PROGESTERON, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Metroragii functionale (hiperplazie glandulochistica a mucoasei uterine); fibromatoza uterina cu polimenoree; dismenoree, hiper-, hipo- sau oligomenoree functionala; amenoree primara sau secundara prin exces sau deficit de hormoni estrogeni (in acest caz se va asocia tratamentul cu estrogeni); avort habitual, iminenta de avort, sterilitate prin insuficienta luteala.

Doze si mod de administrare
Progesteron se administreaza intramuscular, profund, astfel: amenoree, hipo- sau oligomenoree functionala: cate o fiola (25 mg), administrata la interval de doua zile in a treia saptamana a ciclului (dupa pregatire estrogenica). Hipermenoree, dismenoree, sterilitate prin insuficienta luteala: cate o fiola in a 5-a si a 3-a zi dinaintea menstruatiei. Avort habitual: cate 12,5 mg, de doua ori pe saptamana, in primele 4 luni de sarcina. Iminenta de avort: 12,5-25 mg zilnic, timp de patru zile, apoi 12,5-25 mg de doua ori pe saptamana pana in luna a 4-a de sarcina, cand secretia progesteronei de catre placenta se stabilizeaza. In situatii in care medicul apreciaza ca fiind necesar, doza de progesterona poate fi marita pana la maximum 200 mg/zi.

Compozitie
O fiola de 1 ml solutie uleioasa contine 10 sau 12,5 mg progesterona. O fiola de 1 ml solutie uleioasa contine 125 mg caproat de hidroxiprogesterona.

Actiune terapeutica
Progesterona, hormon specific feminin, este secretat de corpul galben in a doua parte a ciclului menstrual, provocand transformari ale endometrului, necesare unei eventuale nidatii. Aceasta actiune se poate exercita numai asupra unui uter sensibilizat la estrogeni in prima jumatate a ciclului. Progesterona este indispensabila pentru mentinerea sarcinii. in primele 3 luni ale acesteia, secretia sa este asigurata de corpul galben iar ulterior, principala sursa de progesterona devine placenta. Acest hormon inhiba ovulatia pe parcursul sarcinii (efect antigonadotrop) si intervine in dezvoltarea corespunzatoare a glandei mamare.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la progesterona, sangerari vaginale nediagnosticate, carcinom mamar sau de tract genital, afectiuni tromboembolice active sau in antecedente, tromboflebita, avort incomplet, hemoragii cerebrale, disfunctii hepatice marcate. Este contraindicata administrarea progesteronei in scopul diagnosticarii sarcinii.

Masuri de precautie
Progesteron trebuie administrat cu precautie pacientilor cu hipertensiune, afectiuni cardiovasculare, renale si epilepsie (risc de agravare a acestor afectiuni datorita retentiei hidrosaline), stari depresive, diabet, disfunctii hepatice usoare si moderate, porfirie intermitenta acuta, migrena sau sensibilitate la lumina. Tratamentul cu Progesteron va fi imediat intrerupt (luandu-se masuri terapeutice corespunzatoare), daca se instaleaza brusc sau gradat o pierdere partiala sau completa a vederii, diplopie, exoftalmie, edem papilar, leziuni vasculare retiniene sau migrene. Progesterona poate afecta acuratetea testelor de laborator pentru functiile hepatice si/sau endocrine. Sarcina si alaptare: Progesteron se administreaza in perioada de sarcina doar in cazuri in care secretia endogena de progesterona este deficitara, evaluandu-se rata beneficiu/risc. Nu se recomanda administrarea sa in timpul alaptarii, deoarece progesteronul se regaseste in laptele matern.

Reactii adverse
Acnee, seboree, reactii alergice si urticarie, prurit vulvar, retentie hidrosalina insotita de edem si crestere in greutate, tumefactia sanilor, tulburari menstruale, sangerari, greata, voma, stomatita, icter colestatic, catabolism, pirexie, insomnie, somnolenta, stare depresiva, hirsutism, reactii dureroase la locul injectiei.

Citeste si despre:

Inelul vaginal – o optiune moderna in contraceptia hormonala Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Histerosalpingograma Tehnicile de reproducere asistata - ART Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Boala von Willebrand Durerea cronica pelvina la femei Cancerul de san - Tratament Infertilitatea, cat de grav este? Eficacitatea diferitelor metode contraceptive