Celule stem embrionare versus celule stem adulte

Actualizat: 13 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Celulele umane embrionare si cele adulte prezinta atat dezavantaje, cat si avantaje ale potentialului lor de utilizare, in cadrul terapiilor de regenerare.

O diferenta majora intre celulele stem adulte si cele embrionare, o reprezinta caracteristicile lor diferite, care depind de numarul si tipul de celule diferentiate in care se pot transforma. Celulele stem embrionare se pot transforma in toate tipurile de celule ale corpului, intrucat sunt pluripotente. Celulele stem adulte au o diferentiere limitata la tipul de celule din tesutul lor de origine.


Celulele stem embrionare pot creste in mediul de cultura, destul de usor. Celulele adulte sunt rar intalnite in tesuturile mature, astfel incat izolarea acestor celule din tesutul unui adult, este o provocare, iar metodele pentru multiplicarea lor in culturi nu au fost inca elaborate. Aceasta este o distinctie importanta, intrucat un numar mare de celule este necesar pentru terapiile de inlocuire a celulelor stem.


Celulele stem adulte si tesuturile derivate din acestea, in prezent, se pare ca prezinta cele mai mici riscuri de respingere dupa transplant, deoarece celulele proprii ale pacientului pot fi inmultite pin cultura si isi pot asuma rolul unui anumit tip de celule (diferentiere), pentru ca apoi, sa fie retransplantate pacientului de la care au fost recoltate.

Folosirea celulelor stem si a tesuturilor derivate din propriile celule stem ale pacientului, poate insemna un risc mult mai scazut de a fi respinse de catre sistemul imunitar.

Celulele stem embrionare


Celulele stem embrionare sunt acelea care sunt derivate experimental din embrioni in primele stadii de dezvoltare si au potentialul de a genera majoritatea tipurilor de celule somatice (sunt pluripotente). Acestea se gasesc in interiorul masei blastocistului in timpul dezvoltarii embrionare.

Celulele stem embrionare pot fi izolate in mod direct in cultura si pot fi conservate in vitro pentru o perioada de timp. Desi liniile de celule pluripotente se intalnesc la diferite mamifere, inclsuiv soareci, porci, vaci, maimute dar si oameni, acestea au fost pozitiv identificate ca celule stem embrionare doar la soareci. Acest lucru este explicat prin faptul ca soarecii sunt mamiferele la care celulele lor pluripotente sunt reproduse prin transmiterea liniei terminale, caz neintalnit la alte animale. Totusi, celulele stem embrionare sistemice sunt intalnite la intreg regnul animal.


Deoarece celulele stem embrionare sunt precursori nespecializati ai organismului celular adult, aplicatiile experimentale si terapeutice ale acestora sunt imense. Daca s-ar putea stapani procesul de specializare si implantare al celulelor stem embrionare, gradul lor ridicat de plasticitate ar putea permite generarea oricarui tip de tesut al organismului in vitro sau in vivo.

In plus, rezerva acestora ar fi nesfarsita, intrucat acestea sunt atat colonogenice (situatia in care o singura celula stem embrionara poate da nastere la o colonie de celule identice genetic), dar au si un nivel ridicat de telomeraza, care permite reinnoirea lor in mod repetat. Totusi, trebuie depasita intai problema imunosupresiei implicata de transplantul de celule stem straine, pentru a se putea realiza aceste lucruri.

Celulele stem adulte


Celulule stem adulte cuprind mai multe tipuri diferite de celule: nu se poate spune exact cat de multe. Acestea sunt rare si dificil de recunoscut, dar au fost indentificate in mai multe tesuturi mature din organism. In prezent nu exista dovezi sigure ale prezentei celulelor stem adulte in sange, sistem nervos, intestin si piele. Alte tipuri de testuri sunt investigate in continuare.


Exista destule diferente intre celulele stem adulte si celulele stem embrionare. In primul rand, celulele stem adulte nu exista in toate tipurile de celule, fiind redusa astfel versatilitatea lor pentru cercetare si terapie. De asemenea, nu cresc bine sau chiar deloc in vitro - fapt ce reprezinta un obstacol serios pentru cercetare. In plus, celulele stem adulte au un potential redus de valorificare, intrucat sunt celule prelevate de la organisme adulte, care au epuizat deja o parte din extremitatile lor telomerice, necesare pentru autoreinnoire.


Celulele stem adulte, totusi nu sunt complet subordonate celulelor stem embrionare cand sunt utilizate, atat clinic, cat si in laborator. Desi celulele stem adulte recoltate din organismele mature sunt problematice din anumite puncte de vedere, acestea sunt si benefice.

Daca problema culturii celulelor in vitro va fi depasita, celulele stem adulte ar avea un mare avantaj asupra celulelor stem embrionare. Nu va mai exista teama respingerii acestora dupa transplant. Utilizarea de celule stem adulte pentru cercetare si tratament este avantajoasa in sensul ca embrionii nu trebuie sa fie distrusi pentru a se extrage celule experimentale.

Potential de utilizare


Celulele stem adulte sunt, in general, mai putin flexibile si versatile, decat celulele stem embrionare. Celulele stem embrionare au un potential mai mare de diferentiere decat celulele stem adulte. Celulele stem embrionare se pot dezvolta in aproape orice tip de celulele din organism, in timp ce celulele stem adulte se pot dezvolta doar intr-un numar limitat de tipuri de celule din corpul uman.

De aceea, potentialul de utilizare al celulelor stem adulte nu este la fel de mare ca cel al celulelor stem embrionare. Mai nou, studiile sugereaza ca celulele stem adulte pot avea o plasticitate mai mare decat cea descoperita initial, ceea ce inseamna ca acestea pot fi in masura sa se diferentieze int-o gama mai mare de tipuri de celule specializate. In prezent, totusi, se pare ca celulele stem embrionare au inca avantajul capacitatii lor de a se diferentia mai usor decat celulele stem adulte.

Efectul celulelor stem asupra sistemului imunitar


Celulele stem adulte detin avantajul distinct ca pot fi identificate, izolate, cultivate si transplantate inapoi la bolnav. Sistemul imunitar al bolnavului nu le respinge, intrucat acestea sunt compatibile cu organismul din care provin.

In cazul celulelor stem embrionare exista probabilitatea respingerii celulelor noi. Acest lucru creste riscul aparitiei oricaror boli microscopice, care pot fi prezente in celulele transplantate, precum si a altor boli care ar putea fi prezente in mediul spitalicesc.

Concluzii


In ciuda problemelor etice, celulele stem embrionare au un potential mult mai mare de a trata bolile. Totusi, continua si cercetarile legate de celulele stem adulte.

Este posibil ca cercetatorii sa descopere modalitati de a� valorifica celulele stem adulte cu mai mult succes si sa gaseasca si modalitati de a imbunatati modul in care acestea sa functioneze odata transplantate in corpul uman.

Dovezi recente indica faptul ca celulele stem adulte pot avea un potential mai mare decat se credea initial. Totusi, ambele tipuri de celule stem pot fi importante pentru prelungirea si salvarea de vieti umane.


Citeste si despre:

Intrebari si raspunsuri in legatura cu celulele stem Celulele stem - informatii generale Celulele stem adulte Tipuri de celule stem Transplant autolog de celule stem Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Transplantul de celule stem hematopoietice Transplant alogen de celule stem Complicatii si efecte secundare ale transplantului de celule stem alogenic Transplantul de maduva osoasa si celulele stem pentru tratarea cancerului Cum functioneaza transplantul de celule stem