Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat

Actualizat: 05 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sexualitatea joaca un rol foarte important in viata multor oameni. Cand lucrurile nu mai merg asa cum trebuie, majoritatea o pun pe seama unei relatii nepotrivite. Dar uneori organismul incearca sa spuna ceva despre starea sa de sanatate.
Din ce in ce mai multi oameni stiu astazi ca sexualitatea nu este doar o chestiune de calitate a vietii ci poate fi si un simptom al unor afectiuni medicale ascunse. Urmatoarele situatii nu sunt prea placute pentru barbati, dar este bine ca ele sa fie mentionate la controlul de rutina pentru ca medicul sa poata avea un tablou complet al problemelor de sanatate.

Barbatul nu mai este interesat de activitatea sexuala

Care poate fi cauza - testosteron scazut – multe lucruri pot duce la pierderea interesului pentru activitatea sexuala: stresul la serviciu, dezinteresul fata de partenera, lipsa somnului. Atunci cand cele de mai sus nu se aplica este posibil ca pacientul sa aiba un nivel scazut de testosteron. Testosteronul este un hormon important pentru barbat. Daca valoarea acestuia este scazuta creste riscul pentru osteoporoza, diabet de tip 2, afectiuni coronariene, sindrom metabolic si moarte prematura – iar singurul simptom poate fi pierderea libido-ului.

Ce trebuie facut - este bine ca pacientul sa-si determine nivelul de testosteron, printr-un simplu test de sange. Cel mai bine este ca recoltarea sa se faca inainte de ora 10 dimineata cand nivelul de hormoni este cel mai ridicat. Daca nivelul este scazut, medicul de familie va trimite pacientul la un urolog sau la un endocrinolog care poate propune alternative de tratament, care pot include suplimente de testosteron.

Pacientul isi pierde interesul si uneori se simte trist

Care poate fi cauza - depresie sau medicatie antidepresiva – pierderea interesului pentru activitatea sexuala este un semn clasic al depresiei. Totusi, tratamentul depresiei poate avea aceleasi efecte secundare. Medicamentele din familia SSRI (inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei) sunt asociate in multe studii clinice cu pierderea libido-ului atat la femei cat si la barbati (de asemenea, pot determina si anorgasmia).

Ce trebuie facut - daca pacientul nu a fost diagnosticat cu depresie si se simte trist (pe langa pierderea libido-ului si alte simptome comune ale depresiei) este necesar un consult medical. Depresia clinica este tratabila prin psihoterapie si medicatie. Daca pacientul este deja in tratament cu un antidepresiv, este bine sa solicite medicului sa-i prescrie un medicament dintr-o clasa diferita care este mai rar asociat cu efecte secundare sexuale, cum este buspirona. De asemenea, se recomanda pauze de la medicatie pentru pacientii care iau SSRI; exista medici care indica renuntarea la medicatie o zi sau doua, periodic, pentru a imbunatati libido-ul.

Din ce in ce mai des, pacientul nu poate mentine erectia


Care poate fi cauza
- o problema cardiaca. Un pacient de varsta medie, cu o stare generala de santate buna, putin supraponderal incepe sa aiba probleme de erectie; este foarte probabil sa fie debutul unei afectiuni coronariene. Doua treimi dintre barbatii care fac infarct au disfunctie erectila care a precedat angina cu aproximativ 3 ani. Barbatii sunt diagnosticati cu disfunctie erectila datorita scaderii fluxului sanguin, care creste riscul de afectiuni cardiace.


Ce trebuie facut
- este bine ca pacientul sa isi testeze nivelul de colesterol. El este anormal la aproximativ 75 % dintre barbatii cu disfunctie erectila. Disfunctia erectila nu inseamna doar afectarea vietii sexuale, este poarta spre sanatatea vasculara. Si inainte ca lucrurile sa se agraveze este bine ca pacientul sa inceapa sa faca exercitii fizice si sa piarda in greutate.

Pacientul nu poate obtine o erectie, desi in urma cu o luna acest lucru era posibil

Care poate fi cauza - o artera blocata, mai ales daca pacientul acuza si dureri de picior - o disfunctie ocazionala este inevitabila datorita scaderii nivelului de testosteron pe masura ce barbatul inainteaza in varsta. Ce se intampla insa cand disfunctia erectila apare brusc? O cauza rara, dar ingrijoratoare este boala ocluziva aorto-iliaca sau sindromul Leriche, o ingustare a arterelor coronare datorate unui blocaj. Semnele sindromului Leriche sunt: probleme erectile care apar brusc insotite de durere in picior (in special la nivelul gambei) sau in muschii fesieri, mai ales cand pacientul merge sau face exercitii fizice. Persoanele cu probleme ale sistemului nervos (boala Parkinson, diabet, scleroza multipla) au un risc mare la fel ca si fumatorii si hipertensivii.


Ce trebuie facut
- pacientul trebuie sa informeze medicul despre aceasta asociere de simptome.

Durere la nivelul penisului in timpul actului sexual


Care poate fi cauza
- boala Peyronie – este o afectiune rara care poate sa apara la orice varsta prin formarea unei cicatrici anormale sub pielea penisului, care poate determina aparitia unui punct intarit (zone intarite) sau poate face ca penisul sa se curbeze in timpul erectiei. Este deseori descrisa ca un disconfort constant in timpul actului sexual.

Ce trebuie facut - intotdeauna este bine ca durerea sa fie considerata un semn important pentru sanatate si sa fie raportata medicului. Cauza bolii Peyronie este necunoscuta, dar nu este o afectiune cu transmitere sexuala sau cancer (de obicei apare la mai multi membri ai aceleiasi familii). Nu exista un tratament curativ, desi chirurgia are de obicei rezultate foarte bune.

Prezenta unei tumefactii testiculare

Care poate fi cauza - cancer testicular. Cancerul testicular este asimptomatic, nu doare. Dar deseori se prezinta sub forma unei tumefactii nedureroase la nivelul testiculelor care poate fi identificata prin autoexaminare.


Ce trebuie facut
- cancerul testicular este aproape in toate cazurile vindecabil daca este diagnosticat si tratat in stadiile precoce, astfel incat cel mai bine este sa nu fie ignorata prezenta unei tumori la acest nivel. Cel mai bun moment pentru autoexaminare este in timpul dusului, cand muschii sunt relaxati.

Ejaculare prea rapida


Care poate fi cauza
- hipertiroidie – ecajulare precoce – ce apare inainte de actul sexual sau la foarte putin timp dupa inceperea acestuia. Aproximativ unu din trei barbati experimenteaza aceasta problema la un moment de-a lungul vietii. Problemele psihologice (imaturitatea, vina, supraexcitarea) au fost considerate in trecut cauze pentru aceasta problema, dar acum se stie ca pot exista si cauze fizice, in special probleme tiroidiene. Pentru unii barbati, singurul simptom al hipertiroidiei este ejacularea precoce. Un studiu din 2005 a aratat ca jumatate dintre barbatii cu hipertiroidie acuza si ejacularea precoce.

Ce trebuie facut - desi este dificil pentru majoritatea barbatilor sa vorbeasca despre ejaculare precoce, aceasta este tratabila. Daca testele de sange si examenul fizic indica hipertiroidism, medicatia poate avea efect pozitiv si asupra problemei sexuale. In cazul in care nu este confirmata hipertiroidia, tratamentul ejacularii precoce include exercitii de respiratie, distragerea atentiei, terapie comportamentala. Antidepresivele SSRI pot fi, de asemenea, prescrise deoarece, la persoanele sanatoase, fara ejaculare precoce intarzie orgasmul.

Durerea in timpul ejacularii


Care poate fi cauza
- un spasm muscular sau prostatita. La femei exista o afectiune numita vulvodinia, durerea cronica fara cauza detectabila a vulvei in timpul actului sexual; se considera ca spasmul muscular este varianta masculina a acestei afectiuni. In ultimul timp se vehiculeaza ideea ca sunt afectiuni ale nervilor, desi nu este clar daca apar ca raspuns la o infectie sau la un traumatism. Apare mai frecvent la adultii tineri in faze cu mult stres in viata. Alta cauza posibila a durerii peniene in timpul actului sexual este prostatita, o inflamatie a prostatei, care este o glanda localizata deasupra rectului. Este o afectiune deranjanta, dar benigna. Cauza este si in acest caz un mister.


Ce trebuie facut
- disorgasmia (durerea in timpul orgasmului) este dificil de tratat. Unii barbati aleg sa indure disconfortul, in timp ce altii consulta un urolog si incearca diverse tratamente.

Ejacularea retrograda

Care poate fi cauza - medicamentele pentru tratamentul afectiunilor prostatei; ejacularea retrograda este o afectiune in care barbatul are orgasm, dar nu ejaculeaza. Medicamentele alfa blocante, ca tamsulosinul, folosite pentru imbunatatirea urinarii la pacientii cu hipertrofia prostatei, sunt deseori implicate. Uneori si diabeticii pot prezenta aceasta problema datorita afectarii nervoase.

Ce trebuie facut - nimic, cu exceptia cazurilor in care pacientul este deranjat de acest fapt. Majoritatea barbatilor nu sunt deranjati de acest aspect, dar unii sunt. Un cuplu care prezinta infertilitate va dori sa incerce optiunile de tratament sau sa foloseasca tehnicile de reproducere asistata pentru remedierea situatiei.

Anorgasmia

Care poate fi cauza - diabetul sau prediabetul. La 9 din 10 barbati cu anorgasmie (inabilitatea de a avea orgasm) cauza poate fi psihologica (de la anxietate de performanta pana la istoric de abuz sexual in copilarie). Restul de 10 % dintre cazuri prezinta o problema senzoriala, cel mai frecvent determinata de leziuni nervoase datorate diabetului. In general diabeticii au alte semne ale bolii, printre care furnicaturi la nivelul degetelor de la picioare, sete, prurit, urinare excesiva si oboseala – dar nu fac si legatura cu probema de performanta sexuala. Esta evident ca obezitatea reprezinta o cauza medicala a disfunctiei erectile si a pierderii libido-ului. Poate fi vorba si o bariera psihologica.

Ce trebuie facut - medicul poate oferi tratament pentru disfunctia erectila, cum ar fi Viagra sau Cialis, dar este bine de stiut ca pacientii diabetici au in general si afectiuni cardiace care contraindica aceste medicamente. Uneori cel mai important lucru este schimbarea stilului de viata si o mai buna ingrijire a sanatatii: managementul stresului, scaderea ponderala, tratarea afectiunilor medicale ascunse.


Citeste si despre:

Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Disfunctiile sexuale si tratamentul lor prin acupunctura 6 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre Chlamydia 8 boli pe care le poate provoca lipsa activitatii sexuale Mituri si adevaruri despre sex Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Apetitul sexual: diferentele intre sexe Simptomul sexual pe care sa nu il ignorati niciodata 7 lucruri mai putin cunoscute despre virusul HPV Sfaturi pentru mentinerea sanatatii sexuale Infertilitatea masculina