Cum functioneaza transplantul de celule stem

Actualizat: 23 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

GeneralitatiUn transplant de celule stem implica transferul de celule stem sanatoase in corpul unei persoane care are nevoie de acestea, pentru tratarea anumitor tipuri de boli.

Transplantul de celule stem poate fi necesar in cazul in care maduva osoasa nu mai functioneaza si nu mai produce suficiente celule stem sanatoase.

Transplantul de celule stem ajuta organismul sa produca suficiente celule sanatoase albe, rosii sau trombocite ale sangelui. Scopul este diminuarea probabilitatii declansarii infectiilor care ar putea pune in pericol viata unei persoane, a anemiei sau a sangerarilor.

Celulele stem


Celulele stem sunt celule speciale nediferentiate, care au potentialul de a se multiplica in mai multe tipuri diferite de celule. Acestea se afla la baza fiecarei celule, testut si organ din corpul nostru. Ajuta la echilibrul corpului si sunt intr-o continua crestere si divizare.

Celulele stem actioneaza ca un sistem intern de reparare al anumitor organe, cum ar fi tractul nostru digestiv, maduva osoasa, dar pot repara si inlocui si tesutul uzat. Intrucat celulele nespecializate sunt tabula rasa, celulele stem se pot transforma in celule musculare, sanguine, ale creierului si multe alte tipuri.

Celulele stem se pot reinnoi. Exista diferite tipuri de celule stem embrionare, cum ar fi celulele adulte si cele embrionare. Celuele stem embrionare sunt derivate din masa de celule a unui ovul fecundat. Ovulul poate apartine unor animale, dar si unui om. Embrionii congelati umani, care sunt obtinuti prin fertilizare in vitro, pot fi folositi pentru prelevarea de celule stem.


Celulele stem adulte pot fi gasite in cantitati limitate in unele dintre tesuturile corpului. Acestea dau nastere in mod regulat la celule care dispar in mod normal, in urma unor leziuni sau boli. De exemplu, celulele stem care sunt localizate in maduva osoasa pot crea toate tipurile de celue sanguine specializate. O alta sursa de celule stem, dar embrionare, este cordonul ombilical al unui nou-nascut.

Procedura


Transplanturile de celule stem din maduva osoasa sunt necesare in cazul bolnavilor la care maduva osoasa nu mai poate produce celule stem sanatoase. Celulele stem sunt foarte importante pentru crearea de celule rosii, trombocite si celule albe ale sangelui.

Celulele albe sau leucocitele sunt cele care lupta impotriva infectiilor, celulele rosii transporta oxigenul si nutrientii si trombocitele ajuta la coagularea sangelui. Toate acestea sunt functii esentiale pentru sustinerea vietii. Transplantul de celule stem poate implica folosirea de celule stem, fie din organismul bolnavului, fie de la donatori.

Celulele stem de la donatori se gasesc in maduva osoasa si in sangele din cordonul ombilical. In timpul procedurii, un cateter este plasat in piept, iar o perfuzie cu celulele stem transplantate va fi introdusa printr-o linie intravenoasa centrala in corp.

Pregatirea pentru transplant


- Investigatii si proceduri pre-transplant


Imediat ce celulele stem donatoare vor fi disponibile, bolnavului i se vor efectua mai multe teste si proceduri prin care i se va evalua starea generala de sanatate pentru a se confirma ca este fizic pregatit pentru transplant.

Va fi implantata chirurgical, in zona toracica, in apropiere de gat, o linie intravenoasa, un cateter. Aceasta linie centrala va fi disponibila pentru perfuzii cu celule stem pe durata intregului tratament.

Linia centrala va mai fi utilizata si pentru a se recolta probe de sange, pentru chimioterapie, pentru a oferi transfuzii de sange si nutrienti necesari cand este nevoie.

- Procesul de conditionare


Dupa incheierea testelor de pre-transplant, va debuta procesul cunoscut sub denumirea de conditionare. In timpul acestui proces, bolnavului i se va face chimioterapie, radioterapie cu scopul de:

Tipul de proces conditionat implicat va depinde de o serie de factori, inclusiv tipul bolii, starea generala de sanatate si tipul de transplant planificat - daca transplantul este alogen sau autogen.

In unele cazuri, procesul de conditionare implica doze mari de chimioterapie si iradierea totala a corpului. In alte situatii, acesta poate include doar doze mari de chimioterapie, fara radioterapie. Tipul procesului de conditionare va depinde si de unele circumstante unice.

Efectele secundare ale procesului de conditionare pot include:

Bolnavului probabil ca i se vor recomanda medicamente sau alte masuri pentru diminuarea acestor efecte secundare.


- Minitransplantul de celule stem

Acesta este un proces conditionat mai putin intens. Se mai numeste si transplant conditionat de intensitate redusa sau transplant nonmieloablativ. Prin acest minitransplant nu se incearca distrugerea tuturor celulelor canceroase, care ar putea fi prezente in corp, dar se bazeaza pe celulele sistemului imunitar ale donatorului, sa lupte impotriva celulelor canceroase.

Un tratament mai putin intens poate parea atractiv, intrucat ar putea implica mai putine complicatii, care sa puna in pericol viata unei persoane, dar acest tip de transplant nu este recomandat pentru toate situatiile.

Minitransplanturile de celule stem sunt de obicei utilizate numai pentru persoanele care nu pot rezista la regimul conditionat dur, cum ar fi persoanele cu o sanatate precara, dar si cele in cazul carora boala nu progreseaza rapid.

Care sunt principalele riscuri ale unui transplant de celule stem?


Exista mai multe riscuri grave legate de un transplant de celule stem. Printre acestea se numara:


Citeste si despre:

Transplant alogen de celule stem Ce sunt celulele stem si de ce este important rolul lor Informatii esentiale despre transplantul de organe Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna Leucemia limfatica cronica Limfomul Hodgkin Studiul clinic de monitorizare a lentilelor de ochelari MiYOSMART de la HOYA Vision Care, desfasurat pe o perioada de sase ani, va fi prezentat la ARVO 2022 Probioticele si microbiota: de ce sunt atat de importante si cum ne influenteaza viata? Transplantul de par - aspecte generale Transplantul de par (graftingul) si reducerea scalpului Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu Transplantul cardiac Transplantul de cornee Transplantul de celule stem hematopoietice