sa adaugati pui la gratar printre alte ingrediente, sa alegeti un ou fiert si masline sau branza degresata, si sa condimentati cu legume uscate. Sosul poate fi facut dupa diverse retete, si poate fi pe baza de otet si nu ulei.

9. Chipsuri si crackers
O gustare nevinovata, luata pe fuga, cateva chipsuri sau covrigei sarati nu strica. Dar daca uitati sa puneti punga jos si nu va puteti abtine de la inca unul, si inca unul, si inca unul, atunci apare o problema! Fiecare 30 de grame de cartofi prajiti (chipsuri) contin 160 de calorii si 10 grame de lipide. Nachos si sosul lor au chiar 700 de calorii, 38 de grame de lipide si 1700 mg de sodiu.

Nici macar popcornul pe care il savuram la cinema nu este nevinovat: 550 de calorii, 32 grame de lipide si 100 grame de sodiu dintr-un foc! Si atunci, care ar fi gustarea recomandata? Desigur, fructele sau legumele proaspete.

10. Aripioare si pui prajit
Puiul prajit: delicios si pe placul tuturor, se pregateste repede si este o solutie foarte practica pentru masa de seara, dar tocmai aceste calitati sunt si cele care il fac sa nu fie pe placul specialistilor in nutritie: se prajeste adesea in mult ulei, consumat seara poate sa pice greu si fiind pe placul tuturor, nu ne oprim niciodata la doar o bucatica!

De ce sa nu preferam puiul la gratar? Pieptul de pui la gratar are doar 167 de calorii si 7 grame de lipide, in timp ce puiul prajit are 360 de calorii si 21 grame de lipide. Condimentat si alaturi de legumele potrivite, poate fi mult mai delicios decat puiul picant prajit. Cu siguranta este mult mai sanatos!


Citeste si despre:

10 moduri sa slabiti eficient pana la inceperea sezonului estival 6 deserturi delicioase care combat inflamatiile Ce trebuie sa contina pachetul pentru scoala? Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Dieta restrictiva caloric Spirulina, o comoara pentru sanatate! 30 de modalitati de a pierde 100 de calorii Afla cate calorii arzi prin practicarea sportului preferat Dieta de 1200 de calorii Dieta cu calorii negative Dieta de 100 de calorii
Cere sfatul medicului ×