Pilula contraceptiva: care sunt beneficiile contraceptiei de ultima generatie?

Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Una dintre cele mai comune metode contraceptive va ramane administrarea pilulelor.

Cu toate acestea, ca urmare a efectelor adverse si lipsei vizitelor la medicul ginecolog, majoritatea femeilor tind sa intrerupa administrarea dupa prima experienta.

Odata cu inceperea vietii sexuale, este important de stiut care sunt riscurile ce pot aparea – acestea includ bolile cu transmitere sexuala precum si sarcinile nedorite.

Efectele contraceptivelor

Incurajarea utilizarii metodelor contraceptive este vitala in societatea actuala atat pentru educatie, cat si pentru evitarea posibilelor riscuri.

De-a lungul timpului, pilula a inregistrat mai multe schimbari pentru a diminua riscurile reactiilor adverse si pentru a imbunatati starea de confort a femeilor. In plus, drept beneficiu, utilizarea pilulelor anticonceptionale diminueaza riscul aparitiei cancerului ovarian si a cancerului endometrial.

O metaanaliza realizata in cadrul Universitatii Harvard, aduce la cunostinta faptul ca administrarea pilulelor contraceptive reduce riscul de aparitie al cancerului endometrial cu pana la 12% in primul an si 50% dupa aproximativ 5 ani.

Din punct de vedere al riscului de cancer ovarian, rezultatele au fost chiar mai satisfacatoare, observandu-se o scadere de pana la 50% inca din primul an de utilizare a pilulelor contraceptive, conform ACS (American Cancer Society).

Pilulele contraceptive s-au dovedit a fi utile, de asemenea, si in tratamentul sindromului ovarelor polichistice. Acesta apare ca urmare a dezechilibrelor hormonale suferite de femei, cauzand o serie de efecte adverse precum obezitate, menstruatie neregulata, pilozitate faciala crescuta, chisturi ovariene sau probleme de infertilitate.

Combinatia de hormoni din pilulele contraceptive ajuta la stabilirea echilibrului hormonal, reducandu-se semnificativ toate efectele adverse mentionate anterior.

Un alt beneficiu al utilizarii pilulelor contraceptive consta in ajutorul pe care il ofera in combaterea anemiei. Ca urmare a pierderii unor cantitati semnificative de sange in timpul perioadelor menstruale, nivelul fierului din organism poate scadea, intervenind cel mai adesea anemia.

Pilula contraceptiva ajuta la reglarea menstruatiei atat din punct de vedere al duratei cat si din punct de vedere al cantitatii de sange pierdute, spun brosurile Mayo Clinic.


Citeste si despre:

Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea? Care sunt beneficiile pentru sanatate ale unui masaj cu pietre calde? Pilulele contraceptive Modalitati de prevenire a sarcinii uterine (pilule contraceptive, ligatura trompelor si vasectomia) Indicatia tratamentului cu pilula contraceptiva Care sunt primele semne ale bolii Parkinson Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia? menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Hormonii in menopauza: Cum influenteaza starea de bine a femeilor? Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci? Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi? Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Metode contraceptive Cum alegem metoda contraceptiva potrivita Metodele contraceptive permanente Cum alegi cea mai buna metoda contraceptiva