Cum se poate trece mai usor peste menopauza timpurie?

Actualizat: 11 Februarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pe masura ce femeile imbatranesc, corpurile lor produc mai putin estrogen si progesteron, principalii hormoni implicati in reproducerea feminina. Cand acesti hormoni ating un nivel minim, femeia in cauza nu va mai avea ciclu menstrual, conditie numita menopauza.

Menopauza incepe oficial dupa 12 luni in care nu a mai existat menstruatie. Cele mai multe femei experimenteaza inceputul menopauzei la varste cuprinse intre 45 si 55 ani, cu o varsta medie de 51 de ani. Cu toate acestea, menopauza incepe mai devreme pentru unele femei.

Daca o femeie are o varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, iar menstruatia acesteia lipseste de 3 luni sau mai mult, este posibil ca menopauza sa se fi instalat mai devreme decat in mod normal.

Menopauza prematura poate incepe chiar mai devreme, inainte de varsta de 40 de ani. Multi medici numesc menopauza prematura insuficienta ovariana primara sau insuficienta ovariana prematura. De asemenea, specialistii afirma ca doar 1% dintre femei sufera de aceasta afectiune.

Simptomatologie

Simptomele menopauzei timpurii se aseamana foarte bine cu cele ale menopauzei clasice. Astfel, simptomele comune cele mai frecvente sunt reprezentate de:

- Cicluri menstruale neregulate;
- Perioade de amenoree (absenta menstruatiei);
- Bufeuri sau febra;
- Transpiratii nocturne;
- Schimbari de dispozitie;
- Confuzie;
- Uscaciune la nivel mucoasei vaginale;
- Reducerea apetitului sexual.

Femeile care experimenteaza lipsa menstruatiei pentru minim trei luni ar trebui sa ceara parerea medicului. Acesta trebuie sa realizeze anumite investigatii pentru a pune un diagnostic cert, deoarece exista si alte motive care pot duce la amenoree. Aceste motive includ:

- Nivelurile ridicate ale stresului;
- Sarcina;
- Anumite boli;
- Urmarea unui regim alimentar strict;
- Practicarea unor activitati fizice intense;
- Raspunsul organismului la administrarea unor medicamente sau a contraceptivelor.

Trebuie stiut ca nivelurile reduse ale estrogenului asociate cu amenoreea pot duce la pierderea tesutului osos. Tratamentul precoce poate ajuta prevenirea afectarii osoase.

Cauze

Menopauza timpurie sau prematura poate sa apara din doua motive. Acestea sunt reprezentate de depletia foliculilor ovarieni sau de disfunctia foliculara.

Cand aceste afectiuni apar, ovulele nu se mai maturizeaza sau nu mai sunt eliberate, provocand stoparea menstruatiei. Totusi, aceste procese sunt considerate normale atunci cand apar tarziu in viata, la aproximativ 50 de ani.

Depletia de foliculi ovarieni si disfunctia lor pot avea drept cauze urmatoarele conditii:

- Imbatranirea – riscul de aparitie a menopauzei timpurii creste dupa varsta de 35 de ani;

- Istoricul familial – daca o femeie din familie are un istoric de menopauza timpurie, riscurile ca o ruda de gradul I sa dezvolte aceasta afectiune sunt mult mai mari;

- Tulburari genetice – existenta unor cromozomi sau gene anormale, precum in sindromul Turner sau X fragil, duce la cresterea riscului;

- Toxinele – expunerea la tratamente impotriva cancerului, precum medicamentele citostatice sau radioterapia, poate afecta debutul menopauzei;

- Bolile autoimune – atunci cand sistemul imunitar ataca in mod gresit organele producatoare de hormoni, acest lucru poate afecta inclusiv ovarele.

- Infectiile – anumite infectii, precum oreionul, pot influenta perioada de debut a menopauzei;

- Interventiile chirurgicale – procedurile chirurgicale de indepartare a ovarelor (ooforectomia) sau a uterului (histerectomia) pot provoca menopauza timpurie.

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului medicul trebuie informat despre:

- Caracteristicile tabloului clinic;
- Caracteristicile ciclului menstrual;
- Istoricul expunerii la toxine, precum chimioterapia sau radioterapia.

De asemenea, medicul poate efectua investigatii speciale, precum:

- Examenul fizic, inclusiv examinarea pelvina;
- Efectuarea unui test de sarcina;
- Testarea sangelui (estradiol, prolactina, FSH – hormonul de stimulare foliculara, AMH – hormonul anti-Mullerian);
- Testarea ADN-ului pentru cauze genetice ale menopauzei timpurii.

Care sunt complicatiile posibile?

Menopauza timpurie poate creste riscul de a dezvolta anumite afectiuni. Acestea sunt reprezentate de:

- Infertilitate – majoritatea femeilor care sunt afectate de menopauza timpurie nu mai pot ramane insarcinate;
- Stres, anxietate si depresie - aceste schimbari de dispozitie rezulta cel mai adesea din cauza infertilitatii;
- Afectarea tesutului osos (osteoporoza) – este cauzata de reducerea nivelurilor de estrogen si predispun femeile la fracturi osoase;
- Bolile cardiace – sunt, de asemenea, rezultatul scaderii estrogenului.

Optiuni de tratament

Medicul va recomanda un tratament individualizat pentru fiecare pacienta. Tratamentul va ajuta la trecerea mai rapida peste menopauza si poate fi reprezentat de:

Terapia de substitutie hormonala

Preparatele cu estrogen si progesteron pot fi utilizate pentru a inlocui hormonii pe care corpul nu ii mai poate produce pe cont propriu.

Acestea sunt indicate pana la varsta medie a menopauzei, adica pana la aproximativ 50 de ani. Astfel, simptomele inconfortabile produse de menopauza timpurie pot fi gestionate mai usor.

De asemenea, tratamentul poate ajuta la prevenirea pierderii osoase si a bolilor inimii. Cu toate acestea, tratamentul nu este recomandat tuturor femeilor, deoarece poate creste riscul de:

- Accident vascular cerebral;
- Trombi;
- Cancer mamar.

Impreuna cu medicul pot avea loc discutii importante despre riscurile si beneficiile acestei optiuni de tratament.

Administrarea de suplimente de calciu si vitamina D

Suplimentele de calciu si vitamina D pot ajuta la prevenirea osteoporozei, mai ales daca dieta nu este corespunzatoare.

Femeile cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani ar trebui sa primeasca 1000 de miligrame de calciu pe zi, fie prin alimentatie, fie prin suplimente. De asemenea, femeile de peste 51 de ani trebuie sa mareasca aceasta doza cu 200 de miligrame pe zi.

Pentru majoritatea femeilor adulte, medicii recomanda aportul a 600-800 UI/zi de vitamina D, prin alimente sau suplimente.

Strategii pentru tratarea infertilitatii

Unele femei ce sufera de menopauza timpurie pot sa ramana insarcinate chiar si fara tratament. Totusi, numarul lor este mic, iar majoritatea femeilor trebuie sa apeleze la fertilizarea in vitro pentru a ramane insarcinate.

De asemenea, adoptia unui copil reprezinta o optiune foarte buna.

Psihoterapia

Psihoterapeutul reprezinta persoana specializata care poate ajuta la trecerea peste multe probleme produse de menopauza timpurie. Multe femei considera ca terapia prin vorbire este de un real ajutor pentru a face fata stresului si anxietatii.

Concluzii

Trecerea prin menopauza timpurie poate reprezenta o adevarata provocare pentru o femeie. Aceasta afectiune poate provoca numeroase complicatii, dar optiunile de tratament pot face ca o femeie sa treaca mai usor peste acestea. Cu toate acestea, trebuie sa se tina cont de raportul dintre riscuri si beneficii.


Citeste si despre:

Anxietatea asociata COVID-19 poate produce insomnii. Iata cum te poti odihni mai bine in aceasta perioada Cum sa monitorizati mai usor cate calorii consumati in fiecare zi Ce este un anevrism aortic si cum se poate trata? Cum se poate pierde rapid in greutate Cresterea fertilitatii: Metode pentru a ramane mai usor insarcinata Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Cum te poate ajuta hipnoza? Trucuri pentru a va trezi mai usor dimineata De ce ne imbolnavim mai usor odata cu venirea frigului? Menopauza la barbati Menopauza si sexualitatea