Pilula masculina

Actualizat: 16 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Anuntata inca din anul 2001 ca o noua metoda contraceptiva adresata barbatilor, pilula masculina este si in prezent in stadiul de cercetare si nu este efectiv disponibila publicului larg.

Cercetatorii au incercat diverse formule biochimice prin care sa obtina efectul dorit, si anume blocarea spermatogenezei. Fie ca a fost vorba de combinatii de testosteron si progesteron sau extracte din diverse plante, cum ar fi papaya si acid oleic, pana in prezent nimic nu pare a fi 100% eficient.

Contraceptia masculina in prezent

Metodele contraceptive destinate barbatilor sunt in acest moment reprezentate de:

Prezervative: desi eficiente in proportie de 98% in protectia impotriva unei sarcini nedorite si la fel de sigure in evitarea contactarii diverselor boli cu transmitere sexuala (inclusiv HIV), utilizarea lui nu este agreata de toate cuplurile, deoarece poate reduce spontaneitatea si chiar intimitatea actului sexual in sine.

Retragere (coitus interruptus): este o metoda ce consta in retragerea penisului din vagin exact inaintea ejacularii. Reprezinta una din cele mai nesigure metode de contraceptie si una pe care specialistii nu o recomanda ca eficienta absolut deloc (10% din femeile ai caror parteneri prefera aceasta metoda raman insarcinate).

Vasectomia: este o metoda contraceptiva definitiva, cu eficienta peste 99,9%. Se realizeaza prin interventie chirurgicala si consta in ligaturarea si taierea ductelor seminale, astfel incat spermatozoizii nu ajung in sperma finala. Capacitatea barbatilor de a obtine o erectie si a ejacula nu este afectata. Procedura este reversibila, insa procentul celor care pot avea copii dupa aceasta este redus.

Metode aflate inca in cercetare

Specialistii incearca de peste 40 de ani sa gaseasca o noua metoda contraceptiva eficienta, care sa nu reduca din placerea actului sexual si care sa fie comoda pentru pacienti.

Desi numeroase studii clinice desfasurate pana in prezent au avut rezultate promitatoare si incurajatoare, acestea nu au fost concretizate intr-un produs sigur si viabil. Principalele motive pentru care aceste metode nu sunt eficiente sunt legate de complexitatea aparatului reproductiv masculin.

Metoda contraceptiva ideala pe care cercetatorii ar trebui sa o gaseasca trebuie sa aiba urmatoarele calitati:
- sa aiba actiune reversibila (efectele ei sa se opreasca odata cu sistarea administrarii);
- sa neutralizeze toti spermatozoizii (fiind stiut faptul ca pentru fertilizarea ovulului este necesar un singur spermatozoid viabil, din milioanele produse zilnic);
- sa nu interfereze in niciun fel cu erectia, ejacularea si libidoul.

Totusi, absenta unor rezultate concrete in acest domeniu determina marile companii farmaceutice sa isi revizuiasca planurile de investitii in acest sector si sa sisteze o parte din fondurile alocate cercetarii.

Tratamente si contraceptive hormonale

In urma numeroaselor studii efectuate pana in prezent s-au descoperit urmatoarele: in momentul in care unui barbat i se administreaza un produs pe baza de hormoni (in principal progesteron, care este una din principalele substante contraceptive feminine), spermatogeneza scade semnificativ.

Totusi, raspunsul organismului nu este limitat la a opri productia de spermatozoizi, ci scade si hormonogeneza, in principal pe cea de testosteron.

Acest lucru se va rasfrange negativ asupra libidoului barbatului in cauza (apetitul lui sexual va fi mult mai scazut), dar si asupra procesului de mineralizare osoasa. Deci, pentru a contrabalansa acest efect, barbatul ar trebui sa primeasca injectii regulate cu testosteron.

O combinatie ce poate avea efectul scontat a fost raportata intr-un studiu recent desfasurat in Australia. Cercetatorii au declarat o eficienta de 100% in cazul administrarii lunare a 3 doze de progesteron injectabil si a unui implant de testosteron ce trebuie schimbat o data la 4 luni.

Acest studiu ofera o baza buna cercetarilor ulterioare, expertii considerand ca ar putea obtine rezultate bune daca ar reusi sa combine cei 2 hormoni intr-o singura injectie sau intr-un implant unic.

Cercetarile recente au demonstrat ca si prolactina poate fi folosita in acest scop, intrucat si ea influenteaza spermatogeneza. Pentru ca prolactina sa aiba efecte contraceptive, trebuie sa fie administrata zilnic, alaturi de injectii cu testosteron.

O alta pista este reprezentata de combinatia dezogestrel si testosteron (acesta administrat ca plasture contraceptiv). Dezogestrelul are capacitate de a opri productia de spermatozoizi, scazand productia de testosteron endogen), in timp ce plasturii furnizeaza organismului testosteronul de care are nevoie, evitandu-se astfel instalarea unor dezechilibre hormonale. Totusi, rata de succes in cazul celor care au folosit o astfel de metoda a fost destul de mica (aproximativ 60%).

Tratamentele hormonale sunt grevate de efecte secundare (asemanatoare intr-o oarecare masura celor care apar si in cazul contraceptivelor feminine): greturi, cefalee, icter. Pe termen lung pot determina aparitia problemelor de prostata. In plus, au dezavantajul de a avea o perioada de latenta foarte lunga pana la instalarea efectului (3 luni).

Contraceptivele nonhormonale

In anul 2006 o echipa mixta formata din cercetatori italieni si americani a facut o descoperire cu foarte mare importanta in contraceptia masculina: productia de sperma poate fi blocata in mod reversibil fara sa asocieze efecte secundare importante.

Observatia a fost facuta la animalele de laborator, dar a fost extrapolata ulterior la oameni, unde se pare ca administrarea unui analog nontoxic de Adjudin (o substanta care impiedica maturarea spermatozoizilor) poate fi utila in blocarea spermatogenezei.

Plecand de la Adjuvin se pot realiza si alte substante avand acest efect, acesta fiind un medicament deocamdata eficient doar la animale (sobolani de laborator).

O alta metoda aflata in studiu apartine cercetatorilor britanici care au imaginat o pilula lipsita de continut hormonal care este capabila sa induca un orgasm asa-numit „uscat”. Barbatul are in continuare orgasm (erectia nu este afectata), dar substanta impiedica producerea spermei.

Aceasta se administreaza teoretic cu 4-6 ore inainte de actul sexual, iar efectul asupra fertilitatii este reversibil in 12-24 de ore. Ca si celelalte metode contraceptive masculine, si aceasta este inca in studii si in faza experimentala.

Alte abordari ale acestei probleme includ realizarea unor substante care sa actioneze la nivel molecular si care sa interfereze cu semnalele intre celule, astfel incat sa scada productia locala de spermatozoizi si sa impiedice eliberarea lor in testicule.

Forma de prezentare a pilulei masculine

„Pilula” ramane un nume generic, deoarece in prezent cercetatorii sunt de parere ca substantele cu efect contraceptiv nu pot fi administrate barbatilor intr-o singura doza.

Cel mai probabil va fi vorba de un implant hormonal ce va trebui completat cu injectii suplimentare pentru inceput, pentru ca in timp sa se poata trece la un implant unic cu actiune de lunga durata. Conditionarea sub forma de tableta nu pare deocamdata posibila, oricat de comod ar putea sa para.

Complianta la noul tratament

Un sondaj efectuat in randul a peste 4000 de barbati si femei a concluzionat ca 2 din 3 barbati ar fi de acord cu administrarea unui asemenea tratament contraceptiv, daca acesta ar fi disponibil. 75% din femeile incluse in sondaj au declarat ca ar avea incredere in partenerii lor ca si-ar lua corect tratamentul.

In populatia generala, lucrurile par a sta putin altfel, o parte din barbati fiind de acord cu un astfel de tratament, o alta parte ar recurge la el doar daca partenera le-ar cere acest lucru, iar o a treia parte nici nu doreste sa auda de asa ceva.

Desi barbatii ar fi mai incantati de ideea administrarii unei pilule in mod similar pilulelor feminine, specialistii considera mai potrivita forma de implant contraceptiv cu eficienta pe termen lung. Avantajele acestuia sunt mai numeroase comparativ cu o pilula:

- nu trebuie administrat zilnic, la o anumita ora;

- existenta lui poate fi verificata de catre partenera (implantul va fi plasat sub tegumentul bratului si poate fi simtit prin palpare). Desi poate fi palpat, nu va fi vizibil;

- cele mai bune combinatii pentru implant sunt reprezentate de: progestin si androgeni. Acestea sunt, de asemenea, sigure, ieftine si au actiune reversibila (fertilitatea barbatului revine la normal in momentul scoaterii implantului).

Beneficiarii contraceptiei hormonale

Specialistii considera ca noile metode contraceptive, indiferent de forma in care vor fi disponibile in viitor, vor fi utilizate in special de barbatii implicati in relatii de lunga durata si nu de cei care prefera sexul ocazional.

Exista temerea generala ca orice metoda nou aparuta va diminua utilizarea prezervativului si, astfel, se va inregistra un nou val de imbolnaviri venerice.

Obtinerea unei metode contraceptive noi poate avea numeroase avantaje de care pot profita, in special tinerii noilor generatii.


Citeste si despre:

Scaderea testosteronului la femei - cauze si efecte Alegerea metodei contraceptive potrivite 4 intrebari pe care sa le puneti partenerului sexual Migrena menstruala 10 mituri despre contraceptie Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate Afecteaza alcoolul viata sexuala? Bolile sistemice determinate de infectiile orale Sexul si imbatranirea Indicatia tratamentului cu pilula contraceptiva