Insuficienta cardiaca si efectele asupra vietii

Actualizat: 27 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschii inimii nu mai pompeaza suficient de mult sange in artere pe masura nevoilor organismului. Boala poate fi cauzata decateva boli care pot afecta inima si, implicit, capacitatea ei de pompare.
Cand inima nu mai pompeaza eficient sangele prin corp, acesta se va intoarce mai greu spre inima, situatie care va duce la acumularea de lichide in plamani sauin alte parti ale corpului.

Insuficientacardiaca este o afectiune progresiva,se inrautateste in timp. De obicei, incepe atunci cand inima este afectata sau slabita ca rezultat al unui atac de cord. La inceput, corpul incearca sa compenseze capacitatea scazuta de pompare a inimii prin: retinerea sarii isi a apei, pentru a creste cantitatea de sange in fluxul sangvin, prin cresterea volumului de munca depus de inima si prin cresterea dimensiunilor inimii. In cele din urma, aceste incercari de compensare ale corpului nu fac decat sa inrautateasca insuficienta cardiaca deja existenta.

Care sunt tipurile de insuficienta cardiaca?

De obicei, insuficienta cardiaca afecteaza ventricululstang in doua moduri:
- Insuficienta sistolica – aceasta apare atunci cand ventriculul nu se mai contracta suficient de puternic pentru a pompa sangele catre corp.
- Insuficienta diastolica – aparecand ventriculul nu se mai relaxeaza suficient si lucrul acesta ii afecteaza capacitatea de a se umple cu sange.

Daca este mai afectata partea stanga a inimii, aceasta nu va mai fi capabila sa pompeze suficient sange catre toate organele din corp, inclusiv catre inima insasi. In acelasi timp, sangele trebuie sa se intoarca in ventriculul drept, iar daca are dificultati, el stagneaza in circulatie si determina aparitia de lichide suplimentare – insuficienta in partea dreapta.
Insuficienta dreapta si cea stanga sunt adesea prezente in acelasi timp. Pe langa clasificarea in functie de tip, insuficienta cardiaca este clasificata in functie de severitate, folosindu-se un sistem dezvoltat de Asociatia Americana a Inimii.

Care sunt cauzele insuficientei cardiace?

Insuficienta cardiaca poate fi cauzata de cateva boli care afecteaza inimasi capacitatea sa de a pompa sangele:
- boli ale arterelor coronare si mai ales infarctul miocardic;
- tensiunea arteriala ridicata(hipertensiunea arteriala);
- boli ale muschilor inimii – cardiomiopatie;
- afectiuni congenitale ale inimii;
- boli ale valvelor inimii;
- boli ale pericardului;
- aritmii.

Un numar de factori poate cauza insuficienta brusca, cum ar fi luarea medicamentelor in mod incorect, un nou atac de cord, cheaguri de sange care ajung la plamani, infectii, utilizarea de alcool, excesul de sare, efortul fizic.

Care sunt simptomele insuficientei cardiace?

Simptomele tipice ale insuficientei cardiace sunt:
- respiratie scurta si frecventa;
- edeme in special la picioare, glezne;
- crestere brusca in greutate;
- ameteala, lesin sau slabiciune;
- oboseala;
- tuse uscata, in special in pozitia culcat;
- urinare crescuta noaptea;
- greata, balonari.

Insuficienta cardiaca acuta

Insuficienta acuta intervine cand plamanii se umplu rapid cu apa, situatie numita edem pulmonar.
Simptomele se dezvolta rapid si pot include:
- respiratie scurta si ineficienta;
- batai de inima neregulate si rapide;
- tuse cu secretii spumoase si de culoare roz.

Insuficienta acuta este o urgenta medicalasi are nevoie de ingrijire imediata.

Cum poate fi diagnosticata insuficienta cardiaca?

Ecocardiografia este cea mai buna si mai simpla metoda de a diagnostica o insuficienta cardiaca si tipul acesteia.
De asemenea, ea ajuta la evaluarea severitatii insuficientei. Ecocardiografia foloseste ultrasunete pentru a crea oimagine in miscare a inimii. De obiceieste primul test facut dupa aparitiaunor asemenea probleme medicale. Deasemenea, radiografia pieptului poate ajuta la diagnosticarea insuficientei.
Ecocardiografia poate fi folosita pentru a monitoriza insuficienta, masurand cat sange este pompat din ventriculul stang. Medicii stiu cand insuficienta se inrautateste, monitorizand simptomele si determinand daca asa-numita fractie de ejectie a scazut.

La ce sa va asteptati in caz de insuficienta cardiaca?

Insuficienta cardiaca este o afectiunepe viata, care se inrautateste cu timpul.
Cateva medicamente si mai multeschimbari in stilul de viata sunt necesare pentru a imbunatati insuficienta cardiaca, putand avea un impact pozitiv asupra calitatii si lungimii vietii. In faza timpurie, pot aparea simptome minore doar in timpul activitatilor obositoare. Cu timpul, simptome ca respiratia scurta, balonarea si obosealavor fi prezente tot timpul, chiar si in repaus.

Tratamentul poate reduce acestesimptome, dar de obicei nu le elimina.
Cand insuficienta se inrautateste, se instaleaza o stare cronica de oboseala si slabiciune, in ciuda unui tratament corect administrat.
Insuficienta acuta se dezvolta rapid si poate cauza moartea, daca bolnavul nu primeste ajutor medical imediat.
Dupa punerea diagnosticului de insuficienta cardiaca, este foarte probabil sa fie necesara administrarea de medicamente pentru tot restul vietii. Dieta si schimbarile in stilul de viata sunt de asemenea importante in tratarea simptomelor.
Limitarea aportului de sare, odihna si activitatea moderata, evitarea infectiilor si folosirea atenta a medicamentelor sunt cai importante de a controla insuficienta si de a preveni complicatiile, spitalizarea si moartea brusca.
Probabil ca se va recomanda o combinatie de medicamente care sa trateze insuficienta. Aceste medicamente vor ajuta inima sa pompeze sangele mai bine si vor controla simptomele. Medicamentele, desi nu vindeca insuficienta cardiaca, pot totusi usura simptomele, pot imbunatati functia inimii, pot incetini evolutia bolii si pot reduce riscul complicatiilor.

Medicul poate recomanda tratament chirurgical, cum ar fi un by-pass al arterelor coronare, daca vasele de sange din inima sunt blocate. Un transplant de cord se ia in considerare doar cand simptomele sunt severe si nu raspund la formele standard de tratament. Solicitati ajutorul medicului cardiolog daca banuiti ca aveti simptomede insuficienta sau daca simptomelese inrautatesc. De asemenea, solicitati ajutor medical daca aveti semne de insuficienta acuta, de atac de cord sau de atac vascular cerebral.

Complicatiile insuficientei cardiace petermen lung pot include:
- afectiuni ale anumitor organe – adesea insuficienta renala, rezultand din descresterea cantitatii de sange si de oxigen;
- batai de inima neregulate si moarte subita;
- atac vascular cerebral;
- atac de inima;
- tromboza si embolie pulmonara;
- probleme ale valvelor cardiace.

Autor: CONF. UNIV. DR. LEONARD AZAMFIREI
Revista Viata + sanatate


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Insuficienta cardiaca Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace Programul de reabilitare cardiaca Bolile cardiovasculare si impactul lor asupra sanatatii Beneficii si efecte adverse ale carnii de porc Defectele de sept ventricular pot cauza complicatii cardiace, atunci cand nu sunt tratate la timp Ce este insuficienta tricuspidiana si cum o tratam In urma preluarii activitatii de cardiologie a Spitalului Monza, Grupul ARES devine MONZA ARES, cea mai extinsa retea privata de servicii integrate de cardiologie din Romania Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica) Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Stenoza aortica 9 afectiuni care pot influenta negativ viata sexuala Sindromul inimii frante Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare Insuficienta cardiaca cronica
Cere sfatul medicului ×