Implantul contraceptiv

Actualizat: 30 Aprilie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Implantul contraceptiv reprezinta o tija mica flexibila, care este plasata subcutanat, in partea superioara a bratului. Acesta elibereaza un progestativ similar cu progesteronul natural pe care femeile il produc la nivel ovarian si, are efect timp de pana la 3 ani.


Implantul contraceptiv este o forma de prevenire a sarcinilor nedorite, foarte eficienta, convenabila si sigura. Este nevoie de o interventie chirurgicala simpla sub anestezie locala pentru a introduce implantul sub piele.

Cum functioneaza implantul contraceptiv


Hormonul progesteron din implant este eliberat in sange in ritm lent, constant. Progestativul stopeaza in principal ovulatia (eliberarea ovulului din ovar).

Mucusul se ingroasa si formeaza un dop la nivelul colului uterin. Acesta opreste sperma sa ajunga in uter si sa fertilizeze. Mucoasa uterului devine mai subtire sub actiunea acestui progestativ. Acest lucru inseamna ca atunci cand un ovul a fost totusi fertilizat, este foarte putin probabil ca acesta sa se ataseze la uter.

Avantajele implantului contraceptiv

Dezavantajele implantului contraceptiv

Exista riscuri?


In cazuri foarte rare, implantul poate provoca o infectie in brat la scurt timp dupa ce a fost introdus. Cercetarile cu privire la riscul de cancer de san si contraceptia hormonala sunt complexe si in contradictoriu. Acestea sugereaza ca la femeile care folosesc contraceptive hormonale, se pare, va creste usor riscul de a fi diagnosticate cu cancer la san, comparativ cu femeile care nu folosesc contraceptive hormonale.

Cum va afecta implantul ciclul menstrual?


Citeste si despre:

Alegerea metodei contraceptive potrivite Metodele contraceptive permanente Beneficii ale contraceptiei hormonale Metode contraceptive - tot ce trebuie sa stii pentru a face cea mai sanatoasa alegere Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate Contraceptia sau planificarea familiala (metoda calendarului, coitul intrerupt, prezervativul, spermicide, steriletul, etc.) Contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi) 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Metode contraceptive Cum alegi cea mai buna metoda contraceptiva Cum sa te protejezi de o sarcina nedorita. Metode contraceptive Eficacitatea diferitelor metode contraceptive Metode contraceptive - dispozitivul intrauterin sau steriletul Pilula masculina Interventia chirurgicala pentru tratarea incontinentei urinare