Boli majore tratate cu celule stem

Actualizat: 03 Septembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Transplanturile de celule stem au fost facute inca din anii 1960 pentru tratarea a diverse boli. In 1988, celulele stem din sangele cordonului ombilical, au fost folosite pentru prima data in cadrul transplantului de celule stem hematopoietice (ale sangelui).

Celulele stem din sangele cordonului ombilical au fost utilizate pentru aproximativ 15.000 de transplanturi pana in 2009, la nivel mondial, ca o alternativa importanta la sursele traditionale de celule stem hematopoietice.

Depozitarea in banci a celulelor recoltate din sangele din cordonul ombilical reprezinta o oportunitate pentru potentiale aplicatii viitoare, inclusiv tratarea si repararea de tesuturi non-hematopoietice sau, printre altele, terapii genetice si minitransplanturi.

Boli cardiovasculare


Cercetarile din domeniul celulelor stem care au vizat bolile cardiovasculare au prezentat unele rezultate foarte promitatoare. Scopul acestora a fost de a confirma posibilitatea inlocuirii tesutului cardiac deteriorat cu celule sanatoase.

Unele cercetari initiale, realizate asupra animalelor din laborator (soareci) au sugerat ca, dupa ce celulele stem adulte derivate din tesuturi non-cardiace sunt transplantate la o inima afectata, ele sunt inca in masura sa creeze celule musculare cardiace sanatoase.

Concentrarea asupra descoperirii modalitatilor de diferentiere in laborator a celulelor stem este o alta caracteristica importanta a cercetarii din domeniul bolilor cardiovasculare. Cele mai multe dintre studiile recente au aratat ca ar putea fi posibila diferentierea celulelor stem embrionare in celule musculare cardiace.

Anemia cu celule in forma de secera - siclemia


Cercetatorii din domeniul celulor stem exploreaza in prezent diverse modalitati prin care pot corecta si trata diverse tulburari ale sangelui, inclusiv anemia falciforma. In laborator soarecii au fost tratati de boli mortale dupa ce au primit transfuzii de celule stem, obtinute din celulele propriei lor pieli.

Diabet


Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip I au niveluri anormale de insulina. Celulele pancreatice care produc insulina in mod normal, sunt distruse de propriul lor sistem imunitar.

Cercetarile din prezent sugereaza ca ar putea fi posibil controlul diferentierii celulelor stem. Astfel, celulele stem sunt ghidate in laborator sa genereze celule specializate, capabile sa produca insulina. Se doreste ca aceste celule sa poata fi transplantate la diabetici, pentru a se elimina nevoia lor de injectare a insulinei. Este nevoie de cercetari suplimentare pentru a se descoperi conditiile necesare de control, pentru directionarea cresterii celulelor. Rezultatele de pana acum sunt pozitive.

Boala Lou Gehrig sau scleroza amiotrofica laterala


Exista sperante ca prin transplantul de celule stem se poate ameliora aceasta afectiune, din cauza careia multi oameni mor la doar cativa ani dupa diagnosticare. Trupurile bolnavilor sufera leziuni ale neuronilor motorii, care controleaza muschii localizati in creier si maduva spinarii.

Cercetatorii incearca sa descopere metode prin care celulele stem sa se poata diferentia in neuroni motorii si sa poata fi transplantate la pacientii cu scleroza amiotrofica laterala, in scopul restabilirii abilitatii lor de a se misca.

Boli de plamani


Specialistii au creat surse transplantabile de celule stem embrionare umane pentru tratarea bolilor renale, in laborator. Aceste celule pulmonare ar putea fi utilizate pentru a repara daunele aduse de diverse conditii pulmonare sau a traumatismelor la nivelul plamanilor in urma unui accident de masina, rana de glont sau predjudiciu din sport. Cercetari nepublicate folosesc astfel de celule care promit sa repare tesuturile afectate de leziuni pulmonare la soareci.

Cancer


Multi oameni probabil au auzit deja despre transplantul de maduva osoasa care este un tip de transplant de celule stem folosit prima data in urma cu ani de zile. Acest tip de transplant este folosit pentru tratarea a diverse tipuri de cancer si leucemie.

Are ca scop introducerea in organism de celule stem sanatoase si compatibile, care preiau functia maduvei osoase, se multiplica si dau nastere la diferite tipuri de celule ale sangelui, necesare pentru o viata sanatoasa. Procedura este adesea salvatoare pentru cei a caror maduva osoasa a fost distrusa de chimioterapie si radioterapie.

Leziuni ale coloanei vertebrale


Beneficiul potential al tratamentului cu celule stem, pentru leziunile maduvei spinarii este remarcabil prin faptul ca se doreste ca intr-o zi sa poata fi inversate bolile care in prezent par incurabile.

Studiile au descoperit, in urma cercetarilor asupra animalelor din laborator, ca injectarea de celule stem a imbunatatit motilitatea, dar rezultatele sunt cu atat mai bune, cu cat timpul dintre momentul declansarii prejudiciului si injectarea celulelor stem a fost mai scurt.

Rezultatele arata ca sunt necesare si alte cercetari, in special pentru a se descoperi terapii de succes pentru pacientii care sufera de leziuni importante ale maduvei spinarii.

Artritele


Boala degenerativa a articulatiilor, osteoartrita (cea mai comuna forma de artrita) rezulta atunci cand cartilajul care protejeaza articulatiile, se deterioreaza. Dupa ce s-a deteriorat, nu se mai reface decat cu ajutorul celulelor stem. Oamenii de stiinta examineaza cele mai bune modalitati pe care ar putea sa le foloseasca pentru reconstructia cartilajului pierdut si a articulatiilor deteriorate.

Boli retiniene


Bolile retinei sunt foarte diferite, dar consecintele acestora pot varia de la efecte usoare asupra vederii la debut rapid si chiar pierdere totala a vederii. Cercetatorii au constatat ca pot directiona celulele stem sa se diferentieze in celule fotoreceptoare. Acest progres este incurajator pentru cei care sufera de boli degenerative retiniene, intrucat ar exista posibilitatea de restabilire si salvare a vederii. Intr-o zi se pare ca s-ar ajunge chiar la inversarea completa a orbirii, desi cercetarile trebuie intensificate pentru ca acest lucru sa devina realitate.

Pentru ca incidenta multor boli grave creste, si presiunea pentru gasirea de remedii si metode de tratament se mareste in mod similar. Celulele stem ofera posibilitatea reducerii dramatice a suferintei umane cauzata de boli, dar cercetarile sunt inca in primele stadii. Numeroase studii care au la baza celulele stem sunt in curs de desfasurare in fiecare an si pot oferi sperante pentru bolnavii de diverse boli.


Citeste si despre:

Tipuri de cancer tratate prin transplantul alogen de celule stem Transplantul de celule stem din sangele periferic Celulele STEM – solutia de viitor a unor boli din prezent Eficienta celulelor stem in tratarea bolilor Leucemia cu celule paroase Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Ce este si cum se manifesta anemia aplastica? Cardiomiopatia restrictiva Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide Limfomul Hodgkin Celulele stem si incontinenta urinara