Tipuri de cancer tratate prin transplantul alogen de celule stem

Actualizat: 13 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Transplantul de celule stem presupune perfuzia de celule stem sanatoase in corpul unui bolnav. Un transplant de ceulule stem poate fi necesar in cazul in care maduva osoasa nu mai functioneaza si nu mai poate produce suficiente celule stem sanatoase.

Un transplant de celule stem poate ajuta organismul sa fabrice suficiente celule albe, rosii sau trombocite sanatoase in sange si diminueaza riscul de a dezvolta infectii care ameninta viata, anemie sau sangerari.

Desi procedura pentru reinlocuirea organismului cu celule stem, care produc celule sanguine sanatoase, este numita in general transplant de celule stem, este cunoscuta si sub denumirea de transplant de maduva osoasa sau transplant de sange din cordonul ombilical (in functie de sursa celulelor stem). Transplanturile de celule pot folosi celule din propriul corp (transplant autolog de celule stem) sau pot folosi celule stem de la donatori (transplant alogen de celule stem).

Leucemia acuta mieloida


Leucemia acuta mieloida este o forma tratabila de cancer. Rezultatele obtinute in urma diverselor tratamente pentru aceasta boala s-au imbunatatit considerabil in ultimii 30 de ani.

Pentru a creste sansele vindecarii, este important sa se cunoasca tratamentele disponibile. Cercetatorii au aflat ca cel mai bun mod de a vindeca pacientii care sufera de leucemie acuta mieloida, este de a le administra acestora doze mari de medicamente specifice chimioterapiei, intr-o perioada scurta de timp.

Scopul este sa se distruga rapid celulele leucemice, inainte ca acestea sa poata dezvolta rezistenta la medicamente. Transplantul alogen de celule stem este o modalitate care permite furnizarea de doze ridicate de radioterapie sau chimioterapie, pe o perioada scurta de timp.

Leucemia acuta limfoida


Leucemia limfoblastica acuta este un tip curabil de cancer. In ultimele decenii rezultatele tratamentului sunt mult mai bune. Pentru a creste sansele vindecarii acestei boli, este important sa se inteleaga tipurile de tratamente disponibile.

Una dintre cele mai bune modalitati de a vindeca bolnavii care sufera de leucemie acuta limfoida este ca acestia sa utilizeze doze ridicate de chimioterapie intr-o perioada restransa de timp. Conceptul este sa se distruga cat mai repede celulele leucemice, inainte ca acestea sa prezinte rezistenta la medicamente. Transplantul alogen de celule stem este un mijloc de a oferi doze mari de radioterapie sau chimioterapie pe o perioada scurta de timp.


In prezent, 70-80% dintre copiii cu leucemie limfoida acuta sunt vindecati prin chimioterapie combinata cu tratament conventional. Tendintele actuale sunt de a reduce intensitatea tratamentului pentru cei care par sa se vindece usor si, sa se creasca intensitatea acestuia pentru cei care nu raspund la tratamente.

In prezent, rolul transplantului alogen de ceule stem ca trerapie post-remisie pentru copiii cu leucemie acuta limfoida, este limitat la un numar relativ mic de copii. Este vorba de cei la care exista posibilitati reduse de a se vindeca prin chimioterapie conventionala si de copiii care prezinta recurenta dupa tratamentul initial.

Leucemia cronica mieloida


Pacientii diagnosticati cu lecuemie mieloida cronica sunt tratati initial cu inhibitori de tirozin-kinaza. Bolnavii care sunt rezistenti sau nu tolereaza acesti agenti, devin potentiali canditati pentru transplantul de celule stem alogene.

Inainte de aparitia altor tratamente, transplantul alogen de celule stem era singura terapie potential curativa pentru pacientii cu leucemie mieloida cronica. Pentru pacientii mai tineri au fost recomandate transplanturi timpurii. Dupa dezvoltarea tratamentului eficient cu medicatie pe cale orala pentru leucemia mieloida cronica, transplantul alogen de celule stem a fost folosit predominant ca a doua modalitate de tratament. Totusi, si in prezent, transplantul alogen de celule stem ramane un tratament potential curativ.

Leucemia cronica limfoida


Transplantul alogen de celule stem este singura strategie terapeutica, potential curativa, pentru pacientii care sufera de leucemie cronica limfoida. Pana in urma cu zece ani, boala a fost considerata incurabila (pentru persoanele in varsta, care necesitau chimioterapie) sau, posibilitatea era doar tratarea simptomelor pentru a intarzia progresia bolii.

Pe masura ce a crescut numarul cazurilor care au demonstrat siguranta si eficacitatea transplantului de celule stem pentru tratamentul altor tipuri de leucemii, s-a marit interesul pentru utilizarea acestei abordari, in tratarea bolnavilor mai tineri, care sufereau de leucemie cronica limfoida. Aproximativ 40% dintre bolnavii cu leucemie cronica limfoida au mai putin de 60 de ani si, aproximativ 10% au mai putin de 50 de ani in momentul diagnosticarii.

Boala Hodgkin


Tratamentul standard initial al bolii recurente Hodgkin este in prezent transplantul autolog de celule stem, intrucat aceasta abordare de tratament ajuta la vindecarea a peste 50% dintre pacientii cu boli recurente. In urma complicatiilor tratamentului mor mai putin de 5% dintre pacienti.


Rolul transplantului alogen de celule stem in tratamentul bolii Hodgkin este limitat la pacientii cu cancer rezistent sau refractar sau la cei la care nu se poate efectua un transplant autolog de celule stem, de obicei din cauza incapacitatii de a colecta suficiente celule stem pentru procedura.


Transplantul de celule stem alogene, in general, este asociat cu efecte secundare importante, iar numarul deceselor legat de acest tratament este mai mare decat in cazul tratamentului cu transplant autolog de celule stem. Pacientii tratati prin transplant alogen de celule stem, totusi au mai putine probabilitati de a manifesta recurenta cancerului.

Acest lucru este determinat de efectul imunologic pe care il are transplantul aologen, prin eradicarea celulelor canceroase ramase in pacient. Transplantul de celule stem alogene este asociat cu efecte secundare mai grave, dar poate preveni intr-o proportie mai mare recidivele. Astfel, utilizarea sa este limitata partial la bolnavii care sunt refractari sau manifesta rezistenta in urma bolii, sau in cazul celor la care au esuat multe alte tratamente.

Sindroame mielodisplazice


In urma transplantului alogen de celule stem se obtin rezultate pozitive in cazul multor pacienti cu sindroame mielodisplazice. Totusi, doar o treime dintre bolnavi vor gasi un donator compatibil membru de familie si pana la 70% dintre oameni vor gasi un donator independent. Cand varsta si disponibilitatea donatorului sunt luate in considerare, transplantul alogen va reprezenta o optiune doar pentru o mica parte dintre pacienti.

Transplantul alogen de celule stem este tratamentul de prima intentie, pentru tinerii pacienti care au HLA compatibil cu donatorul de celule stem, care este membru al familiei. Limita superioara de varsta pentru efectuarea unui transplant de celule stem este controversata si variaza intre 45-65 de ani, in functie de institutia in care se realizeaza procedura. Acest lucru este explicat prin efectele adverse legate de tratament si decesele rezultate in urma transplantului alogen cu celule stem al caror numar creste o data cu varsta.


Transplantul alogen de celule stem pentru bolnavii cu varsta sub 42 de ani, diagnosticati cu sindroame mielodisplazice fara exces de blasti, poate asigura supravietuirea alaturi de tratarea bolii, la peste 60% dintre pacienti. Reaparitia bolii dupa transplantul alogen de celule stem a fost constatata in special la pacientii cu exces de blasti in momentul transplantului. Totusi, pacientii fara exces de blasti, sunt cei la care ar dura mai mult timp ca leucemia acuta sa fie tratata cu ajutorul terapiei standard.

Mielom multiplu


Mielomul multiplu este, in general, o forma de cancer care afecteaza celulele sanguine specifice ale persoanelor mai in varsta si este considerat incurabil prin diverse modalitati standard de tratament. Totusi, supravietuirea majoritatii pacientilor s-a imbunatatit semnificativ in ultimii 20-30 de ani. Pentru ca sansele de supravietuire sa creasca, este important sa se cunoasca optiunile disponibile de tratament si cum este necesar sa se intervina pentru a se obtine cele mai bune rezultate.

Medicii au constatat ca o modalitate de a prelungi durata de viata la pacientii sub varsta de 60-70 de ani, este de a se administra doze mari de chimioterapie, urmata de sprijinul autolog de celule stem. Transplantul alogen de celule stem este un alt mod de a furniza bolnavului doze mari de medicamente si radiatii si/sau chimioterapie pe o perioada scurta de timp.


Citeste si despre:

Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Screeningul cancerului endometrial Virusurile si cancerul Un mar pe zi tine departe 5 tipuri de cancer Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Profilaxia cancerului endometrial Screeningul pentru cancerul testicular Remedii naturale pentru cancerul de san Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Screeningul cancerului esofagian