Tuse

Expiratie brusca si zgomotoasa, reflexa sau voluntara, asigurand expulzia aerului continut in plamani

Cauze - O tuse poate avea origini foarte diverse: bronhopulmonare (bronsita, traheita, astm, cancer bronhopulmonar, inhalare a unui corp strain, dilatatie a bronhiilor, tuberculoza), dar si otorinolaringologice (otita, rinofaringita, sinuzita), pleurale (pleurezie, pneumotorax), cardiace (insuficienta cardiaca stanga) sau digestive (reflux gastroesofagian).

Simptome si semne - Se deosebesc doua forme de tuse: tusea umeda, care este urmata de expectoratie si tusea uscata, in care nu exista expectoratie.

Tratament - Tusea nefiind decat simptomul unei boli, nu este tratata pentru ea in sine, cu medicamente antitusive, decat daca este uscata si foarte deranjanta. In schimb, antitusivele sunt contraindicate in caz de tuse umeda, deoarece, suprimand tusea, ele pot provoca o acumulare de secretii in bronhii si plamani si pot agrava jena respiratorie.

Citeste si despre:

Durerea de cap declansata de tuse Tusea cronica Tusea productiva - din piept Tusea Tusea convulsiva (Infectia cu Bordetella pertussis sau Tusea magareasca) Tusea convulsiva Remedii pentru tuse Tratamente pentru tuse productiva De ce nu reusiti sa scapati de tuse Cum sa controlati eficient tusea nocturna