Femeile din Romania incep sa fie familiarizate cu mijloacele de contraceptie moderne

Actualizat: 20 Ianuarie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Aproape jumatate dintre respondenti sunt familiarizati cu mijloacele moderne de contraceptie: 48% detin informatii despre inelul vaginal, contraceptivele injectabile sunt cunoscute de 43%, plasturele cotraceptiv de 41% si spermicidele de 32%. Pe de alta parte, metoda calendarului este metoda contraceptiva cu cel mai mare grad de satisfactie. Datele au fost obtinute in urma unui studiu de piata realizat de ISRA Center Marketing Research pentru MSD Romania in luna decembrie 2010, pe un panel de 1072 persoane, cu varsta cuprinsa intre 20 si 39 ani, din mediul urban.

Conform aceluiasi studiu, cele mai cunoscute mijloace de contraceptie sunt prezervativul si pilula contraceptiva, pe locul doi se afla contraceptia de urgenta, metoda calendarului si coitul intrerupt, iar pe locul trei, dispozitivul intrauterin/steriletul. Sunt urmate de diafragma si sterilizarea masculina sau feminina.

Cele mai importante criterii luate in considerare de femei in alegerea metodei contraceptive sunt: protectia impotriva sarcinilor nedorite, usurinta in utilizare si gradul de satisfactie sexuala. Consumatoarele nu acorda mare importanta cantitatii de estrogeni din produsul contraceptiv pe care il folosesc, impactul asupra sanatatii nefiind unul dintre factorii de decizie cu mare greutate.

“Este ingrijorator faptul ca femeile nu sunt foarte preocupate de sanatate cand aleg metoda de contraceptie. Nu foarte multa lume stie ca reactiile adverse de tip cheaguri de sange, hipertensiune, dureri de cap etc sunt date de estrogeni. De fapt, evolutia metodelor de contraceptie urmareste reducerea cantitatii de estrogeni pentru a diminua riscul potentialelor efecte adverse. Medicul ginecolog este in masura sa recomande contraceptivul potrivit pentru fiecare caz in parte, in functie de starea generala de sanatate si istoricul medical”, a declarat Doctor Ruxandra Dumitrescu de la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, din Bucuresti.

In ceea ce priveste obiceiurile de consum ale utilizatoarelor de metode contraceptive, femeile care folosesc prezervativul sunt cele carora le place sa isi petreaca timpul in afara casei, cu prietenii; de asemenea, sunt persoane care valorifica lucrurile de buna calitate. Cele care utilizeaza pilula contraceptiva sunt persoane active, care sunt axate mai mult pe propria persoana si le place sa se bucure de fiecare moment. Atat utilizatoarelor prezervativului, cat si ale pilulelor contraceptive, le place sa fie mereu in pas cu moda. Inelul vaginal este mai atractiv pentru femeile care au o viata sociala activa si obisnuiesc sa adopte foarte rapid lucrurile noi. Femeile care adopta metoda calendarului sunt persoane mai conservatoare, care au o viata sociala mai putin activa si care accepta mai greu perspective diferite sau noi. Cel mai puternic influentator in ceea ce priveste alegerea metodelor contraceptive este medicul ginecolog, 42% dintre femei mentionandu-l ca cea mai importanta sursa de informare.

Despre MSD
MSD este astazi un lider mondial in domeniul sanatatii. Prin intermediul medicamentelor, vaccinurilor, terapiilor biologice si a produselor pentru sanatatea animalelor, MSD colaboreaza cu consumatorii si are sedii in peste 140 de tari, pentru a oferi tuturor solutii inovatoare in domeniul sanatatii. De asemenea, MSD isi mentine angajamentul pe care si l-a asumat cu privire la largirea accesului la serviciile de sanatate prin politici, programe si parteneriate vaste.


Citeste si despre:

Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Trender si Ivatherm lanseaza campania 'Cate lucruri imparti cu femeile din viata ta?' Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Indicatia tratamentului cu pilula contraceptiva Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Fruntasi la avorturi, codasi la contraceptie 10 mituri despre contraceptie Contraceptie - diafragma si calota cervicala Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate Alegerea metodei contraceptive potrivite Modalitati de prevenire a sarcinii uterine (pilule contraceptive, ligatura trompelor si vasectomia) Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate